fredag, maj 23, 2008

Här filmas krokig baguette

Utbildningsradions utsända hemma i vårt kök. Marianne, Lucas och Lisa. De filmade, jag babblade och bakade. De var väldigt snälla. I september kommer det på teve. Några minuter bara. Håll utkik!

Och här är baguetterna jag bakade. Krokiga men goda. Mina ansträngningar med vetesurdegen gav tyvärr inte så mycket resultat. Antingen var surdegen för mild, eller så var det den ganska korta tv-jäsningen som gjorde att den extra syran jag ville åt inte infann sig.

Men nästa gång, då.

Någonting helt annat: Det handlar sällan om bröd i Fokus (tidningen där jag jobbar om dagarna), men i veckans nummer skriver Ulrika Knutson så här apropå svensk jordbrukspolitik:

Om jag – Gud förbjude – vill ha en limpa från Skogaholm har den rest arton mil från Örebro. Bageriet här i Uppsala slog igen, allt för att Lantmännenägda Ceralia ville bli störst i Europa, och kunna pracka sina usla limpor på omvärlden, där små bagerier – som bakar gott bröd – kämpar för sin överlevnad.

Hela texten här.

11 kommentarer:

Magnus sa...

Det finns så mycket dåligt bröd.

Känns lite onödigt att skälla på just limpan som byggde vår generation (sjuttitalisterna).

Skogaholmslimpan är ju faktiskt ganska god, med en egen ganska speciell smak.

Visst finns det godare bröd, men det är ju i alla fall bättre än luftlimporna vårt lokala Maxi vräker ur sig. Helt i onödan från eget bageri.

Magnus sa...

(förtydligande) Limptransporterna lämnar förstås övrigt att önska.

Anonym sa...

Hej Martin, kul med TV! Jag har en fråga: har du testat durumvetemjöl för bakning? Jag har det till färsk pasta men är det inte ganska hög proteinhalt i det? Vore kul att höra om du testat. Tack för världens bästa brödblogg!
Anna

Martin Johansson sa...

Anna: Jo, jag har ibland bakat baguetter med en del durum i degen. På Rosendal bakar de sina baguetter med ungefär en femtedel dureumvete och de är ju rysligt goda. Jag tror dock inte det blir något vidare med enbart durum (men jag har inte provat). hej!

Monis sa...

Baguetterna ser vansinnigt goda ut!

Hitch-Hike to Mars sa...

http://do-the-monkey.blogspot.com/
Tänkte starta en blogg för oss "NYBÖRJARE"

Anna sa...

Å, hurra - en brödblogg! Du hamnar bland favoriterna direkt. Ha en bra vecka. Hälsningar Anna

Tjockalocka sa...

Hej!
Du har inspirerat även oss till att sätta surdegar och baka levain.

Jag har dock två frågor som jag vore väldigt tacksam för tankar kring:

Min vildjäst funkar inte. Dvs den börjar aldrig bubbla och 'porla'. Självklart gör jag den på osvavlade aprikoser, och jag har även försökt hålla en medeltemp på 28-30 grader. Däremot påstod någon att det måste vara kallslungad honung för att det ska funka. Jag tycker det känns trist att slänga omgång på omgång av uppsvullna aprikoser...

I helgen bakade vi levain för andra gången. Första gången blev extremt lyckad - denna gång enbart pannkaka. Gjorde degen mycket lösare genom att inte tillsätta allt mjöl i sista steget, tänkte att om den får stå till sig så blir den kanske fastare - allt i syfte att få till lite större hål än senast. Tyvärr var degen så lös att den bara flöt ut och blev jättekonstig i ugnen - fick ingen färg och såg mest ut som scones i konsistensen.

Tack för en kanonbra blogg!

Hitch-Hike to Mars sa...

+ Martin, testat potatis i gotlandslimpedegen än? Det var jag som tipsade om, men hade inte ork att logga in. :P + Du får gärnalänka till mig så gör jag detsamma... eller vafan, det gör jag endå! Ha det!

Kinna sa...

Vad kul med TV. Du får annonsera i tid så att jag vet när det sänds. =)

Christina sa...

baugetterna ser riktigt franska ut, krokiga, mjölade, med en knaprig yta som skyddar mot uttorkning. här i frankrike stoppar man aldrig bröd i plastpase (utom i supermarchen förstas. sedan kan ju baugetten ha olika smak, olika struktur, seghet, kompakthet, fiberlängd etc beroende pa vilket mjöl som används. kanske din var helt rätt ända.... Bon courage!
// en utvandrad helyllesvenska som längtar efter svensk sommar och seg raglimpa i plastfodral med tjockt lager smör pa...