torsdag, oktober 25, 2007

Oj, på omslaget!


I dag har DN På stan ett stort jobb om bröd. Isobel har skrivit texten där jag är med och uttalar mig bland ett antal superbagare. Och så har dom satt mig på omslaget. Vilken jättejättekonstig grej! Trevlige Thomas Olsson tog bilden i vårt kök i lördags.

Pain de Martin nämns som en avancerad brödblogg. Det är verkligen jätteflott, men jag vill påpeka att jag inte är någon slags expert på att baka – tvärtom, jag är nybörjare. Men jag ska lära mig!

Jag tycker om att baka ljusa och mörka bröd, gärna med surdeg. Och jag försöker använda ekologiska mjöler. Det är lite annorlunda, men det finns knep. En gång gick jag en kurs på Saltå Kvarn. Det var smått surrealistiskt men väldigt roligt!

Här är bröden som bakades i lördags:

Baguetterna blev jättegoda. Småtofflorna blev också bra, men de fick jäsa lite för kort. Fotograf-Tomas ville ha en skjuts-in-i-ugnen-bild och han kunde ju inte vänta hur länge som helst.

Det finns många knep för att baka goda baguetter. Det bästa är nog ändå att sätta en del av degen dagen innan man vill baka. Så här gjorde jag.


11 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en mycket läs- och sevärd blogg!

Jag upptäckte den idag tack vara DN. Själv tycker jag också mycket om att baka bröd, men det går lite i perioder.
Tack vare inspirationen i din blogg, tänker jag definitivt sätta lite degar senast i helgen.

I någon av dina tidigare inlägg skriver du om hur du försöker få ihop bakandet med ett vanligt jobb. Om du kommer på några bra strategier (utan att involvera Anders Borg) eller recept så är jag mycket intresserad.

Tack!
/Lars

görel sa...

Men jag tror att de flesta som hänger här (och vi är väl några stycken vid det här laget) faktiskt TYCKER att det är en avancerad blogg! Och om jag ska tala för mig själv uppskattar jag verkligen att du delar med dig så frikostigt med bilder, erfarenheter och funderingar - jag lär mig jättemycket. Experter som Jan Hedh i all ära, men det kan bli lite TOO MUCH - tacka vet jag då en ambitiös amatör som talar mitt språk och står i ett vanligt kök. Med amatör menas alltså en person som inte tjänar pengar på hantverket eller har det som yrke, det har ingenting med skickligheten att göra.

Har inte läst DN På Stan, men det låter jättekul att du var med. Heja Martin, skaran som vill bli bjuden på frulle av dig växer!

Martin Johansson sa...

tack snälla görel för de fina orden!

Unknown sa...

Hej!

Det här var en trevlig blogg, jag hittade den via dagens DN och ämnar lusläsa den framöver. Men innan dess måste jag bara fråga er som bakat ett tag och provat olika mjölsorter: Var kan jag köpa Manitoba Cream?? Det verkar vara omöjligt att googla sig fram till en återförsäljare....
Jag bor i Solna så om någon med koll läser det här, och vet var i Stockholmsområdet man kan hitta det mjölet, vore jag tacksam för tips!

//Christer

Oskar sa...

Du gjorde dig mycket bra i tidningen. Och by the way vill jag också gärna veta var jag hittar Manitoba Cream :)

Anonym sa...

Vilken glädje att finna en sådan inspirationskälla.
Har bakat mitt dagliga bröd regelbundet i flera år.
Haft viss inspiration av danska och tyska böcker om brödbak från vika jag kombinerat med egna experiment. Nu har jag ett bra rågbröd med rejäl skorpa och fin smak men mina surdegar har bara möglat så jag har återfallit till mina säkra kort. Kul nu att genom DN finna på dig och dina erfarenheter. Helt i särklass. Mycket inspirerande.
Nu har jag satt två sorters surdegar trots att värmen är lägsta laget för att komma igång med lite förändringar och lära mig mer på djupet.
Din blogg är först i bokmärkesraden. Brorsdotter Lotta's roliga bra matblogg brevid http://familjenbra.blogspot.com/
Kommer nu följa dina recept och tips. När jag har något unikt att bidra med så gör jag det.
Tack
Ragnar

Anonym sa...

Hej och tack för en riktigt skön blogg!
Såsom nyinflyttad i Brödbakarland har jag två frågor om orsaksförhållanden inom bakningskonsten som jag undrar om du kunde hjälpa mig besvara:

1. Ju längre en deg får jäsa desto_____ blir brödet!

2. Ju längre degen knådas desto _____ blir brödet!

Slutligen undrar jag om det finns något enkelt sätt att få brödet sådär baguette-segt?

Allt gott,

BB

Joana sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Joana sa...

Hej Martin,
Som jag skrivit tidigare så uppskattar jag verkligen din blogg! För min egen del går det mest i norsk brøskive limpa, som blir något helt annat än svensk sirapslimpa! Men surdeg det är min nya utmaning! Har just beställt en brödbok och The Bread Bible ligger på önskelistan.
Det jag undrar är lite mer om din bakgrund? Jag tycker att du verkar kunna en hel del om bröd! Learning by doing?
Keep blogging!! :)

Ung tant sa...

Alltså, din blogg är helt fantastiskt inspirerande.
Och grattis till uppmärksamheten i DN!

jan-christer sa...

Tack för trevlig läsning. Är själv en amatör som numer lever på bröden. Är i full färd med att komma på ett sätt att skicka bröd i kartong till goda brödvänner ute i landet. Tror jag har hittat ett billigt fraktsätt. Annars finns några av våra bröd på hötorgshallen och bondens matbod. Om nu någon är nyfiken. Lycka till hälsningar med nya goda bröd i framtiden... från Christer www.brodleva.se