måndag, april 28, 2008

Smörgås – Kanelbulle, 1–0

I går skulle svärmor Lena komma på besök. Säga hej till Ture. Och jag, som vill vara den goda svärsonen, tänkte jag skulle anstränga mig lite. Jag bakar kanelisar! tänkte jag.

Men vad hade jag för det? Ingenting. Kanelbulle är tydligen inte alls det självklara fikat längre. I god tid innan hon dök upp ringde Lena och förvissade sig om att vi skulle bjuda på smörgås. Men Martin bakar bullar, sa Lisa. Det hjälptes inte, smörsgås ska det vara. Kanelbullarna fick så samåka i ugnen med en gammal surdegslimpa på tining. Så kan det gå.

I dag ska jag baka baguette.

17 kommentarer:

Rebecca sa...

Vem vill ha bulle när bröd finns? En smörgås gjord på ditt bröd tror jag inte ens världens kakmonster skulle tacka nej till.

Hoppas Ture mår bra, och även ni föräldrar.
MVH, Rebecca.

görel sa...

Jag skulle bli storligen besviken om jag kom hem till dig och INTE blev bjuden på ditt goda bröd!! Jag förstår att svärmor ville försäkra sig om det! Kanelbullar kan hon väl baka själv vetja.

Ett stort grattis till Ture förresten! Och till tv-inslaget, det blev ju kanonbra!

Anonym sa...

Et stort varmt hallo fra Norge,nærmere bestemt fra Vestlandets fjorder. Kom over bloggen din tilfeldig og nå er surdeiger og fantastiske brød blitt endel av familien her til stor glede for alle. Bloggen din har åpnet et nytt deilig kapittel i livet som jeg tror skal vare lenge Takk og gratulerer med Ture, her kommer det baby i juni. Brød og baby er en fin kombinasjon. Og apropos; har du noensinne laget kaneliser på surdeig?

Varme hilsener

Martin Johansson sa...

Esther: Vad kul att du gillar bloggen! Kanelbullar på surdeg har jag aldrig bakat, men tanken har slagit mig. Jag tror man skulle kunna baka fantastiska bullar med vildjäst!

Görel och Rebecca: Tack! Ture mår fint. Har just insett att en brummande brödmaskin inte stör hans sömn. Tur!

Anonym sa...

OK; siden vi er på temaet- altså kanel i svingen- er det snakk om villgjæren basert på aprikos? Jeg får ikke tak i slike uten konserveringsmiddel i- er det andre ting enn rosiner jeg kan bruke i stedet for?

Med takk for hjelpen på forhånd

Martin Johansson sa...

Ester: Jag har inte provat något annat än aprikos och russin, men det kan nog gå med olika alla möjliga typer av torkad frukt. Det sägs vara mycket viktigt att frukten inte är svavlad. Lycka till!

Anonym sa...

Ok..og så bare en liten oppklaring av en språklig sak..litt pinsamt, men hva betyr betyr "osvavlad"?
Takk igjen for hjelpen, ha en gyllen dag, her er det snart dags for Turelimpan-for et søtt navn..-)

Unknown sa...

Svavlad == behandlad med svavel. Aprikoser konserveras vanligtvis med svaveldioxid (kemisk formel SO2, kallas även E220). Förutom att konservera aprikoserna, gör det också att de behåller sin ljusa färg.

Osvavlade aprikoser (som alltså inte svavlats) är mörkare, och säljs ibland som "ekologiska".

Mvh, Per

Anonym sa...

Mm det lät gott det ska jag prova nu till helgen. Bra, snygg och välskriven Blogg för övrigt som jag kommer återkomma till. Titta gärna in på http://hygienkonsult.blogspot.com som är ett mirsmars av lite skåpmat, lite skräpmat, en krydda i tillvaron och lite matnyttigt..

Ha de gott Joakim

Kurt sa...

Jag tror att man skulle kunna använda någon form av surdeg till många olika former av kaffebröd. Den italienska panettonen bakas t ex traditionellt med surdeg, även om man inte oftast gör det som amatör.

Anonym sa...

Takk Per, da er vi klokere her borte:-) Håper Martin finner ut at han vil eksperimentere litt med surdeig og kaffibrød,og gjerne kaneliser..
Ha en bra dag

Anonym sa...

Om jag inte missminner mig fanns det ett recept i Gourmet för mågra månader sedan på just bullar (jag tror de var fyllda med blåbär...) med surdeg. Jag hade dock inten vetesurdeg ståendes (jag har aldrig lyckats få till någon) och även om det stod att de gick att baka även på rågsurdeg (vilket jag iofs inte heller hade vid den tidpunkten) så tror jag nog att vetevarianten är bättre.... Måste hem och kolla!

Anonym sa...

Kulturskymmning - det borde vara lag på att äta kanelbullar när man träffar släkt.

Bröd i all ära men nybakta kanelbullar med kaffe, asså hallå!

Anonym sa...

Tja, inspirerad av bl a dina bröd du bakade i Niklas mat har även jag bakat surbröd. Hoppas att är ok att jag länkade till din sida...Hälsningar från Åland.

Anonym sa...

Hej och superstort tack för din blogg! Bakade precis levainbröd efter ditt recept med vildjäst från aprikoser. Det blev fullkomligt fantastiskt!

Martin Johansson sa...

Per: Tack för bra aprikosbeskrivning, det var mer än vad jag visste!

Frida: Låter spännande med blåbärs-surdegs-bullar! Hojta till om du hittar receptet!

Jenny Maria: Håller med dig!

Birgitta: Jättekul att du länkar förstås! Var hittar man din sida?

Anders: Jättekul att höra! hej!

Eva sa...

Hej Martin!
Såg din blogg, utav bara en
flax när jag sökte surdegsstart.
Ska nu prova att sätta Gateaus Valnötsbröd.
Jag har stora problem med datorn
är inte så bra på det här, men
man lär sig väl så småningom.

Hoppas på att få hjälp här med
bakning och lite allt möjligt.
Ha det gott och kul att få
läsa dina tips. Eva