söndag, april 06, 2008

Med bunke och träslev

Det där med autolys gjorde mig sugen på att baka utan maskin. Kanske kan man hitta på ett enkelt men ändå spektakulärt bröd som alla kan baka, med eller utan maskin. Det får bli mitt nya självpåtagna uppdrag. Enkelt ska det vara. Mjöl, vatten, jäst, salt, en bunke och en träslev.

Nu finns det redan fina bröd som bakas utan maskin, bland annat Jim Laheys omtalade New York-variant (på film här, i Gittos översättning här), men jag vill hitta på själv. Som ett litet barn. Kan själv!

Detta första försök blev gott, men inte spektakulärt. Den enkla knådningen – där man först blandar mjöl och vatten, låter det stå några timmar för att sedan blanda i jäst och salt – fungerade fint, men sen var jag tvungen att låta det jäsa rätt snabbt eftersom det skulle följa med på middag. Kanske var var det den kvicka jäsningen som gjorde brödet lite väl mjuk och snällt.

Det som inte blev gå-bort-bröd eller slukades till frukost skivades och åkte raka vägen ner i frysen. Blir till finfin bruschetta en dag.

13 kommentarer:

Rebecca sa...

Underbart att du tar på dig det uppdraget =). Jag ser fram emot resultatet.

Anonym sa...

Är det någon skillnad på brödets kvalitet om man fryser det i skivor eller helt?

Martin Johansson sa...

Ingela: Nä, det är mest av praktiska skäl (och det är bara ljusa bröd jag brukar skiva). Så himla enkelt att bara ta fram några skivor och steka i lite olivolja. Eller rosta för den delen.

gitman sa...

Kul projektidé! Kalljäsning i korgar på det gör nog susen!
Vore kul om du i framtiden även tar itu med projektet hur man gör det perfekta brödsnittet (om man nu skall göra det, självsprickning ger ju som bevisat lite blandade resultat.

gitman sa...

Är det föresten någon har beställt SFBIs nya bok Advanced Bread and Pastry: A Professional Approach? kan det vara något för oss...?

Anonym sa...

Jag bakar på dinkel, och det har sina egenheter men mår bra av autolys, det har jag lärt mig av Laban, som är dinkelmjölnare här på Gotland. Lång blötläggning och lång jästid, så blir det bra. Det jäser dock inte som specialvetemjöl, trots hög proteinhalt, men det blir GOTT!

hälsar Vurre

Anonym sa...

Saltå Kvarn Ny bakbok?
Ryktet påstår att det sedan en vecka finns en bakbok från Saltå Kvaarn på Akademibokhandeln.
Förhoppningsvis har Du som brödbloggare redan fått ett recensionsexemplar.

Ser fram emot Din privata recension av påstådda bok

Anonym sa...

Jaa, fram för fler recept som inte kräver bakmaskin - eftersom jag inte har någon...har precis fått Jan Hedhs bok, men nästan alla recept kräver ju antingen maskin elle levain - och den nivån är jag inte riktigt på än... Ser fram emot ditt experiment!
/Susanne

Anonym sa...

provade ett sådant här autolysbröd igår baserat på Gittos översättning av Jim Laheys omtalade bröd (dock utan att ugnsbaka det i gryta). Det blev väldigt håligt och fint men inte så smakrikt. Kanske berodde det på att jag (som i receptet) använde vanlig jäst. Snälla gör din variant med surdeg eller vildjäst! Behöver din expertis som vägledning för de egna experimenten.

Annan fråga - har du bakat med rostat rågmjöl? Hur blev det? Hur hårt skall det rostas?

Staffan sa...

På matboken.se finns det en variant på bröd som bakas med nästan ingen knådning, där lite öl och vinäger tillsätts vilket gör att brödet får mer smak.

Mård sa...

hej och tack för en fantastiskt hängiven blogg. jag undrar vilken maskin du använder som fixar tunga surdegar som ska knådas vildsint? t ex ditt bröd mörkt, surt och gott; den degen är ju svintung och stor, vilken maskin orkar dra runt den? snälla hjälp för det brödet var så sjukt gott utan maskinhjälp men eftersom musklerna nästan dog av arbetet tänkte jag köpa en maskin å det snaraste.

Martin Johansson sa...

Vurre: Tack för tips!

Om Saltå Kvarn-bok: Jag bläddrade i den boken häromdagen, den såg inbjudande ut! Kanske köper jag den en dag.

Susanne: Det kommer inom kort!

Rostat rågmjöl har jag inte provat, men det låter onekligen spännande!

Tack Staffan för tips!

Mård: Jag har en Electrolux Assisten, varianten med timer och lite starkare motor. Den är jag jättenöjd med!

gitman sa...

Bra tips för att köpa assistent för större och tyngre bröd är att kolla på loppis/second hand. Det finns ruggigt bra äldre apparater som du får någon hundralapp och fungerar alldeles utmärkt. Jag kör med en stor BOSCH med härligt brun och gul 70-talsdesign. Funkar perfekt!