torsdag, februari 14, 2008

Brödboksspecial, del 5

Här är femte och näst sista delen i min brödboksspecial. Nu om boken Brödälskare av Henrik Francke, utgiven på B Wahlströms förlag.

Boken har den sympatiska undertiteln en inspirationsbok för hemmabagare, och det är inte bara titeln som är sympatisk. Hela idén med boken tycker jag mycket om. Man får möta nio bagare runt om i Sverige som berättar sina brödhistorier och delar med sig av sina recept. Författaren Henrik Francke, för övrigt en av personerna bakom utmärkta Taffel, drev också en brödblogg när han skrev boken, men den tycks tyvärr vara nedlagd.

Det är dock någonting med boken som gör att den inte kommer fram ur hyllan så ofta. Jag ska försöka komma åt vad det är, via en liten omväg:

Om jag ska vara kategorisk, vilket ju kan vara ganska kul ibland, så tycker jag mig se tre typer av professionella bagare. Den första kategorin skulle man kanske kunna kalla bröd-VM-bagaren. Bröd-VM-bagaren har sitt, och eventuellt något mejeri- eller sockerbolags, namn inbroderat på den dubbelknäppta och prydliga bagaruniformen. Jobbar kanske på Lux, Gateau, Olof Viktors eller annat elegant bageri. Mycket skicklig. Har många och exakta termometrar i bageriet.

Sen har vi bagaren som hoppat av tidigare jobb som kulturarbetare, snickare eller it-direktör och öppnat ett alldeles eget bageri. Låt oss kalla honom/henne kulturarbetarbagaren. Kulturarbetarbagaren bakar med ekologiska mjöler, surdeg och stenugn. Allra helst vedeldad, men eftersom flera av dem har sina bagerier mitt i stan, eller strax utanför, får de ofta nöja sig med en elektrisk variant. Har inte så många termometrar i bageriet.

Till sist har vi naturbagaren. Han eller hon bakar sina bröd med lika mycket godhet som mjöl. Mediterar eller klipper ett får medan brödet jäser. Mal sitt eget mjöl och bakar i sin egen stenugn. Äger ingen termometer.

Boken Brödälskare hamnar någonstans mellan kulturarbetarbagaren och naturbagaren, med en liten övervikt åt den senare. Bröd-VM-bagarna är överhuvudtaget inte med. Och det är nog den vaga övervikten åt naturbagaren som gör att boken mest blivit stående. Kanske är jag orättvist kategorisk – det finns en och annan hemmabagare i boken också – men den bestående känslan blir ändå att det är lite väl andligt och passionerat för min smak.

En annan anmärkning, som även den är ytterst subjektiv och mycket ytlig, är att jag har lite problem med formgivningen. De har valt ett sådant typsnitt som ska efterlikna handskriven text, och det blev inte fint tycker jag.

Trots allt måste jag nog rekommendera boken, kanske särskilt om den skulle dyka upp på rean. Den handlar trots allt om bröd och om folk som älskar bröd. Jag älskar bröd. Och en dag ska jag nog komma över mina hangups och baka lite mer ur den. Som det här goda dinkelbrödet till exempel (ett fint recept där man får en god dinkelgröt som bonus!):

Och med det; glad alla hjärtans dag allihopa!

6 kommentarer:

K sa...

Jag håller med dig till punkt och pricka. Vad nu pricka är. Jag lånade boken på biblioteket efter att du nämnt den första gången. På tok för romantisk för min smak, och många av recepten kändes inte som att de skulle ge gott bröd helt enkelt. Jag undrade lite varför du hade den.

Froding sa...

Har beställt boken och det skall bli intressant att jämföra synpunkter!! Provade att baka med baksten för första gången igår och jag blev imponerad. FAST jag fick tag på en gjuten sten från Elektrolux. Fast räknas den in bland de "riktiga" bakstenarna? Har Johan S. böcker sen tidiagre, men upplever de recepten mer svårbakade än Jan Heds. Kan det bero på att jag är en konventionell bakare i botten. Dvs van att använda tempererade vätskor?? Är på vägh på 50-årskalas och i paketet fins Jan Heds bok "bröd" Nörd, ja kanske.....

Anonym sa...

Hej! Kan bara hålla med dig om bokens "andliga" slagsida. Har också svårt för folk i lotusställning och ett bröd i knät. Kan dock rekommendera brödet "Kyllike tempo". Med rätt socker(gärna råsocker), hemgjord lingonsylt och stenmalet grovt rågmjöl i degen blir det ett kalasbröd.
Ha det Håkan

Anonym sa...

Jag håller med om att formgivningen med det handskrivna inte är speciellt snyggt, men jag inspireras ändå av boken.Men när jag nu tog fram den så insåg jag dock att det jag lyckats bäst med av recepten är de som inte är bröd. Jag kan till exempel rekommendera brödpinnarna "Hussini",det tar lite tid och energi att baka dem men de blir väldigt goda.Kanske hädar man om man skriver om kakor på denna bloggen. Men trots att jag inte är någon större kakbakare själv så måste jag rekommendera recepten från Kafé Fjäril. Jag har bakat alla ,utom Valnötsbrownies,och de blir väldigt goda.
/Sofia

Unknown sa...

Martin, lysande indelning av olika bak-filosofier. Får erkänna att jag är 100% romantisk hemma-naturbagare: Mal mitt eget mjöl, yogar på Sats, äger ingen termometer och drömmer om en stenugn… Kul att få vara med i din boklista. (Gillar din blogg, aprikosföljetången var inspirerande!)
/Henrik

Martin Johansson sa...

Henrik: Jo, en stenugn vill man ha! Här är en som gjort slag i saken. hej!