söndag, oktober 05, 2008

Gott bröd på bovete

Det är som på Ikea. Man kan inte köpa bara en sak, man kommer alltid ut med minst tre. I går när jag skulle köpa plockgodis, bara plockgodis, på Konsum kom jag hem med en hel kasse grejer. Bland annat en påse bovetemjöl och en ask krossat bovete från Saltå kvarn. Jag tycker om ordet bovete och minns det goda bovetebrödet man fick till lunchen på Hablingbo Delikatess i somras. Jag vet inte hur de bakar brödet, men jag tänkte ändå försöka mig på en variant.

Och se, det blev gott! Man kan luras att tro att bovete är ett sädesslag, men det är det inte. Bovete är en ört vars egenskaper man en gång i tiden tyckte liknade vetets så pass att man sorterade in det bland spannmålen trots allt. Det har en mycket karaktäristisk smak. Svår att beskriva dock, jag tycker kanske det doftar lite kanel och smakar lite bränt. På ett bra sätt.

Galettes, de franska matpannkakorna, gör man på bovete. Anledningen till att fransmännen gör sina galettes på just bovete sägs vara att det tidigare var skattebefriat, till skillnad från vete. Fast citera mig inte på det där, jag har ingen säker källa. Så här bakade jag mina bovetebröd.

BOVETEBRÖD MED SURDEG, två stora runda

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
200 g ljummet vatten
120 g rågmjöl

Blanda samman i en rymlig skål, täck med plastfolie och låt stå över natten. Gärna lite varmt, sådär 22°.

Dag 2, morgon
150 g krossat bovete
250 g kokhett vatten
---
hela blandningen från gårdagen
200 g vatten
10 g jäst
400 g vetemjöl special
200 g bovetemjöl
50 g linfrö
25 g salt

Blanda först det krossade bovetet med det heta vattnet i en skål, rör om och låt stå några minuter medan du blandar övriga ingredienser i degblandarens bunke. Tillsätt sist det skållade bovetekrosset.

Kör i degblandare i cirka 8 minuter på halvfart. Låt vila 5 minuter, och kör sedan ytterligare 1 minut på lite högre hastighet. Täck bunken med plast och låt jäsa 2,5 timmar, eller tills degen dubblat sin storlek.

Stjälp upp degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och knåda den försiktigt så den fär lite spänst. Degen är ganska lös, men försök att inte knåda in alltför mycket mjöl. Jag brukar liksom vika ihop degen snarare än knåda den. Jag viker in kanterna mot mitten, om och om igen tills degen fått bra spänst. Se till att ha mjöl på bordet under degen hela tiden, så fastnar den inte.

Lägg degbitarna på bakplåtspapper, strö på rikligt med bovetemjöl, täck med en handduk och låt jäsa 1 timme.

Och så skjuts in i ugnen! De första 15 minuterna hade jag full värme, 280°, sen sänkte jag till 200 och lät dem stå ytterligare 10 minuter. Då var de 96° inuti, och det tyckte jag verkade lagom den här gången.

Servera till en god höstsoppa. Eller till frukost.

Och kolla vad fin den är, boveten!

Bild från Wikipedia.

23 kommentarer:

K sa...

Ordet bovete kommer sig av att det liknar bokträdets frö. Bokvete alltså.

Förr i tiden odlades en hel del bovete i södra sverige.

Detta har jag lärt mig på den agrarhistoriska grundkursen.

Pär sa...

På bilden ser man också att det heter just "Buchweizen" på tyska.

Har du fått bovetemjöl över rekommenderar jag att du gör blinier och äter med löj- eller sikrom samt crème frâiche/smetana. Kalasgod förrätt.

CrimsonAnna sa...

Jag som inte äger någon matberedare/degblandare utan kör för hand har hittat en lösning för lösa degar. Jag knådar dem lite och häller sen ner dem i formar.
Ska det vara krossade eller hela linfrön?

Unknown sa...

Hej Martin och tack för en trevlig blogg. Jag är också brödbakare, som fått ny inspiration av en digitalvåg och Jan Hedh. Har du något knep för hur brödet spricker upp sådär, som det gör i Jannes bok. (Bilden på Olof Viktors ljusa bröd till exempel). Jag har provat att mjöla och olja för att få en tydlig skarv och lyckas till viss del, men inte hundra...

Cherry sa...

Bovete (helt) är väldigt bra att göra gröt på också, framför allt är det praktiskt eftersom gröten är god även kall och går att förvara i kylskåp i flera dagar. För alla morgonstressade går det alltså att på matlagnings-tv-manér förbereda sin frukost och bara hiva fram en färdig tallrik gröt ur kylskåpet på morgonen!

Anonym sa...

Bovete är inte bara gott utan grymt nyttigt! Synd att det inte odlas så mycket numera.

Anonym sa...

Och vilken fantastisk illustration! Som grafisk designer med bakgener blir man alldeles lycklig.

Martin Johansson sa...

Anna: Jag hade hela linfrön.

Thomas: Nä det där är inte lätt att få till. Tveksam om det finns ett enkelt knep, det är nog en massa saker som ska stämma.

... och tack för alla bovetetips!

Anonym sa...

Hej Martin!
Här en till bröd älsakare!
Är helt passionerad över bröd) och bakar alltid hemma själv)
Så jag ska fortsätta läsa din blogg!
Jag letar faktist efter ett bra recept till kanelbullar till frukost,dom blir alltd för hårda när jag gör dom hemma,jag vill att dom blir mjuka som dom små man köper i butiken,tips? kram Cleo.

Anonym sa...

Hej, jag har precis hittat hit och hittade en massa spännande saker att pröva!
Men en snabb fråga; var hittar man korgar att göra korgbröd med?

Anonym sa...

Ah, jag hittade tillbehörsinläggen nu. Nvrmnd.

Маша sa...

Hej Martin! Tack för din blogg. Det är nog en ganska dum fråga, men vilken jäst brukar du använda i dina recept: torrjäst eller vanlig jäst?

Martin Johansson sa...

Cleo: Jag är dålig på kanelbullar, men ett tips kan kanske vara att täcka bullarna med en handduk medan de svalnar, då får du nog en lite mjukare skorpa i alla fall.

Masha: Jag brukar använda vanlig färskjäst.

Magdalena sa...

Börjar Ture bli stor nog för att smaka på surdegsbröd? Min sjumånaders får sitta och gnaga på de sega skalkarna - bra tuggträning!

Cecilia sa...

Vilken härlig blogg! Kanske en dum fråga; men vad menar du med rågsurdegsgrund i receptet till bovetebrödet?

Martin Johansson sa...

Magdalena: Nä, han får nog vänta lite, jag har så fastligt mycket salt i mina bröd och det är väl inte så nyttigt kanske …

Cecilia: Rågsurdegsgrund är en blandning av mjöl och vatten som har fått mogna några dagar. Grunden till en surdeg helt enkelt. Här finns beskrivning på hur jag gjorde den.

Charlotte sa...

Hej Martin,

Grym blogg!
En liten undran, kan man byta ut de 400 gram vetemjöl som du har i receptet till bovetebrödet mot rågmjöl, tål nämligen inte vetemjöl?

Martin Johansson sa...

Charlotte: Det går nog, men risken är att du får ett ganska svårtuggat bröd. Rågsikt skulle nog funka, men det innehåller ju å andra sidan en hel del vetemjöl, så det kanske inte är nåt vidare heller. Tål du några "ljusa" mjöler? Dinkel?

Anonym sa...

Nope, inget vetemjöl alls så det är lite jobbigt :-(

Anonym sa...

Hej där Martin, jag har följt din blogg ganska länge och omsatt mycket i praktiken - omtyckta bröd har det blivit. Nu har jag slagit mina påsar ihop med en glutenallergiker - en utmaning! Har du försökt dig på att få till ett bröd utan gluten någon gång? Tacksam om du ville sätta igång experiment i köket. Varma hälsningar, / C

Anonym sa...

Hej,

Jag har precis samma fundering, går denna att göra glutenfri alternativt har du någon koll på ett bra surdegsrecept som är glutenfritt?
Kul blogg :-)
ulrica.thiel@hotmail.com

Martin Johansson sa...

Ulrica: Här finns glutenfritt: http://glutenfritt.blogg.se/

Speleman sa...

Börjar ana att jag kanske är en smula glutenintolerant. Bra att jag då är halvmexican så det blir ju en del tortillas bakade på majsmjöl (själv och hemma förstås i den mån man får det skickat från släkten)
Nu är ju både havre (tror jag) och bovete glutenfritt. Finns det något underbart gott bröd gjort med den blandningen och går det fixa en surdeg på havret?