måndag, februari 15, 2010

Veckans tips v7: köp en våg!

Jag har nämnt det i förbifarten någon gång, men det förtjänar mer uppmärksamhet än så. På Coop Forum säljer de digitalvågar för 179 kronor. De är svarta, snygga, snabba och går upp till 5 kg. Jag köpte två.

Poängen med att baka med digitalvåg är att det blir mer exakt och spar en massa disk. Man ställer bunken på vågen, häller i en ingrediens, nollställer och häller på nästa. (Tar batterierna slut kan man använda den här omvandlaren.)

36 kommentarer:

Anonym sa...

Jag föredrar också att baka med våg. Det går nästan inte att gå tillbaka till decilitermåttet när man väl börjat med vågen...

Hur som helst, min våg är ca 1 år gammal och den fullkomligt äter batterier (platta 1-cm stora batterier) som inte är särskilt billigt. Har du någon uppfattning om hur de från coop är i den frågan? Hur ofta byter du batteri i din?

Bästa hälsningar
L

Anonym sa...

Något som är hopplöst är när vågen stänger av sig mitt i processen, sekunden efter att man börjat hälla upp mera mjöl!

Vissa vågar stänger av sig rätt fort efter att man "tarat" dem, och det är inget som man direkt ser utan att ha köpt dem.. Coops "designade" cookware-våg är sådan.

Anders sa...

Salters platta hushållsvågar är mycket bra. Tar liten plats, snygga att se på, drar mycket lite ström och väger exakt.
Bytte batterier första gången efter ca. 1 år.

http://www.ronnebybruk.com/rb/pdf/kat_salt.pdf

erica sa...

jag älskar min hushållsvåg, trots att jag ofta gör saker "på en höft", men ibland krävs ju nogrannhet!

kram erica

Peder Edvinsson sa...

Jag föredrar att slippa batterier helt, jag upplevde att de slocknade mitt i vägningen ibland och då hade jag ingen aning om hur mycket jag hade langat i bunken.

För tre år sedan hittade jag en kanonvåg från Vetek, de säljer proffsvågar till butiker och liknande. Drivs med 220 volt från eluttaget, pallar det mesta och är skönt säker på sin sak.

Innan jag hittade den här hade jag tre billighetsvågar från OBH Nordica som var riktigt kassa. Den från Vetek kostar 575 och som det brukar vara så lönar sig kvalitet.

http://www.vetek.se/Bordsvag-5kg1g-/article

Linda sa...

IKEAs "Grundtal" funkar bra - och är snygg, men har inte sett den i deras sortiment på länge...

fann tom sa...

Och hur noggrann är vågen? Bara för att det finns en massa siffror och decimaler betyder det ju inte att den är noggrann. Kan någon tala om hur noggrann vågen är och hur noggrant behöver det vara?

Jag tror nog att t.ex. mjölets kvalitet och förmåga att ta upp vatten kan variera tillräckligt mycket för att det ska bli fel även om man följer receptet på grammet.

Anonym sa...

Hej!
Just nu har Ö och B digitalvågar
för 88:-.tar upp till 5 kg.
rekommenderas!!
/Anders

Mamma Mimmi sa...

Skulle inte klara mig en dag utan min. Allt om Mat bjöd på den vid prenumeration, vilket klart var den enda användbara pryl jag någonsin fått vid sådant tillfälle.

Martin Johansson sa...

fann tom: coops våg säger sig ha en noggrannhet på 1 g (och det är nog vad de flesta hushållsvågar har). Det är ju ganska sällan man mäter mängder mindre än några gram, så jag tycker man klarar sig fint med en sån våg.

Logi sa...

Skärpning nu martin, du kan väll på fullaste allvar inte tro att vi står nermjölade till armbågarna och börjar knappa in mått för att få reda på hur mycket det väger?

Tog en googling att få fram
http://www.recepten.se/artiklar/maatt_enheter.html

Fungerar att skriva ut och sätta på kylen ;)

Edvard sa...

Jag införskaffade en Coopvåg efter förra tipset från dig och är nöjd med den.

Tackar än en gång för en mkt bra blogg.

Daniel sa...

Även jag införskaffade mig en våg från Coop som hitills har fungerat mycket bra. Jag har både testat att följa recept i gram och ounces med den. Tack för tipset Martin!

fann tom: Vad jag hitills har upplevt efter att ha vägt några relativt kända mått (t.ex. fulla jästpaket, mjölpaket m.m.) så håller vågen sin marginal som lovat.

Anonym sa...

Har du möjligtvis en bild på coopvågarna? Jag har en våg från anders petter men den stänger av sig själv efter ungefär 10 sekunder vilket är otroligt enerverande. Tänk er att man har ställt upp vågen, går för att hämta lite vatten, häller över vattnet och precis då stänger vågen av sig och plötsligt har man ingen aning hur mycket man har lagt i.

Själv skulle jag förresten inte säga nej till en våg som mäter 0.1g. Mäter vågen bara hela gram så brukar den ha en felmarginal på +-1. Om man ska mäta jäst och vill ha exakt 3g så vill man förmodligen ha just 3g och inte 2 eller 4. Lite petigt kanske.

Anonym sa...

Hej Martin! Dum fråga, men här kommer den: Brukar baka ditt bröd som kallas "utan krusiduller" här från bloggen och älskar det! Gör dock bara ett enda bröd av hela satsen och vill ha en rund jäskorg till det. När man ska köpa jäskorgar står det angivet degens vikt. Är det så enkelt att degens vikt är detsamma som summan av alla ingredienserna? För isåfall bör jäskorgen ta drygt 2000 g, eller? Tacksam för svar är Kikks

Magnus på Matlyckan sa...

Hej Martin,

omvandlaren du tipsade om klarar inte decimaler (den trunkar): 1,8 dl rågmjöl är 55 gram (och naturligtvis blir det samma resultat när jag knappar in 1 dl).

Logi sa...

@Magnus på Matlyckan

Det gör den faktiskt inte alls, det är bara att men i.. Typ alla andra språk än svenskan använder punkt istället för koma. Sidan må vara svensk men den bakomliggande motorn är precis som det mesta inom data på engelska.
Så generelt ifall man har problem med decimaler på nätet använd punkt istället för komma, funkar för det mesta och så även här.

Magnus på Matlyckan sa...

@Logi

Bara ett litet påpekande i all välmening, förstå mig rätt .. jag menade inte att raljera all världens samlade datakunskap.

Bara lite nyfiken på hur ser du på bokstäverna å, ä och ö. Det är väl lika bra att vi slutar använda dem också, nar vi anda ar igang menar jag :)

the original Jonas sa...

Ett tips för att kolla om vågen stämmer är att en en-krona väger 7g.

Martin Johansson sa...

Johan L: Nä, tyvärr ingen bild, men den är blank, svart och sisådär 15 x 20 cm.

Kikks: Japp, degvikten är summan av alla ingredienser. I väntan på att du får tag i en stor jäskorg kan dulägga en bakhadduk i en riktigt stor bunke och strö på ordentligt med mjöl (gärna rågmjöl).

Anonym sa...

denna våg använder jag, grymt bra. 1.7 cm tjock ock kostar runt 300, finns b.la på Classe Ohlson och i massor med olika färger

länk med bild

http://www.pixmania.se/se/se/955179/art/soehnle/koksvag-66100.html

Anonym sa...

Har också en digital. Dom är BÄST :D

Stefanie sa...

Det borde gå att skippa batteriet, och löda dit en elkontakt från en transformator i stället.

Kristina sa...

Vilken fin blogg du har! Och nu har jag verkligen blivit sugen på att prova på det här med surdeg. Tycker att det är kul att baka och har bakat ett tag med aldrig gett mig i kast med surdegen, har alltid trott att det resulterar i tunga mörka bröd...
Men nu undrar jag, om jag vill baka med vetesurdeg, måste jag använda en rågsurdeg som grund? Eller kan jag starta en kultur direkt på vetemjöl och vatten eller behöver jag något annat som hjälp?

Eva-Lott sa...

Hej
Nyfrälst surdegsbagare. Kollade runt lite på olika jäskorgar. Ville bara tipsa om www.bakers.se, en grossist inom bageri, men där privatpersoner får handla också. Man kan bläddra i katalogen och bara "dregla".

Ha dé//Eva-Lott

Angelica sa...

Jag bakar med en Kenwoos Major och har sett att det till den finns en våg som bunken passar på. Är det någon som har testat denna?

Marie sa...

Jag har äntligen också blivit med våg! En OBH-Nordica som verkar fungera som den ska!

Har förstått att man kan välja på mekaniska, digitala och elektroniska vågar varav de moderna elektroniska ska vara att föredra.

Men lite skoj med vågar är det... tvivlar på att våra förfäder vägde och mätte så noga när de bakade... kanske ett sätt för den moderna människan att komma tillbaka till känslan för hur ett äkta bak går till? Eller? Har aldrig förknippat matematisk precision med bak tidigare nämligen... men det är effektivt nu när jag gett mig in på det nya området surdegsbak! Jag har redan vant mig att väga ingredienserna tack vare tare-funktionen - så praktiskt! Hoppas dock kunna återvända till att känna och se på degen när den är färdigknådad, om den fått tillräckligt mjöl i sig osv! I morgon ska prototyp No1 provbakas här! :)

Peder Edvinsson sa...

Stefanie: Som sagt finns den här, inga batterier. Bättre går inte att få:
http://www.vetek.se/Bordsvag-5kg1g-/article

Troll sa...

Jag var och kollade på Coopvågen idag. Det fanns ett demo-ex i butiken så jag tog fram min lilla tidtagare och testade hur lång tid man har på sig från att man har "tarat" tills att vågen stänger av sig.

Det tar 59 sekunder - om man inte rör någonting. Lägger man på någonting så siffrorna på displayern ändras får man ytterligare en minut på sig.

Den verkar vara känslig för vinddrag och sådant det ger genast utslag på mätvärdet.

Snygg var den också. Men pyttelite långsam just när man startar den.
Om jag inte redan hade en våg så hade det nog blivit den, en mer prisvärd verkar vara svår att hitta.

Köpte i stället en 10-liters genomskinlig plastbox med lock för jäsningen för 55kr och några paket mjöl med mig hem.
För nu ska det bakas surdegsbröd ur Martins fina bok.

Tack för alla tips om recept och andra bra grejer!

Anonym sa...

Hej,

jag köpte en våg hos Kjell & Co som jag måste rekomendera. 1 g upplösning upp till 5 kg! Snygg slimmad design och glasskiva som är lätt att torka av. 330 spänn. Kollade noggrannheten med vatten, men ska nog testa att väga en krona enligt tidigare tips.

mvh
Anton

birgit sa...

Snälla, vilket coop kan man köpa vågen. Har ringt runt men den finns inte

Martin Johansson sa...

Kristina: Du kan starta en vetesurdeg med en gång. Här finns två varianter, en med rågsurdeg och en där man har youghurt som starthjälp.

Troll: Väl undersökt!

Birgit: Coop Forum i Västberga (och troligen alla andra Coop Forum också).

Jonas S sa...

Jag har en våg från Philips i rostfritt (utan konverteringsknapp) som går på 9V-batteri, och jag tycker det håller länge och känns driftsäkert. När vågen indikerar att batteriet börjar ta slut kan man ändå använda den i många veckor till. Har haft min i 6 år nu och njuter fortfarande av att plocka fram min snygga våg. Info finns här: Philips våg Ett tips! Köp inte hos Philips webshop, då blir den onödigt dyr.

Mikael sa...

Jag bakar alltid med våg, en trebent OBH nordica med glasskiva.
1g noggranhet upp till 5 kg.

Den har dock en irriterande egenskap: Om man väger upp lätta råvaror typ salt, jäst, kryddor eller helt enkelt fyller på råvaran tillräckligt långsamt reagerar vågen inte, eller i alla fall inte tillräckligt mycket, med effekten att det blir för mycket råvara.
Vågen verkar ha ett starkt högpassfilter som filtrerar bort långsamma förändringar (förmodligen för att kunna visa ett stabilare värde)

Är det någon mer som observerat detta irriterande beteende på andra vågar?
Jag vill ha en våg som inte beter sig så här.

Logi sa...

@Mikael
Har en OBH Nordica och den reagerar inte på små viktändringar vilket gör att man får börja dom råvarorna som man skall ha väldigt lite av.
Men vist skulle man önska sig att vågen var känsligare. Skulle väll säga att uppdatering av viktändring under 0.2% inte uppdaterades fören efter 2sek. Någon form av filter behövs ju trots allt men samtidigt vill man ju alltid kunna mäta mer.

Marco sa...

Hej!

Jag tänkte köpa samma våg som Martin har (Coop - Cookware), men jag skulle vilja fråga er som redan har köpt den om en sak.

Jag söker en våg som anger vikt med ett grams precision från och med ett gram? Vågen som jag har just nu vägar inte under 5 gr.

Jag undrar om vågen som säljs på Coop reagerar på någonting som vägar endast 1 gr.

Jag undrar också om vågen vägar exakt, för att jag har haft flera vågar och de flesta av dem angav olika vikter om man vägde 2 eller 3gånger samma kvantitet.

Kan någon tipsa för en våg som har kännetecknar som jag behöver tackar jag på förhand.

Med vänlig hälsning

Marco