torsdag, december 18, 2008

Pain de Martins julkalender, lucka 18


Jag minns inte riktigt hur förra årets vörtbröd smakade, men jag tror kanske att årets var ännu lite godare. Lisa tycker det. Det smakar mycket vört och har en intressant konsistens. Jag använder vörtextrakt som jag köper i den lilla essensbutiken på Wallingatan. Jan Hedh säger att man kan koka samman svagdricka om man inte får tag på vörtextrakt (500 g ska kokas ner till 100 g), men det har jag inte provat. I årets recept är det också extra mycket julmust.

Dag 1, kväll
200 g julmust
150 g grahamsmjöl
10 g jäst

Blanda samman i bunke, täck med plast och ställ i kylskåp under natten.

Dag 2, morgon
Fördegen från gårdagen
130 g julmust
250 kallt vatten
25 g jäst
150 g rågsurdegsgrund
700 g vetemjöl special
100 g rågmjöl
100 g flytande vörtextrakt
75 g muskovadosocker
20 g salt
1 tsk malen pomerans
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
150 g russin

Blanda allt utom russin i degblandare på låg hastighet i 8 minuter. Tillsätt russin och kör ytterligare 3 minuter. Täck bunken med plast och låt jäsa till degen dubblat sin storlek, cirka 1 timme.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i tre. Rundriv degbitarna och forma som du vill ha dem och lägg dem på ett bakplåtspapper. Jag gjorde två runda och ett avlångt som fick jäsa i en jäskorg (brödet som syns på bilden). Låt jäsa 45–60 minuter i rumstemperatur eller dubbelt så länge i kylskåp. Sätt på ugnen på 275° i god tid.

Och så skjuts in i ugnen! Sänkt genast temperaturen till 220° och låt bröden stå inne i 35–40 minuter. Om man vill ha blanka bröd kan man pensla dem med vatten innan de åker in i ugnen.


Förut tyckte varken Lisa eller jag om russin i bröd, men vi har ändrat oss. Gott, tycker vi nu.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ser grymt gott ut. Startar upp en deg på måndag!

Martin sa...

har du provat det som Erik Elofsson gjorde på Gotland, som du skrev om häromdagen, att köra blötlagda pomeransskal istället?

Det tyckte jag lät häftigt.

Joseph sa...

Jag har bakat Jan Hedhs vört ett par gånger och gjort min egna vört-extrakt genom att koka ner svagdricka. Luktar piss medan man gör det man smakar desto godare i färdigt format. Har dock inte prövat köpt extrakt, så vi kanske borde post en limpa till varandra? :P

PS. Du menade väl att du jäste brödet i en "jäskorg" och inte en "jäskort". Typo. DS.

Kajsa Bergman Fällén sa...

Håller med Farmakologen, det funkar finfint att koka ner svadricka men det luktar inte gott, inte gott alls.

Leif sa...

I fjor kokade jag ner svagdricka, det blev helt OK. I år knackade jag snällt på ett bageri (Skånskans i Halmstad) och frågade om jag fick köpa vört av dem. Det fick jag. Det blev klart bättre. Har kört två satser nu, båda utifrån Hedh. Den ena i vår vanliga ugn, den andra i en vedeldad ugn hos några grannar när vi gjorde stora julbaket härom veckan. Vedugnen vann helt klart!

Men nu blir det inte fler vörtbak för min del i år, den vöärt som blev kvar gav jag till en vän ( http://elins-tradgard.blogspot.com/ ) som inte kommit över någon ännu...

Anonym sa...

Verkligen ett smakfullt bröd mättad av exotiska kryddor!

Provade att baka utifrån ditt fina recept;använde(i brist på flytande vara) 1 stor påse vörtpulver (Santa Maria-som tydligen räcker för en sats) och hade i dessutom samma mängd kryddor som du anger.
Kalljäste degen i 3 timmar + 45 min i rumstemperatur efter rundrivningen på morgonen;det blev 2 bröd à 900 gr för 2 jäskorgar (750 gr.)Jag var nöjd med resultatet.

Ditt recept är mycket bra balanserat, det kan man känna på konsistensen redan när man blandat alla ingredienserna och börjar knåda!

Julbord sa...

Hej, ser riktigt gott och nyttigt ut. Håller med angående russinen!

Bebbe J sa...

Jahapp, då har man provat Martins vörtbröd. Mycket fint i konsistensen men tror jag ska dra på med något mer kryddor nästa gång. Blev invigningsbak på bakstenen och märkte man av det ökande behovet av jäskorgar nu när man bakar med surdeg.
http://www.flickr.com/photos/41825300@N06/4194247737/

Mikael Holmström sa...

Nu är det redan nästa år (2010), men jag provade detta recept först nu. Underbart! Lagom mycket smak tycker jag, och mycket gott med en massa russin.

Flytande vört hittade jag på Ica Focus här i Göteborg - en väldigt glad överraskning. Nu har jag 300 gram kvar i burken, så det får väl bli tre omgångar till innan jul...

Men vad är vört egentligen? På burken stod det att det bara är flytande maltextrakt av korn, stämmer det? I så fall kanske man kan få tag på det året om?

ando sa...

Nu har jag hunnit med vörtreceptet två gånger, dock helt utan surdeg. Jag likviderade en gammal vän strax före jul och han hann inte återuppstå... Jag tog i stället 25g jäst i fördegen och 25 dagen efter. Jag hade heller inget muscovadosocker tillgängligt utan tog sirap. För vörtkaraktären köpte jag 50cl Carnegie porter på Konsum och kokade ner till 10cl vilket fick gå som vörtextrakt och det blev alldeles ypperligt bakat i form.

Andra omgången gjorde jag samma sak men hade ingen julmust hemma då utan tog extra mycket sirap. Blev riktigt fint även då, utan form, in i ugn på het plåt.

Detta vörtbröd är bland det trevligaste jag stiftat bekantskap med, det behåller en fin konsistens även efter doppet.

Tack och gott nytt!