En oangenäm doft har senaste tiden dykt upp i vårt kylskåp. Varje gång man öppnat kylskåpsdörren har man mötts av en distinkt puff av obehagligheten. Antagligen någon av ostarna som blev kvar från min födelsedagsmiddag, tänkte vi och skickade dem i komposten. Men lukten bestod, och den tilltog den i styrka för var dag som gick.
Men i helgen fick det vara nog. Lisa tog tag i saken och länsade och skurade hela övre delen av kylen där ostarna huserat. Resultatlöst. Den där rackarns skunklukten gav sig inte! Kanske, sa jag, kanske kan jag ha någon surdeg som jag inte använder där nere bland burkarna … Och där, just skymd bakom sesampastan, stod boven i dramat: en sedan tre månader orörd vetesurdeg.
Jag plockade fram burken, öppnade locket och stack ner näsan. Herregud! Den en gång så oskyldiga blandningen av mjöl och vatten hade på bara några månader förvandlats till ett sant monster. Jag kan inte minnas att jag känt en liknande stank sedan någon hällde smörsyra i Kvarnbergsskolans kafeteria någon gång i slutet av åttiotalet. Odören spred sig snabbt genom huset och bet sig fast trots ihärdigt vädrande. Urk!
Sensmoralen alltså: Hittar du en surdeg som du inte har riktigt koll på, stoppa den i en tät plastpåse och ta den omgående till en av kommunens återvinningscentraler. Säg att det är målarfärg eller något. Vad som helst, lämna den bara och spring snabbt hem. Väl hemma gör du enkelt en ny, frisk surdeg på vete eller på råg.
18 kommentarer:
Har letat lite, men inte hittat nåt inlägg om hur du matar din vetesurdeg??
Aha, det har jag kanske inte nämnt: Jag matar vetesurdegen med lika delar vetemjöl och vatten, i viktmått mätt. Om jag ska baka på torsdagen matar jag surdegen på fredagkvällen och låter den stå i skåpet ovanför kylen (där det är lite varmare än i rummet) till morgonen. När den fördubblat sin storlek är jag nöjd.
Låter inte som någon höjdare. Som tur är har jag bara två surdegar. En vete och en råg. Lätt att hålla reda på men har inte orkat på sista tiden så nu slängde jag dem. Men de hade inte på långa vägar börjat bete sig som din :-)
Förresten i din kommentar om hur du matar vetesuren har du väl ändå vänt på dagarna?
Kiona: Javisst har jag vänt på dagarna, så knäppt! Alltså: Jag matar surdegen på torsdagskvällen och bakar på fredagsmorgonen.
Dålig lukt... sommarjobbade på en skola en, ja, sommar.
Strömmen hade visst varit frånslagen av någon orsak. I källaren hade ett antal frysboxar med diverse biologiskt material.
En varm frysbox med biologiskt material vill man INTE öppna. Inte alls. man borde ta silvertejp och täta locket och sedan så fort som möjligt dumpa den någonstans där man får göra det. Helst då låta någon annan tömma frysen.
man ska ju källsortera...
ough. Inget gott minne.
Har ett liknande minne. Inte av surdeg då kanske men det luktade också mindre gott. Farsan brukade fiska strömming när jag var liten och bilen var alltid full med färsk fisk (sill o strömming) på lördagen då det både enrisröktes och las in. Tyvärr hade några fiskar funnit sin väg ned till reservhjulet och låg där och gonade sig. Vi undrade ju såklart vart lukten kom ifrån efter par veckor av ihärdigt skurande på helt annan plats i bilen.. jag antar att ni vet hur suströmming luktar :)
Martin hjälp! Varför blev mitt "kornbröd med dinkelflingor" (som jag hittade i Coops tidning)så kladdigt? Det jäste jättebra i degbunken, mindre bra i formarna (tog 3 timmar),tog ut det när det var 98 grader.Ska det va så?
/ Tant Kerstin
Jag hade en gång ett mozzarellaintermezzo i min kyl! En god ost som fick ligga för länge och till sist exploderade. Den stinkande sörjan letade sig dessutom ner till kondensbrickan på kylkompressorn och gav ifrån sig en härlig stank som spreds i hela lägenheten. Äckligt och svårstädat...
Oj, måste genast kolla min gamla vetsur som jag glömt av!
Här får du beskåda min underbara 4-åring som i brist på Electrolux hjälper till att knåda och här skjutsa in bröden i ugnen.
http://pladuska.blogspot.com/2008/11/min-lilla-bagare.html
Doften av surdeg som inte glömts bort är däremot underbar: som syrliga äpplen, som klara höstdagar doftar det!
Förresten: här skriver du att du matar vetesurdegen med lika delar mjöl och vatten. Men matar du rågsurdegen med 60 g mjöl och 100 g vatten (som du skriver under "Så matar jag min surdeg" här i marginalen). Eller har jag missförstått?
Tant Kerstin: Attans då, kladdigt ska det inte vara. Efter att temperaturen kommit upp i 98° behöver den ytterligare fem minuter i ugnen, men det kanske den fick? Och så bör man ju låta den ligga invirad i en handduk över natten innan man skär i den, men det kanske du också gjorde? I så fall får du kanske ge den ytterligare lite mer tid i ugnen (om du ger dig på att baka det igen vill säga). Hoppas det inte något blivit knas i redigeringen … En dag ska jag provbaka det där receptet direkt ur tidningen.
Magdalena: Duktigt liten bagare du har!
Ulla: Jaåå, så gör jag. Rågsur: 60 rågmjöl 100 vatten. Vetesur: 100 vetemjöl, 100 vatten.
Hej,
Jah har efter flera försök äntligen fått fart på vetesurdegen. Det var mjölet som spökade. Kungsörnens vetemjöl special funkar inte för mig.
Nu kör jag med "Vetemjöl helt utan tillsatser" som det står på påsen. Från Orga Kvarn. Hittade detta på en "turk-marknad" i Rinkeby för 10 spänn per 2 kg påse. Verkar kanon :-) Blir bättre deg också på nåt vis.
De har även Chapatimjöl från samma kvarn på 5 kg påse för 25 spänn. Vad har man det till? Jag ska nog köpa en påse och testa.
/Janne
Hej Martin! Tack för att du inpirerade mig att baka med surdeg genom artikeln i Mersmak. För första gången i mitt snart 60-åriga liv. Jag gjorde brödet med fikon och nötter och det blev jättebra. Gjorde även kornbrödet med dinkelflingor. Samma sak hände för mig som för Anonym. Bröden blev kladdiga trots 98 grader + 5 minuter utan formar. Jag använde hela dinkelkorn som jag la i vatten. Det var kvar en hel del vatten då jag hällde ihop allt dagen efter. Min undran är om det blev för lite mjöl i förhållande till vätskan. Degen gick att hälla i formarna.
Martin! Det finns inga planer på fler tygkassar? Tänkte att de skulle bli bra julklappar med ett bröd i!
/Anna-Maria (som inte alls vill vara anonym, men jag har faktiskt ingen webadress!)
Jag hade glömt en hel påse med krabbskal i vårt sommarhus en gång och mamma möttes av stora spyflugor förutom en stank utan all like. Sen råkade hon stänga av frysen när hon åkte och nästa gång luktade det otäckt av gammal fisk som ruttnat.
Tips! - man kan tvätta med bikarbonat i kylen så ska lukten försvinna. Tror att det fanns lite fler tips i programmet om städning som gick för ett tag sen.
Tant Kerstin: Det var fel mjölmängd i receptet i Mersmak, det saknades 1 dl rågmjöl. Undra på att det blev kladdigt … Himla trist, jag är ledsen för det. Men tack för att du sa till, jag har lagt ut en rättelse nu. Bara hålla tummarna att folk ser den innan de bakar brödet …
Anna-Maria: Tyvärr inga planer på nya kassar. Du får knyta ett fint snöre på brödet och lägga det under granen som det är :)
Kinna: Bra tips, tack!
Dålig lukt och bakterier, påminner mig om hur man isolerar fluorescerande bakterier. Man inkuberar en fisk i 30 grader i ca 1 vecka. Sedan går in i ett mörkt rum med fisken, och väntar i 20 min. tills man fått bra mörkerseende, och försöker hitta små lysande fläckar på fiskens yta!
Skicka en kommentar