onsdag, november 05, 2008

Fel i Mersmak-recept

Den här limpan ska bakas med 350 gram, alltså ungefär 6 dl rågmjöl. Tyvärr står det någonting annat i receptet som publicerades i Coops medlemstidning Mersmak (10/2008). Typiskt. Jag hade min vana trogen skrivit receptet med måtten angivna i viktmått, och när gram skulle omvandas till deciliter blev det knas. Jag förstår att ni som bakat brödet tyckt att degen var väldigt lös. Här kommer receptet som det ska vara.

KORNBRÖD MED DINKELFLINGOR, två bröd

Tid: Cirka 20 timmar
Ugn: 250 grader 190 grader

Ingredienser, dag 1 Surdeg
100 g (≈1 dl) rågsurdegsgrund
100 g (≈1 3/4 dl) rågmjöl
200 g (2 dl) vatten

Skållning
200 g ( 2 1/2 dl) hela korn
300 g (3 dl) kokhett vatten

Ingredienser, dag 2
rågsurdegsgrund (gårdagens blandning)

de skållade kornen
500 g (5 dl) ljummet vatten
500 g (≈8 dl) vetemjöl
350 g (≈6 dl) rågmjöl
75 g (1 dl) linfrö
25 g (1 msk) havssalt
dinkelflingor att strö på bröden
(Man kan blanda i några gram jäst för att få fart på jäsningen.)

Dag 1, kväll: Blanda surdegsgrund med mjöl och vatten. Koka upp vattnet och häll det över kornen. Täck de båda bunkarna med plastfolie och låt stå över natten.

Dag 2, morgon: Blanda alla ingredienser utom dinkelflingorna och kör på låg hastighet i en degblandare i 8 minuter. Öka hastigheten och kör ytterligare i cirka 5 minuter. Sätt plast på bunken och låt jäsa tills degen blivit dubbelt så stor i mellan 4–8 timmar.

Dag 2, eftermiddag/kväll: Kör degblandaren några varv så att degen sjunker ihop. Smörj två formar med smör och strö i lite dinkelflingor. Fyll formarna med hjälp av en slickepott eller en degskrapa. Platta till degen och strö på rikligt med dinkelflingor. Låt jäsa i 1–2 timmar. Bröden ska resa sig någon eller några centimeter, och du ska se små hål i degen.

Värm ugnen till 250°. Spraya lite vatten på bröden och sätt in dem i ugnen. Sänk genast temperaturen till 190°. Efter 30 minuter, stick en stektermometer i ett av bröden. Låt stå tills innertemperaturen är 98°. Ta ur bröden ur formarna och låt dem gräddas ytterligare 5 minuter direkt på gallret.

Låt svalna på ett galler och vira sedan in i en handduk. Låt mogna under natten. Servera med riktigt smör och en god ost.

23 kommentarer:

K sa...

Jag tycker att du ska kräva en rättelse och ett genmäle. Det är din heder som står på spel.

K sa...

Men det är väl inte Coops fel att du kallar det kornbröd, trots att det inte är något av sädesslaget korn i brödet?

K sa...

Nu ser jag att det står hela korn här, men i artikeln stod det typ hela korn av till exempel dinkel. Vad menar du egentligen?

Martin Johansson sa...

Aha, de hade ändrat det också … Tanken är att det ska vara hela korn av korn. Hordeum vulgare alltså.

Monis sa...

Hej Martin!
När du använder rågmjöl, är det fint eller grovt, eller spelar det ingen roll?

Anonym sa...

Skall saltet vara i hela blandningstiden?

Kan kanske vara bra att ha med dinkelflingor bland ingrediensförteckningen (eller är jag blind? :D).

Martin Johansson sa...

Japp, saltet kan vara med från början. Nu står dinkelflingor med också. hej!

Anonym sa...

Ska vattnet, som du skållar de hela korn-kornen med, vara med i degen eller sila du bort vattnet (om det nu blir något vatten kvar)?

Martin Johansson sa...

Om det blir något kvar (vilket jag iofs har för mig att det inte blir) ska det med i degen.

Anonym sa...

Hjälp!
Jag får inte tag på Mersmak med dina recept, vore trevligt att få tillgång till de övriga brödrecepten (med viktmått)!

RosaMilton sa...

Jag bakade receptet som i Coop:s version och ja, det blev lite konstigt tyckte jag men gott ändå. Nu ska jag baka den riktiga versionen! Det irriterade mig att måtten var angivna i dl. Jag föredrar att använda vågen...

Mat och Dryck sa...

Martin, fin blogg!

Vilken degblandaare skulle du rekommendera? Behöver köpa en ny...

Anonym sa...

Electrolux assistent! M e d timer, den är faktist bra, saknar en på min..

Ulla PE sa...

Usch så trist när det blir fel i recept. Men du har ju en trogen beundrarskara här ändå. Förhoppningsvis står adressen till din blogg i tidningen, då får man ju tro att folk hittar hit och därmed till din rättelse.

Anonym sa...

Det här låter fantastiskt gott! En fråga bara. Jag har ännu inte kommit mig för att sätta en surdeg. Det borde gissningsvis gå att få ett skapligt resultat på en fusksurdeg i starten och en gnutta jäst i degen dag 2. Något du har provat, eller får jag gissa mig fram till mängder på egen hand?
/Angelica

Kerstin sa...

På tal om assistenter så har jag en Elektrolux som är sisådär 25 år gammal. Den fungerar utmärkt fortfarande, har bara bytt rulle ett par gånger. I helgen blir det ett nytt försök med "kornbröd med dinkelflingor", nu med en dl extra rågmjöl. Har också satt min första vildjäst på aprikos på jäsning. Håller tummarna för den.

Anonym sa...

Och eftersom ingen genialisk lösning på min undran dök upp gjorde jag slag i saken och satte mitt livs första surdeg i veckan. Och Kornbröd med dinkelflingor blev kanon! Tack för inspirationen!!!

/Angelica

Martin Johansson sa...

Mat & dryck: Jag har en Electrolux assisten (också med timer) som jag är nöjd med.

Angelica: Sorry, missade din första fråga, men det tycks ju ha löst sig ändå. Hej!

Anonym sa...

Nu har jag bakat brödet, mums! Jag tog Saltåkvarns 4 korn, det blev bra. Kan tillägga om någon undrar att det funkar precis med 2 stycken 1,5 litersformar.

Eva

Anonym sa...

Först och främst så gratulerar jag till utmärkelsen av den förnämliga bloggen.

Min fråga är - hur får du dinkelflingor att fästa, i synnerhet på toppen av brödet?

/Naum

elisabeth sa...

Anonym/Naum: kolla här http://paindemartin.blogspot.com/2008/03/mrkt-surt-och-gott.html så får du tips om hur du får flingorna att fästa.

Johnny van Hal sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Johnny van Hal sa...

nu har jag som mitt första bröd med min egen surdeg provat detta recept. Var först lite i tvivel om vad för korn du menade, men eftersom jag inte inte hade "korn" tog jag hel råg. Har också beställt två böcker om bröd bla "classic sourdougs" där det står att man aldrig ska blanda jäst med surdeg... så det vågade jag ju inte då! hehe... Degen jäste perfekt båda gångerna, på bara några timmar per gång. Brödet blev helt otroligt gott och smakar mums.