söndag, september 28, 2008

Första brödet i nya ugnen

Jag har aldrig gillat bruksanvisningar. Det är mycket roligare att prova själv, man knappar och fixar tills det funkar. De gånger jag konsulterat en bruksanvisning har jag inte blivit klokare. Jag undrar vad det är för några som skriver bruksanvisningar egentligen.

Men i fallet med vår nya spis har jag varit tvungen att läsa det medföljande häftet för praktiskt taget varje moment. Den ser mycket enkel ut, men den har väldigt många funktioner. Jag har stått handfallen inför för mig fullkomligt nya begrepp som automax, turbomax-grill och pizza/pajläge, och hur stektermometern fungerar har jag fortfarande inte begripit. När jag stack in den i brödet pep det några gånger och blinkade kort på displayen innan hela maskinen stängdes av. Jag får läsa på lite mer helt enkelt.

I övrigt är vi mycket nöjda med spisen. Det tar nog ett tag innan ugnen blir lika inbakad som den gamla dock. Där var det mjöligt och mysigt och lågt i tak och dunkel belysning. Tittade man in utifrån kunde man bara skymta bröden där inne. Lite som att gå förbi fönstret till en jazzklubb i en källare i Paris; man ser inte, men man anar att det är något väldigt trevligt som pågår där inne. Den nya ugnens fönster döljer ingenting. Och kolla så ren ugnen är! Otäckt ren nästan.

Men det blir nog bättre när jag får bakstenen på plats. Jag ska köpa en bra kapskiva till vinkelslipen så jag kan såga till den i lagom storlek. Det ska nog bli bra.

Någonting annat: Ni missade väl inte att Aktuellt ägnade ett halvt program åt bröd i fredags? Jag begrep bara inte vad de ville ha sagt. Å ena sidan: De dåliga svenska veteskördarna kommer att leda till höjda priser på bröd, kanske så mycket som två kronor på ett 25-kronorsbröd. Ve och fasa! Å andra sidan: Butiksbrödet är så dåligt att konsumenten gladeligen skulle betala det dubbla för ett dagsfärskt i ett riktigt bageri. Jan Hedh var gäst i studion. I Jan Hedh-slips. Kolla på programmet här.

12 kommentarer:

Johan sa...

Men vad är det för bröd i ugnen?

Anonym sa...

Vi har en liknande ugn. Termometern är grundinställd på 60 grader och slår av ugnen vid den tempen. Då är ju rostbiffen lagom rosa:-) Du måste programmera om till 96 eller så för bröd.
Tack för en underhållande och inspirerande blogg. Min första surdeg står sedan igår.
/Janne

K sa...

Det var inte en slips, det var ett förkläde.

Harald sa...

Jo jag häpnade av Aktuellts långa tid för bröd, men kul ändå!

Jag har åxo en ny ugn, men det beror på att jag flyttade i helgen. Ska snart bakas in den me!

Elin sa...

Jag tror vi har samma ugn!

Tips: se till att pluppen som täcker instickshållet för termometern alltid är påsatt när du inte använder den. Är den "öppen" så kommer det ganska snabbt in fukt och ger både spis och display frispel. (Vår spis hakade upp sig och gick inte att stänga av förrän vi slog av strömmen i hela köket)

På de nya spisarna (du kanske fick en sådan) så är pluppen dock fastsatt direkt på plåten så att den aldrig ska kunna glömmas bort.

epim sa...

Hedh är för härlig med citat som:

det är ingenting som är intressant med att köpa bröd i plastpåse, det har jag aldrig förstått mig på

Han tror på ökat brödbakande då
det är en mysfaktor i tillvaron

Men kan man inte ta i lite mer och säga att
livet blir bättre om man bakar bröd själv

Kinna sa...

Intressant inslag och tack för att du tipsade om länken.
Håller med, det är inte lätt att förstå vad aktuellt vill med inslaget. Spretigt då det är flera olika aktörer som intervjuas.

Det som jag tycker var viktigt är att bonden bara får 2 kr av priset på en limpa vilket motsvarar en skiva. Sen tycker jag att det är skrämmande att vi måste importera 6 ggr mer vete i år. Det beror ju inte bara på att det är sämre skörd utan också på att fler och fler bönder inte klarar att lägga så mycket tid för så lite lön som det faktiskt blir utan måste sluta som bönder. Bonden i reportaget menade att de skulle förlora 1 milj kr i år vilket är extremt mycket pengar för ett litet företag.

Viktor sa...

Hedh är helt underbar! :) jag har heller aldrig förstått mig på bröd i plastpåse!

martin, din blogg är förresten ett perfekt komplement till hedhs bok! :) kanon att kombinera en lite torr bok med en inspirerande blogg som din!!

om du är sugen på lite vegetarisk mat till bröden så får du gärna gå in här och kolla!

ha det fint! /Viktor

Melanie sa...

Jag satte min första surdeg i går med hjälp av ditt stora fan Fredrik (Hej Fredrik!) så nu väntar jag med spänning på helgen då jag ska baka mitt första surdegsbröd med hjälp av något av alla dina recept.

Anonym sa...

Tack för en trevlig blogg. Jag bakade idag mitt livs första vita bröd och det ser milt uttryckt inte lika gott ut som de man ser här...keep up the good work!

Cheers

Edvin Hagvisse

Johanna sa...

Hei Martin!
Som vanligt inne och "mysläser" din blogg. Du har inte funderat på att skriva en bok om brödbakning? Jag skulle köpa den direkt!

Takk igen för din fina blogg!

Kram Johanna

Martin Johansson sa...

Johan: I ugnen är det något som skulle ha blivit baguetter, men som blev två pråmformade likpor i stället.

Janne: Tack för ugnstips!

K: såklart.

Elin: Bra tips, jag ska hålla koll på pluppen.

Kinna: Himla trist ... Jag skulle gärna betala några kronor extra för mjölet.

Victor: Spännande bok!

Melanie: Härligt!

Edvin: Hur bröden ser ut är ju inte så viktigt ändå. Bara det smakar.

Johanna: Vem vet, en dag kanske det kan bli en bok. Kul att du gillar bloggen!