måndag, juli 20, 2009

Bland hallon och vinbär

Jag är ganska petig, blåser lite på varje plockat bär för att försäkra mig om att ingen larv eller annat kryp följer med. Är det däremot mamma som plockat hallonen till glassen får man se upp, då kan vad som helst följa med. Vi har mycket hallon. Likt en hallonfabrik producerar buskaget nere vid vattnet också nya bär varje dag. Vi äter hallon hela dagarna.

Ett annat bär som det är gott om här är vinbär. Särskilt röda. De är ju inte precis så insmickrande som hallonen, det är inte samma omedelbara nöje att äta dem direkt från busken. Mamma och moster kokar gelé och gör saft på dem för allt vad de förmår, men också vinbärsbuskarna kommer med nya klasar för var dag, och så mycket saft och gelé kan ingen koka. Häromdagen bakade jag bröd på dem. Jag bakade det med rågsurdeg, rågkross, solrosfrön och ett halv kilo röda vinbär. Inte så dumt faktiskt, mycket bärkaraktär och otroligt saftig. Jag gissar att brödet skulle hålla minst två veckor, men det kommer vi aldrig att få veta. Så här gjorde jag.

KÄRSÖNS RÖDVINBÄRSLIMPA, två bröd

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl

Blanda alltsammans och ställ lite lagom varmt över natten.

Dag 2, morgon
300 g hett vatten
150 g rågkross
--
surdegen från gårdagen
500 g röda vinbär
700 g vetemjöl special
100 g rågmjöl
150 g solroskärnor
50 g farinsocker
20 g salt

Koka upp vatten, häll i degbunken och blanda i rågkrosset. Låt stå några minuter innan du tillsätter resten av ingredienserna.

Blanda ordentligt för hand eller i maskin. Jag blandade för hand tills de mesta av bären var mosade. Den som inte visste att det var bröd på gång skulle nog gissat att jag höll på med någon slags mousse som skulle serveras som efterrätt i cocktailglas.

Degen var mycket syrlig, och då menar jag inte surdegssyrlig utan bärsyrlig, så jag blandade i en del socker trots att jag inte tänkt det från början.

Degen jäste med raketfart, vi hann knappt åka på loppis innan den jäst till mer än dubbel storlek. Någonstans mellan två och tre timmar tog det.

Smörj två formar, klicka i degen och låt jäsa tills den rest sig någon centimeter. Ungefär en timme kan det ta. Sätt ugnen på 275 grader i god tid.

Och så skjuts in i ugnen! Jag sänkte genast värmen till 200 grader och satte därefter en klocka på 50 minuter. När klockan ringde stoppade jag en termometer i brödet som då visade på 98 grader. Några minuter till, sedan tog jag ut dem och lät dem svalna ordentligt innan vi provade en skiva. Gott!

13 kommentarer:

Linus sa...

Hallon och vinbär gör också en makalös sylt, lite blandat söt och syrlig. Till havregrynsgröt tex, jag säger dig.

Lillan sa...

Tack för en inspirerande blogg!
Måste helt klart prova att baka med vinbär i bröddegen.

Unknown sa...

Röda vinbär i bröd? Kan nog bli lite mye... men kanske. Har en dignande buske som jag redan gjort en sats gelé av.

Ha! sa...

Hej, Martin!

Detta är min första kommentar till din blogg, så jag får börja med att tacka/banna dig för att jag nu svurit på att aldrig mer gynna Pågens (och deras gelikar) med en enda krona, att kylskåpet är fullt av i varierande grad lyckade surdegar, att ugnsgallret bågnar under ett blytungt stycke sten och att mitt huvud allt som oftast är fullt av brödtankar.

Gratulerar även, i förhand, till din bok, som helt garanterat kommer att bli en braksuccé (och min givna gåbortpresent för överskådlig framtid), framförallt för att du som få andra lyckas ENTUSIASMERA glada bakamatörer till att faktiskt skrida till handling (till skillnad från, vilket du mycket träffande påpekat, exempelvis Jan Hedh).

Smicker åsido - nu kommer mitt huvudsakliga ärende, som dock inte rör ditt senaste inlägg specifikt - så vore det intressant att, med tanke på surdegars centrala betydelse i många bak, att se RÖRLIGA bilder på surdegens konsistens (och andra degars, där just den egenskapen är bärande). Har bl a sett ditt tidigare inlägg från Tourrettes sur Loup, där en filmsnutt verkligen kompletterar de övriga bilderna.

Med vänlig hälsning

Henrik A

Kurt sa...

Lingon är ju annars mera klassiskt att blanda i en rågdeg.

Kersti sa...

Nu kan jag rundriva :)
Kunde inte vänta på svar så jag kollade ett klipp på nätet. Jag rundrev en plåt och bakade en som vanligt.
Det blev skillnad kan jag lova! Mina vanliga bullar reser numera sig upp och får mer form som en fralla. Jag är skitstolt!!

Make Me Up sa...

vilken bra idé! Jag som har så mycket vinbär att jag storknar vid blotta tanken! =0)

Anonym sa...

Hej,

Kersti, kan du inte lägga ut länken till klippet du tittade på här på bloggen så att vi andra också får se?

Tack på förhand!
/M

Eva sa...

Rusade rakt ut i vinbärsbusken i går, och idag ligger två vackert rosatonade limpor på köksbänken... Rågmjölet tog dock slut, så jag ersatte det delvis med dinkelfullkorn + lite råflingor - blev också väldigt bra! Annars har dina lättbakade baguetter varit standard i sommar, med olika mjölblandningar. En av favoriterna så här långt har varit skrädmjöl blandat med vete special. Blir inte så sega, men passa utmärkt som utflyktsmackor!

Kersti sa...

Hej igen,

Jag hittade i tidigare kommentarer tips om att googla på "bread shaping slow motion".

Jag tittade på nedan nämnda klipp flera gånger innan jag testade själv.

Det känns skillnad på degen när man rundriver för den ger liksom med sig efter några tag. Testa, det är inte svårt. Bullarna får nu en helt annan höjd än de fick tidigare.

Jag tittade på detta klipp:

www.youtube.com/watch?v=MhdFQExFkxc

Anonym sa...

hejsan!

Läste om din hallonplockning, det lät så jobbigt att jag bara måste ge ett tipps!!!

lägg hallonen i en burk med kupigt plastlock, pys burken. efter ett tag sitter alla maskar i locket, för det är det enda stället där det finns syre!

tack fär alla tipps och idéer jag hittat här!! Numer är det sällan vi har "köpebröd" hemma....

Jag kommer precis in från vinbärsbusken och måste ju bara prova detta brödet ;o)

mvh Anette

Martin Johansson sa...

Anette: Roligt tips, tack!

Karin sa...

Hej Martin! Tack för roligt och givande föredrag på Smaklustmässan! Jag ser fram emot att få läsa hur jag ska använda surdegsklutten som du var så generös och delade med dig av! Hälsningar
Karin