fredag, september 17, 2010

Jag har gjort en liten film

Det är roligt att baka mycket! Recepten i nya boken är små, det blir oftast ett bröd, så man får multiplicera dem så mycket som det passar. Och den där vila och vika-tekniken (som ju går ut på att göra en spänstig deg utan degblandare) funkar otroligt bra även till lite större degar. Kolla här!

Degen i filmen är en tredubbel sats av Levain på rågsur från boken, men receptet finns också här.

Boken finns ute i butikerna nu. Väldigt spännande! Jag hoppas, hoppas att ni som köper den tycker om den. Nästa vecka åker jag till Göteborg och bokmässan där jag pratar om degar och bröd på Kockscenen (program här), och på torsdagen den 23:e signerar jag böcker hos trevliga Bagaren och Kocken mellan klockan 16 och 17. Kom gärna dit!

Till sist, tack alla som kom på releasekalaset i tisdags och tack för blommor och annat!

25 kommentarer:

Martina sa...

Det ser så lätt ut när du gör det ;-) måste testa att vika brödet, det har jag inte gjort förut!

Emmas Kök sa...

Jag håller med föregående talare! Allting ser då enkelt ut. Jag som inte ens klarar av att ha en surdeg.. Ska nog införskaffa din nya bok och lära mig lite mer om det här :)

Robin sa...

Det är verkligen kanon att du gör videosnuttar! Vad jag önskar är att du nån gång filmar dig själv(eller nån annan filmar) när du bakar ett bröd. Från start till mål. Det vore fantastiskt roligt att följa dig och se när du bakar.

linn sa...

jättebra och roligt att du lägger in videosnuttar=) TACK!

@Receptomaten sa...

Härlig videobloggpost! Vill se mer sånt :)

Anonym sa...

HAHAHAHA!!! Otroligt bra film!! den ska jag se igen! Och vad jag blir sugen på att baka. Måste göra något gott av 2 gäng björnbär jag har i frysen :)

Sedan något valnötigt sirapsbröd - det är ju ändå helg!!

Nu ska jag läsa ditt inlägg om slynglarna, otroligt välformulerat, träffsäkert och fruktansvärt roligt! Ha en trevlig helg :D

/ Jennie

Ps: lägger ut bilder sen på min blogg på björnbärs-skapelserna får vi se vad folk tycker :)

Grace sa...

Fick din bok i dag och har precis läst lite i den, ser gott och spännande ut. Men en fråga angående "bageriprocenten", hur räknar jag med surdegen i det hela, står aldrig förklarat när folk paratr om detta? Ska mjölet resp vattnet i den matade surdegen räknas in i resp procentsats eller räknar man inte alls med det? Någon skrev att det ska räknas som vatten. Vad säger du om detta?
Undrar också om det efter sista vikningen till surdegsbröden i nya boken går att ställa degen för jäsning i kyl tills nästa dag, tiden passar mig bättre så?
Nu ska jag läsa vidare...

Anonym sa...

Väldigt fin beskrivning.

Johanna sa...

Snyggt!
Hur anordnar du med kameran? Vad har du för sorts ställning?

Martin sa...

Degen ser grym ut!

Skulle vara kul att se slutresultatet också.

Jag har märkt bra resultat av att dra ut degen och vika ihop. Det finns ju med som ett moment även för degar som har körts i en assistent - om man får tro på din förra bok fortfarande. ;)

Jag gjorde själv ett vetenskapligt experiment för att se om det verkligen gör skillnad - och det gjorde det. Den som är intresserad kan kolla här:
http://martinbakar.blogspot.com/2010/09/test-att-vika-eller-inte-vika.html

Ha´re gott. Och lycka till med boken. Den hamnar nog i min samling inom en snar framtid.

martinbakar.blogspot.com

Anonym sa...

Vem har gjort låten du spelar i bakgrunden? Fräck version på franska, tycker jag.

Nille

Malin Fasth sa...

Tack för den nya boken! Superbra verkar den! Jag har just bakat aprikosbrödet, fast med russin och tranbär, och valnötter! Det blev ju nästan löjligt gott! Hälsar Malin

Michelle sa...

Jag älskar ny boken! Gick upp 04:30 i onsdags för att baka frukostbröd åt sambon (som tyckte jag var rubbad...)

En fråga: har du provat att baka ut brödet och sedan jäsa det "färdigt" över natt i kylen? Har du ngr idéer om hur man skulle göra?

trevlig helg!

/m

Syster Karin sa...

Wow vilken bra film! Jag är ny här på din blogg och idag tänkte jag baka brödet som du har här nedanför, knapriga durum, ska bjuda på det på mitt kalas imorgon. Så jag gick in på bloggen för o kolla receptet, och ser denna film! Det var perfekt instruktion för mig, nu ska vi se om jag lyckas!

Hälsningar, Karin.

Anonym sa...

Hej Martin!
o tack för boken som jag gissar kommer att bli oumbärlig! Jag fick den igår och har bara hunnit läsa igenom den. Recepten ser mycket tilltalande och jag gillar upplägget och tydligheten. I kväll blandar jag till ingredienserna till Martins Parisbröd och Hälften dinkel. Just nu har jag Stureby levain på G som alla i familjen och grannskapet bara älskar! Tack och Lycka till med boken!
/Zanna

Anonym sa...

Härligt, boken som kom i brevlådan häromdagen luktar liksom både ny bok och nybakat bröd.

Ingis

Anonym sa...

Hej Martin!

Beställde boken idag till sonen och mig själv. Nu blir det till att baka! :-)

danne sa...

Hej!

Kan man köpa din bok som ebok? Har övergått till att läsa på ipad.

Har lyckats med en omgång suveränt plastlådelevain-med-en-jäsning efter inspiration från din blogg. Underbart! Tack!

Ser fram emot att göra mer, men utan en sån väldig massa knådning. Har ingen hushållsassistent...

/Danne

Anonym sa...

Hej på dig!
Jag håller på att bli tokig! Frugan fick din nya bok i fredags och det står bunkar med deg överallt. Jag är helt bortglömd och det finns inte en sekund över eller engagemang till något annat än bak! Suck! Hur ska detta sluta? Visserligen är bröden jäkligt goda men jag då?
Myggan

Anonym sa...

Hej, jag har testat att göra ditt stureby levain och vikt degen som man ska göra och dra ut den lite vid utbakningen osv. men jag får inte till de stora hålen. En gång har jag lyckats och jag har ingen aning om varför det blev så bra då för jag har gjort exakt likadant de andra gångerna men då bara fått små täta hål istället.

Har du någon idé om vad jag gör fel?

MVH Lina

TiV sa...

Kan inte vänta mera!!! Beställde boken via Adlibris den 9 sept. Har inte kommit ännu!! Schenker har på något sätt levererat den fel, och ingen vet var min bok är. Arrggh...

Martin Johansson sa...

Grace: Jag brukar räkna in mjöl och vatten från surdegen. Det går absolut bra att låta degen jäsa i kyl över natten.

Johanna: Ingen särskild ställning, bara ett vanligt stativ.

Nille: Ja visst är den fin! Det är Jacqueline Taieb som sjunger.

Malin: Roligt att höra!

Michelle: Det är nog bara att starta tidigare så att du bakar ut brödet på kvällen, ställer den i kyl över natten och bakar av på morgonen.

Zanna: Kul, hoppas bröden blir bra!

Danne: Nä, den finns inte som e-bok (men det är en bra idé!).

Myggan: Hehe!

Lina: Hmm, svårt att säga förstås, men ibland kan de tappa lite av de där hålen om den får jäsa lite för länge.

TiV: Arrggh är ordet!

Prinsmamma sa...

Martin!
Äntligen ahr jag din bok i min ägo. jag ahr testat det skållade rågbrödet och hade ingen aning om att jag kunde baka så gott bröd. TACK!!!!

Annie sa...

Köpte boken i fredags och sträckläste till lördagfrukost samtidigt som jag bakade kaffekavring. Den blev fin!

En fråga: Vik och vila, har den några fördelar gentemot degblandare förutom att det eventuellt är enklare om man inte har en assistent? (har en assistent som används flitigt)

Anonym sa...

Jääättebra! Blir ibland lite förvirrad när hjärnan försöker översätta orden till handling samtidigt som den fortsätter läsa. Nu förstår jag! Och degen ser sjukt bra ut.
Hopp!