måndag, februari 09, 2009

Solen har tittat fram på Rivieran

Efter sex dygn av envist regnanade har vi nu fått två soliga dagar. Det är som ett annat land när solen skiner. Jag gillar regnlandet också, men det är fint med omväxling.

Vår by är mycket fin och mycket behändig. Var man än befinner sig har man nära till allt. Om man till exempel kommer på att man glömt köpa vinäger fyra minuter innan affären stänger, hinner man precis kila till torget, köpa sin vinäger, småprata med butiksinnehavaren och gå hem igen innan klockan slår. Och då bor vi ändå i utkanten av stan.

I det stora bageriet, som syns på bilden, har vi hittat det bästa brödet hittills. Deras levain är om inte fenomenal så åtminstone väldigt god, och den baguetteliknande multi céréal är också bra. Baguetterna däremot ser fina ut men är mediokra inuti. En dag ska vi åka till Nice och leta upp några riktigt bra bagerier.

Jag ska också försöka komma över lite mjöl, så jag kan baka här hemma. På Leclerc där vi storhandlar var utbudet påvert. Jag kanske får be att köpa lite av bagarn.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ah, det låter fantastiskt! Det är annat det, än den en meter snö som ligger utanför dörren här hemma.
Hoppas du får tag i litet mjöl så att du kan baka eget bröd. Bröd mer fenomenalt än bageriernas.

Ha det fortsatt trevligt i solen och Frankrike!

Fredrik Jansson sa...

Vi var i Le Broc förra året, en liten by som ligger rakt norr om Nice, men på ungefär samma avstånd som Tourettes sur Loup. Utanför Carros, vid vägen ner mot Nice ligger en fantastisk Carrefour. Deras sommelier vid vinavdelningen hade jobbat på Stenabåtarna i Göteborg, och pratade en mycket charmig svenska med kraftig fransk brytning. Han var otroligt kunnig och plockade ihop en låda med fantastiska provencalska viner åt oss. Det fanns ett bageri inne i butiken och ett mindre utanför, båda var väl av fransk medelstandard, men vi hittade ett fantastiskt bageri inne i Nice -tyvärr minns jag inte vad det hette, men det låg på en tvärgata till den stora shoppinggatan. Vi hittade även ett i Cannes, vid den gamla saluhallen/marknaden.

Anonym sa...

Jag har pratat med en fransman om levain och surdeg, och han kunde inte se att de skiljer dem åt. Enligt honom finns bara ordet "levain". Har du klart för dig hur det hänger ihop?

Lärde mig att "levain" kommer från att lyfta, alltså samma bakgrund som "levitera". Tänkte att nu har du möjlighet att kolla med experter på plats, om du inte redan vet...