lördag, februari 28, 2009

Fullt sjå


Sedan vi kom hem från Frankrike har jag fortsatt att baka som en tok. I morgon gör vi den sista brödfotograferingen till boken, sedan återstår bara lite mysiga runtomkringbilder på burkar och degar och annat.

Jag är ledsen att jag inte hunnit svarat på alla kommentarer och frågor som dykt upp, jag lovar att svara snart, snart. Jag ska förstås också berätta mer om det franska brödet.

I går bakade jag kanelbullar på vildjäst och passade på att göra två semmelbullar som Lisa gjorde de här semlorna av idag. När man får en alldeles nyfixad semla inser man att det är så de ska ätas – à la minute. Gateau och de andra må vara mästarkonditorer, men det hjälper inte, semlorna är ju i alla fall blöta och soggiga när man kommer hem med dem. Nä, nyvispat ska det vara.

28 kommentarer:

Anonym sa...

Men, är dom inte lite brända?

Jonas Svensson sa...

Mums!

Jag bjöd ett par tyskar på semlor häromdagen, och hade inte en tanke på att såna behöver instruktion...

När jag tittade upp och såg effekten av att bita i hela, med lock och allt blev jag medveten om att det behövs en manual. Men de var uppskattade, även om grädden trycktes ut åt alla håll.

Anonym sa...

Ser fram emot boken!
Förresten, vad är det som gör konditorifastlagsbullarnas grädde så där...konditori-ig? Vispas den med...florsocker? Eller något annat?

Anonym sa...

Hej! Kul att du är tillbaka och bak-bloggar! Ser verkligen fram emot boken. Ska testa att baka bullar med vildjäst någon gång, även om de "vanliga" jag gjorde idag blev riktigt goda.

Pär sa...

@anders

De kör med gräddsifoner med lustgas (faktiskt) som drivmedel. Det är delvis därför man blir så glad av bakelser. Grädde ska inte sockras, f ö.

Anonym sa...

@Pär: hoppsan! och, ja, en gräddsifon ser jag inte någonstans alls här i köket, så det blir väl vanlig osockrad grädde då!:)

Anki sa...

Mums, vad gott det ser ut. Toklängtar efter boken ;-) och alla dina härliga brödbloggar.

Anonym sa...

Men, är dom inte lite brända?

De har åxo varit utomlands.

Anonym sa...

Du är en stor inspirations källa!

Anonym sa...

Hallå där Martin! Jag följer din blogg och läste någon gång att du gillar Olof Viktors ljusa bröd. Har precis bakat det, men undrar två saker:

1. Efter första jäsningen när man ska göra 4 bröd av degen står det att bröden ska vikas, men att bubblorna inte ska smita iväg. Hur menar han då? Ska man göra ett treslag och hur fasen går det till utan bubbelsmitning isf?

2. När bröden jäst i kylen över natten ska man ta ut två stycken och vända och lägga på en varm plåt. Hur gör man när man vänder, tar man tag med händerna bara?

Jag struntade i ovanstående, bröden blev fina med saftigt inkråm och fin skorpa. Dock tycker jag inte att det smakar så mycket alls? Hade kanske något för lite salt i, men borde inte påverka så mkt. Hur smakar det du bakar, vad är det som gör det så gott tycker du?

Martin Johansson sa...

Ellie: Det var länge sedan jag bakade Olof Victors ljusa, men som jag minns det hade det en god syrlighet och var mycket luftigt. Jag tror han menar att man ska hantera degen försiktigt så att man inte trycker ut för mycket luft. Men jag håller med om att det inte är så lätt.
Efter jästningn får man nog försöka tippa över bröden på ett bakplåtspapper som man sedan låter glida in i ugnen.

… och semlorna är inte alls brända, bara rejält bakade. Så vill vi ha det i Stureby.

Anonym sa...

mums för semlor =) Blev dem goda? =)

Anonym sa...

Allt du tar i verkar bli guld.

Kika gärna in på vårt semmeltest vi gjprde för ett par veckor sedan på www.festguiden.se/blogg.

Lilian sa...

Hej, har nu bakat efter dina recept ett bra tag men de senaste gångerna har brödet blivit platt och trist. Dagens skapelse ser ut som "kärringträet" i brännboll, helt platt. Smaken och skorpan är jättegod, men utseendet... Kan surdegen (vete) ha tappat kraft trots ihärdigt ompysslande?
Går den att rädda eller är det bättre att göra en ny?
1000 tack de bästa recepten och den bästa bloggen!

Anonym sa...

Imponerande brödblogg! Har följt det ett bra tag. Tycker själv att semlor är bäst på gammaldagssätt: ta ut inkråmet (på bullarna), blanda med varm mjölk. Använd egengjord mandelmassa (kör mandel i mixer, tillsätt socker, kör igen), blanda med resten och fyll i bullarna. (Inte alls dumt om man rostar lite skållad mandel, grovhackar och ha det med också).Spritsa på lite grädde och på med hatten. Det blir hur gott som helst! Har du provat?

Anonym sa...

Lux semlor är de godaste jag någonsin ätit. De spritsas på beställning, så man slipper soggigheten. 30 spänn kostar de, och det är prisvärt.

Anonym sa...

Hej, Martin
ville bara skriva några rader för att visa min uppskattning av din sida. Sedan en månad tillbaka är jag föräldraledig och det har gett mig lite utrymme att baka lite. Visst har jag försökt baka förut och resultatet har varit ok, men det har alltid blivit kompakta limpor utan att jag fattat varför. Jag har alltid varit förtjust i luftigt bröd med stora hål och knaprig skorpa så det var det jag ville åstadkomma. Nu googlade jag och hittade din sida. Jag har nu testat några av dina recept och jag måste säga att det har blivit ett fantastiskt resultat. Jag kommer att fortsätta att beta av recepten på din sida då det är exakt vad jag har varit ute efter. Det skulle kunna gå att fylla i med hur många superlativ som helst om dina recept men för tillfället nöjer jag mig med att tacka dig för ditt ypperliga arbete. Ha det bra och jag ser fram emot att läsa din bok!

Anonym sa...

vad spännande med en bok om bröd. Har försökt mig på att göra surdegar de har levt upp bra första dygnet men sedan "degat ihop". Ser fram emot tips och recept i boken.

Anonym sa...

Var och köpte en baksten idag på ett stenhuggeri i Karlstad. Mätte upp ugnen som var 41x36cm. Var inga problem att få den sågad med de måtten. Men det är ju bara det att den väger ju ASmycket. Vågar ju knappt lägga in den i ugnen. Vad väger era stenar som ni har köpt? Den jag fick tag på nu är av granit och är nånstans mellan 2-3cm tjock.
MVH Fredrik

Anonym sa...

Hej Martin!
Nu har jag sett några TV-bak-program från Danmark och där använder man "ölandsvete" och "emmer". Vet du vad det är? Och blir det bra bröd? Och var kan man i så fall få tag i det? Jag tror numera att du kan svara på alla bakfrågor!
Tackar på förhand!
Kerstina

Anonym sa...

Ingen som har vägt sin baksten?

MVH Fredrik

Anonym sa...

Hejsan
Min baksten väger 13 kg. När den används ligger den i botten på ugnen och jag flyttar den aldrig förrän den har svalnat. I vardagslag bor den i ett skåp på balkongen.
Mvh
Christina, Lundabagerska

Anonym sa...

Ska man lägga den i botten av ugnen? Fick för mig att den skulle ligga på ett galler en bit upp eller nått....
Räknade ut att min sten också borde väga runt 13kg.

Jag pratade med Siemens som tillverkat ugnen och jag pratade med sa att deras sten som man kan köpa väger 6kg.

MVH Fredrik

Anonym sa...

Hej!
Det går bra vilket som. När jag bakade hemma (innan vi byggde vår vedeldad stenugn) hade jag stenen på ett galler i ena ugnen och direkt på botten i den andra ugnen. Den enda skillnaden som jag märkte var att den andra ugnen blev helrepig i botten.
Hälsningar

Martin Johansson sa...

Jag har min baksten på ett galler strax under mitten. Det funkar bra tycker jag. Oftast blir den liggande även när jag inte bakar, och det går fint att laga mat på den också (även om det förstås inte är så ekonomiskt att hålla på att värma upp en sten varje gång man ska göra någonting i ugnen …).

Anonym sa...

Hej Kerstina!
Du frågade om ölandsvete och emmer. Ölandsvete är en gammal sorts vete och emmer är en mycket gammal sort som uppstod för 12000 år sedan ur en korsning mellan enkorn (urvete) och gräset getöga. Ölandsvete kan man baka av utan att blanda med annat mjöl, brödet får en mustigt smak. Emmer har inte så mycket gluten och fungerar bättre blandad med speltsikt el vete. Wästgötarna säljer båda sorter. Du kan gå in på deras hemsida www.wastgotarna.se
Hälsningar

Anonym sa...

Apropå ölandsvete. Idag var jag och handlade ölandsvete i Nymölla. Stenmalet, ekologiskt och mycket billigt. 25 kr för ca ett kilo. De har även vanligt vetemjöl, durumvete med mera. De har öppet vissa speciella dagar men det går även att ringa dit så öppnar de upp.

christian

Johan sa...

Hej!

Ditt recept på kanelbullar tänkte jag använda till årets semlor. Men jag har en fundering kring vetesurdegen. Kan man ersätta Leavin med det i ditt recept? Antar att man då bör ha betydligt mindre av det?

Tack på förhand