söndag, februari 22, 2009

Öppet brev till Frankrike

Kära Frankrike,
nu åker vi hem. Tack för maten och vinet, oliverna och tapenaden. Tack för de många söta bagerierna, för croissanterna och macaronerna. För solen och ljuset, de höga bergen och det turkosa havet. Marknaderna och de slingriga vägarna, och floden Loup med alla vattenfallen. Tack för lugnet på Fondation Maeght och för storheten i det lilla Matisse-kapellet i Vence. Och tack för fågelkvittret och mimosan som blommar i februari.
Det enda som förbryllar mig är brödet. Är det verkligen så här ni vill ha det?
Hej från Martin

PS: Ture hälsar och tackar för de fina fontänerna.

16 kommentarer:

Proforma sa...

Och tack för dina inlägg från Frankrike, det har varit roligt att följa!

Jonas Svensson sa...

Kommer det ett svar på vad som förbryllar dig med brödet, Martin?

Förbryllad bloggläsare

pepperkverna sa...

Takk for at du tok oss med på turen! Alltid en glede å få "være med" til Frankrike! Hege

pepperkverna sa...

Takk for at du tok oss med på turen! Alltid en glede å få "være med" til Frankrike! Hege

Anonym sa...

Ahh...då tror jag inte du smakat brödet på Colombe d'Or i en februarilugn St. Paul de Vence. Det är faktiskt min allra bästa bröd upplevelse någonsin. Och vet du!!??? Det är verkligen HELT otroligt! Men det är i dag 6 år sen... Den 22.februari 2003 satt jag där, nygravid ock lycklig och åt världens bästa bröd (men jag har aldrig smakat ditt!). Kram, Karen Louise

lawa sa...

Eftersom det trots allt är ganska få fransmän som läser svenska så skickar jag med en rask google-översättning:

Lettre ouverte à la France

Chère France,
maintenant on rentre à la maison. Merci pour le dîner et le vin, les olives et ruban marché. Je vous remercie pour les nombreuses pâtisseries sucrées, de croissants et macaronerna. Pour le soleil et la lumière, les hautes montagnes et la mer turquoise. Les marchés et la boucle riga routes, Loup et la rivière avec toutes les chutes d'eau. Merci pour le calme de la Fondation Maeght et de la grandeur de la petite chapelle Matisse à Vence. Et merci pour fågelkvittret et mimosan que la floraison en Février.
La seule chose qui me bewilders est le pain. Est-ce vraiment ce que vous voulez?
Salut de Martin

PS: Ture bienvenue et vous remercie pour les belles fontaines.

CrimsonAnna sa...

Det var den finaste sammanfattning av en resa jag läst. Välkommen hem:)

Mille sa...

Vilken underbart medryckande hemsida :)
Jag älskar att baka, och var på jakt efter ngt gott finskt surbröd.. då kastades jag in på din blogg.. vilket jag är ytterst tacksam för.
Det kommer att bli intresserant att följa dina äventyr med brödbak.
Mvh
Mille

gitman sa...

Missa inte kvällens programstart "Bullar av stål" på SVT2 kl. 19.30! Danskt program om ekologisk brödbakning av Camilla Plum.

Emma sa...

Jag var på surdegskurs i Saltå kvarn förra veckan och fick tips om din blogg av inte mindre än två deltagare och av bagarmästaren själv. Och det tackar jag för! Jättespännande att lära mer om surdeg och bröd genom andras misstag.

Intressant är att även min son heter Ture. Världens finaste namn!

Johanna sa...

Himmel, vilken otroligt fin blogg du har! Jag blir jätteinspirerad att baka något av dina fantastiska bröd!
Ha det bra!

Cattis sa...

Spännande att läsa om Frankrike.

Har just hittat till din blogg. Käkar inte bröd själv, men barnen vill jag gärna ge gott bröd.

Kommer tillbaka och läser mer om surdegar så småningom :-)

Tack för titten
/Cattis

Mrs Netis sa...

Wow! Vilken passion du både bakar och skriver med, imponerande! Tack för en mycket härlig blogg! Tack vare dig har jag min första surdeg på gång, tror det är dax att baka idag. Ha en härlig dag och välkommen hem!
/Jeanette

paljettenq sa...

Nu sitter jag här och ser ett bröd utvecklas och får karraktär allt eftersom den gräddas i ugnen... Jag kom att tänka på en sak.
Finns det någon brödestetik och etik? Finns det några tabun inom brödbak enligt ditt tycke?

Jag läste för en tid sedan om en bagare som sa att "om man sötar en deg är det inte ett bröd utan en bulle!"...
Ikväll gjorde jag en rätt "punkig" deg med en fördeg på vete, pumpafrön, dinkelmjöl och fint rågmjöl. Jag ville tömma förrådet lite och nu så här i efterhand kom jag på att det liknar inget recept i mina tjusiga bakböcker :)
Jag tror nog brödet blir gott, men undrar just över om det finns oskrivna regler. Vore kul att få veta lite vad som får en bagare att krulla upp överläppen i hjärtligt hånleende ;)

Malin sa...

Hej!

Jag har en länk till din blogg som en av de websidor jag besöker ofta, längst ned på min blogg egendomligt.blogspot.com Är det okej?

Anonym sa...

dags för nya inlägg! Man får abstinens!