Att spara surdeg i torkad form visade sig vara en utmärkt idé. Och precis som flera påpekat var det ju så man bakade förr, man lät lite degrester torka i botten av baktråget för att sedan väcka liv i den med lite vatten nästa gång man skulle baka.
Så här gjorde jag: Jag blandade lika delar rågsurdegsgrund och rågmjöl till en hård deg som jag plattade ut på en bit bakplåtspapper. 75 g surdeg och 75 g mjöl blev en kaka stor som en grytlapp, tjock som ett mariekex (så här såg det ut). Kakan fick sedan torka i ett par dagar innan jag delade den i mindre bitar och stoppade i en burk. (Det kan nog vara bra om den ligger på en tidning eller en handduk medan den torkar, eftersom fukten måste ta vägen någonstans.)
För att väcka liv i den torkade surdegen lade jag en bit av den i en liten skål och fyllde på med hett vatten, men bara så att det precis täckte surdegskakan. Det dröjde från morgon till kväll innan den hade lösts upp i vattnet och börjat bubbla en liten aning. Då matade jag den med 50 g vatten och 30 g rågmjöl och lät den stå över natten.
Bubbelibubb. Nu hade jag mycket nog att sätta igång en deg. Surdegen fungerade som smort och gav mig två ståtliga potatislimpor.
32 kommentarer:
Vilket bra sätt att göra en backup på sin favoritsurdeg! Har du provat med vetesurdeg också (borde väl funka lika bra)?
Sådärja, nu kan du börja sälja din surdeg... Bara smula ned kakorna i en påse, lägga i kuvert och skicka till högst bjudande :)
Bra fynd! Antikrundan nästa. "Den här surdegen är riktigt gammal".
Underbart! Men är det den surdegen du bakar med direkt eller är det fortfarande bara en surdegsgrund? Det låter ju som ca 100 g, som man sen ökar ut med 100 g rågmjöl och 200 g vatten och låter stå ett dygn till. Eller?
Micke: Jag har inte provat med vetesurdeg, men jag antar att det fungerar lika bra.
Ulla: Precis, det jag får är en surdegsgrund som jag sedan utökar till den mängd jag behöver.
Äntligen har man lyckats läsa igenom ALLT du har skrivit och nästan alla kommenter. Lärt mig hur mycket som helst! Roligt är det också.
Men baksten är på G, skulle få köpa en granitsten ifrån ett stenhuggeri till ett vettigt pris som annars kostade 5000:-/m2...
Tyvärr har jag bara hunnit med att göra en sats med vildjäst och bakat med den en gång och lite surdeg som inte bakats med i kylen. Resultatet av vildjästen var ju förvånande bra, brukar alltid skita sig när man bakar annars:
http://83jy2q.bay.livefilestore.com/y1pre8Nmv40qO-UFAVpGgZFCs-zW8RRvOnuOfvU7kHh59h0C5cQr_Ni4_IzGqprOhJegl1_Y1b6ELM/PC150261.JPG
http://83jy2q.bay.livefilestore.com/y1p0X2PNW41zP8x6BD3-FXo9kXxfSeao-k8vsvbJww3YV6G81L7bON-2X_OeFZ1z4QHP_1NTksOA2A/PC180206.JPG
Anledning till att tiden till bakning har varit lite dålig är detta: Http://huset.mkw.be Jag och min sambo håller på att bygga hus.
Din blogg har allt väckt mina farfars bagar-gener i mig med din blogg, han jobbade på Konsum-bageriet i Karlstad. Vilket visserligen nått som din blogg inte står för, alltså industri bröden....men iaf.
Om ni såg på "Vad blir det för mat" igår så bakade Per Moberg med vetesurdeg. Han gjorde baguetter, intressanta var att när han skulle göra tre-slaget(som blev fyra) som Jan Hedh skriver så stänkte han lite vatten på marmorskivan. Kanske räcker för att det inte ska fastna??
Tack igen för "uppväckelsen"? =)
//Jons
Vad bra med torkad surdeg. Då kan man ha den i burk och behöver inte tänka på att mata varje vecka, plus lättare att ta med på semestern!
Förresten så har jag nu testat lite nya surdegsrecept. Nåt som jag verkligen kan rekommendera om man gillar lite grövre bröd med bra sursmak är HMD från Riddarbageriet! Det är ooootroligt gott. Försvinner snabbt hemma hos oss kan jag säga. Jag ahr tur som har en källare med ca 12 gr där brödet ska jäsa. Det är enda kruxet annars är det väldigt lättbakat!
Hej Martin,
Vilken härlig blogg :-) jag är nybörjare på bakning men kämpar på. Försökte göra vildgäst i veckan som gått men det händer inget?? Jag vägde så noga vågen kunde och använde osvavlade aprikoser. Det har dock inte tagit fart och idag så växte det lite vitt ludd på en aprikos (mögel blä)
Har du något tips på vad jag kan ha gjort för fel?
/ Carina
Kan man få receptet på potatisbrödet?, det låter gott
Agneta
Kan man få receptet på potatisbrödet?, det låter gott
Agneta
Carina: Hmm, vad trist. Ett tips för att undvika mögel kan vara att man använder en smal men hög burk, så att det inte blir så mycket yta för möglet att fästa på (jag brukar använda en som är ung 10 cm i diameter).
Hur varmt stod burken? För mig har det fungerat bra när den stått i cirka 25 graders värme. Och så är det nog bra att skaka burken försiktgt en gång på morgonen och en gång på kvällen.
Agneta: Det ska vi nog kunna ordna. Titta in i början på veckan så får vi se.
Kul blogg du har!
Jag är ganska ny på bakning själv, men har ett favorit frukostbröd som jag skrivit receptet på i min blogg... skulle vara kul att veta vad du tycker om det... om du har några tips på hur jag kan utveckla min bakning eller vad som helst...
Vi hörs! (förhoppningsvis)
Tack för ditt svar, jag har gjort ett nytt försök nu med vildjästen hoppas det går bättre den här gången.
Jag har låtit burken stå ovanför kylskåpet men måste kanske hitta ngt bättre ställe. (Jag siktar på att köra ett levain under nästa vecka)
mvh. Carina
Hej! Jättebra blogg. Bra tidning också, för den delen.
Jag funderade på att du skriver att du hällde över "hett vatten". Riskerar du inte att döda några fina små baciller då?
Uppenbarligen överlevde ju tillräckligt många, så hur hett var vattnet?
Provade en gång innan jag skulle på semester, men tyvärr var surdegen inte riktigt torr när jag la den i burk, för när vi kom hem efter två veckor hade den möglat. Fast surdegen i kylen hade klarat sig fint. Så man får nog vara väldigt noga med att den torkar ordentligt.
//Effie
hej
till att börja med helt underbar blogg! att torka sin surdeg är ju riktigt smart, det jag undrar är hur länge den kan tänkas hålla. har du någon aning om det?
annika
ann: kul, ska kika på bloggen!
nybörjarbagarn: vattnet var i princip kokande, uppenbarligen klarade den sig ändå ...
Effie: bra tips.
annika: Nä, det jar jag ingen aning om, men jag gissar att den kan klara sig väldigt, väldigt länge.
Briljant! Det där ska jag testa, jag blev så glad så glad *tack för tipset* :)
Fantastiskt, torkad surdeg, kan nog vara något för oss i fjällen. JA det är ju så att vi på fjällstationerna har lite svårt att hålla liv i en bra surdeg mellan våra säsonger. Det här ska jag verkligen skicka vidare norrut.
Fin blogg Martin,ska prova några av dina bröd!
Mvh
Christoffer
Hej!
Har funderat på att starta en surdeg. Undrar lite om hur jag skall förvara den, framför allt locket. Skall locket vara av lufttätt slag, eller halv öppet eller kanske inget lock. Hur skall man tänka där ?
Lennie: Locket bör inte vara helt lufttätt. Jag brukar antingen täcka burken med lite plastfolie eller bara lägga på ett lock.
Hej Martin, jag har läst din blogg länge, men aldrig skivit någon kommentar. Trots att jag är van bagerska har jag lärt mig mycket här på bloggen. Tänkte tipsa om jäskorgar som man kan köpa på Klotet, en fairtrade affärskedja. Jag köpte mina i Lund för ett par tior.Har haft dem länge, de funkar jättebra!
Vad smart att torka surdegen..!! Det ska vi prova.
Vi vill också skicka dig en utmärkelse på vår blogg för din blogg är så himla härlig. Det är så roligt att följa hur du provar och donar. Kul med bok också..!!
Jessika & Jonas
Hej!
har läst din blogg och kommentarer, men jag undrar, har du någon gång gjort surdegskaka? som dessutom heter Herman?? (ska stå på diskbänken i 10 dagar och matas ibland med mjölk, vetemjöl och socker och ska röras i ibland.) tror du den går att frysa in? eller torka? eller vet du kanske grundreceptet?
Malin
Det funkar likabra med vetesurdeg. Håller precis på att baka rustika levainbröd, gjorda på levain som kommer från torkad levain. Den är sådar 4 månader gammal, och det tog bara 2 dagar att få fram färdig levain, som jag nu bakar med.
Underbart!! :)Till och med fint att se på! Tack för tipset!
Mvh Angela
Hej! Håller med om att torkad deg är kanon. Har gjort det en längre tid efter att tidigare sparat i frysen och innan dess alltid startat från grunden. Man spar en liten del av surdegen från baket och blandar den med rågmjölet så den blir mycket torrare än bakdegen. Gör en rundel som är 8-10 mm tjock och låter den torka ut. Förvarar min i en handuk i ett skåp. När det är dags att baka är det bara att lägga i bunke med vatten. Torkad surdeg är absolut bästa sättet för snabb bakning och lyckade resultat. Från torkad rundel till färdigt bröd behöver jag 12-18h.
Hej.
Âr helt ny på detta med surdeg - har bara njutit resultatet efter andras bak!
Nu ahr jag fått några bitar surdegskex, som jag försöker få liv i. Har följt anvisningen men efter 3 dagar har det ännu inte börjat bubbla i röran. Har försökt med kokande vatten och hett vatten från kranen, har haft burken på köksbänken och stående på toppen av elementet. Utan resultat. Gör jag någor tokigt eller ska jag dra slutsatsen att jag har fått "döda" kex? Om jag fortsätter att låta röran stå - kan det bli något av det hela efter så lång tid?
Anonym (om kex som inte får fart): Har det inte hänt något på tre dagar kanske det är lika bra att dra igång en ny surdeg ändå …
Hej. Det var jag som för ett par dagar sedan frågade om det var någon vits att fortsätta med ett surdegsförsök efter att inte fått liv i den efter 3 dygn. Jag hade startat upp med kex, som jag fått av en annan. Jag hade ingen lust att ge mig utan gjorde ett försök med att ta i en liten slups rinnande honung. Det gjorde susen och bara ett par timmar efteråt började det bubbla rejält. Nu har jag matat blandningen ytterligare en gång och ny är det inte något problem - röran har gått från död til liv!! Jag vill mate en gång till men så ska jag baka "Bröd 1" - jag gläder mig!!Hälsningar Kristina
Tack för bra tips /Niklas Zandelin
Skicka en kommentar