torsdag, januari 29, 2009

Nous allons en vacances


I förrgår bakade jag på den där degen jag knådade ihjäl. Det såg till en början mycket bra ut, degen jäste bra och bröden reste sig fint i ugnen. Men det smakade verkligen inte bra och det var stumt, torrt och tråkigt inuti. Det blev komposterbart matavfall av det med en gång.

Igår åt jag lunch med en mycket trevlig person som är väldigt bra på bröd. Surdegskungen från Saltå kvarn, Manfred Enoksson. Han berättade många spännande saker om surdegar, mjöler och tyska juiceproducenter som jag hoppas få tillfälle att återberätta en dag.

Idag blandade jag en bra deg på rågsurdeg och vetemjöl som ska med i boken. Ett mycket enkelt recept som man kan göra fina baguetter, stora bröd eller små bullar på. Jag gjorde några baguetter och en limpa som såg ut som Afrika. Jag blev intervjuad av den sympatiske reportern Anders Diamant för ett inslag om surdegsbröd i Studio 1. Sedan brände jag mig ganska illa på en jättejättevarm form som stod i ugnen. Tumme, pekfinger och långfinger på vänster hand har nu vita blåsor. Aj aj, ont på Martin.

Imorgon ska jag lämna alla texter och alla recept till boken. Det är bara det att jag inte är riktigt färdig. Jag ska skriva allt jag kan i morgon, men jag kommer inte att hinna. Kanske blir hon galen, Maria, som är bokens redaktör. Hoppas inte.

På lördag ska jag packa.

På söndag lämnar vi landet. Några veckor framöver ska jag, Lisa och Ture hänga i en liten by strax nordväst om Nice. Åka på utflykt, handla på Carrefour, gå till bagaren, dricka pastis, laga mat, titta på havet, elda brasa och läsa böcker. Någon av oss kanske rent utav ska lära sig gå. Jag ska se om jag kan ordna något finurligt med mobiltelefonen så att jag kan lämna några vykort här på bloggen.

A tout à l'heure.

18 kommentarer:

Unknown sa...

Kompost? Inga fåglar att mata?

Jag lovar, de är inte i närheten lika kräsna som vi. Fast det är å andra sidan inte maskarna i komposten heller.

Fast min kompost sover nu, senaste månaden har den haft en medeltemperatur på cirka 0,5 grader, dvs i princip genomfrusen. Den kommer igen i vår och det rejält.

Ulla PE sa...

Å så underbart det låter med semester i Frankrike! Skönt att pusta ut efter en dead-line. Hoppas ni får det riktigt bra alla tre!

Till TomasR: det lönar sig att skaffa en varmkompost, den sover ALDRIG!

Anonym sa...

He en riktigt trevlig semester så fortsätter vi att vänta med spänning på din bok här hemma i kylan!
Och krya på dig! ;-) /Angelica

Anonym sa...

Du tog väl några fler bilder av bröden? Både ut- och insida hoppas jag :) Kunde man få se?

Evfa/Nystverket sa...

Så underbart skönt att lämna detta urtrista väder!
Själv sprider jag min surdeg till arbetskamrater och vänner. Det är så roligt att höra hur de tycker det är att baka surdeg, alla plus och minus, när man själv är "frälst".

Ha en skön semester och håll oss underrättade när boken kommer!

//Effie

Magdalena sa...

Det är så spännande med din bok Martin. Du har jobbat intensivt och jag hoppas du hinner med allt så du och familjen kan ha en riktigt skön och avkopplande semeter på kontinenten! Ha så bra!

Anonym sa...

När ska inslaget i P1 sändas? Skönt med semester, jag är inte aaallls avundsjuk... ;)

Anonym sa...

När ska inslaget i P1 sändas? Skönt med semester, jag är inte aaallls avundsjuk... ;)

Anonym sa...

Semester? No når eg nettopp har funne din blogg? Eg blir lykkelig av å lese det du skriv!

Kinna Jonsson sa...

Ha en underbar semester!

Anonym sa...

Ha en härlig semester och NJUT

Anonym sa...

Första besöket idag på paindemartin. Har hört mycket om din blogg, och till slut även att den fått pris. Usch, säkert överreklamerad tänkte skeptiska jag. Men jag hade fel! Den är ju jättekul! Även om jag aldrig i livet kommer att baka surdegsbröd igen kommer jag att läsa din blogg. Ha en trevlig semester! Vad heter byn?

Stefan sa...

Off topic: Ungefär hur tjock är din ungssten? Är det OK? Material? Ja, sten förstås, men vilken typ? Föreställer mig att man kan besöka vilket stenhuggeri som helst och måttbeställa till min lite större ugn.

Em sa...

Lyllo. Semester... gott bröd...vin...Mat ser fram emot bilderna.
Och vi som förljer vill veta allt. Ok nästan.
Ha det sådär bra som man ska ha det.

Anonym sa...

Se när Alton Brown bakar bröd:

del 1
http://www.youtube.com/watch?v=NZdgN_7N7wQ

del 2
http://www.youtube.com/watch?v=OmiY8vbiBo8

Samtal från min trädgård sa...

Bonne vacance eller något i den stilen, har glömt det mesta franska ifrån skolan. Synd om fingrarna, krya på dig i söderns sol!

Anonym sa...

Hej! Vad skriver du på för bok? jag är nyfiken. och om du kan baka surdegsbröd och det blir fantastiskt gott, då är jag avundsjuk på dig också.

Anonym sa...

Jag undrar också när inslaget kommer att sändas i p1! kommer blir underbart att höra!