fredag, januari 09, 2009

Baka lagom


I går fotograferade vi bröd till boken igen. Fem sorters bröd skulle det vara, och jag hade fått för mig att jag skulle baka allihopa dagen innan. Det var ingen bra idé. Att dra igång fem olika degar är ju inget större problem, men att administrera själva avbakningen var inte alls lätt. Så här i efterhand måste man nog säga att det var smått komiskt, men då, i onsdags var det inte roligt. Där stod jag, i vårt allt hetare kök, och såg med stigande förtvivlan hur degar och mer eller mindre utbakade bröd tornade upp sig vart jag såg. Jag borde nog ha lånat lite ugnsvärme hos grannarna, som Lisa föreslog. Men jag var envis.

Rågbröden exploderade, vörtlimporna likaså, potatislimporna kollapsade fullständigt och det finska surdegsbrödet vet jag inte hur det var ställt med. Vid slutet av dagen hade jag trots allt exemplar av fyra av de fem bröden som såg anständiga ut. Puh, nästa gång ska jag nöja mig med att baka tre sorter om dagen tror jag.

Experimentet med den torkade surdegen ser för övrigt lovande ut. Jag har löst upp en kaka i lite varmt vatten som ska få stå till kvällen. Då matar jag den igen, så får vi se i morgon om det är någon fart på den. Återkommer.


Återupplivning.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Haha... kan se den smått komiska bilden av deg på väggar och golv!
Ska bli spännande att få se det färdiga resultat så småningom!
Lycka till!

Magdalena sa...

LÄngtar så efter din bok! Har redan börjat förbereda plats i bokhyllan...Heja!

Unknown sa...

ha, jag har ibland problem med att pussla ihop jästider när jag bakar två bröd...

Anonym sa...

Men! Det där är ju inte din vanliga kniv!

Anonym sa...

Hej

Tack för alla goda och bra bakrecept du lagt ut. de är kanon!!!

// Lisbeth

Pär sa...

Brödbibel-Rose gick ju till bageriet runt hörnet och köpte baguetter för att fota till sin bok. Skyllde på att det var för kallt i provköket, eller hur det nu var.

Sanne sa...

Har hört att man kan frysa surdeg. Är det sant? Om man nu inte bakar en gång iveckan utan då och då så vore ju det väldigt praktiskt.

surjanne sa...

Hej Martin!

Kul att följa dig i detta projekt. När är du klar med boken?

Bäst du börjar marknadsföra den.. skall du börja göra i ordning en "förbeställningslista" med din signatur kanske?`Jag vill ha 2 st då och gärna ha de 2 första:-)

Unknown sa...

Japp, det går fint att frysa surdegen. Jag har en deg på jäsning just nu från en surdeg som jag tinade upp i förrgår.

Ida sa...

Vilken kanon-blogg! Jag återkommer gärna och lär mig massor ser jag! Mvh Ida

Sanne sa...

Tack Nicklas! Har min första surdeg på gång....Men har ingenstans där det är 22-24 grader utom vid elementet i hallen så där står den med lock på. Jag får ju ta till de lösningar som finns:)

görel sa...

Kul att se att det går framåt med boken, jag ser verkligen fram emot den! Det ska bli spännande att se hur det går med återupplivningen också.

Kinna Jonsson sa...

Vad kul ändå att du fick ihop 4 stycken av fem. Har även haft vilda degar som jäst över alla breddar både på diskbänken och sedan kalljäst alldeles för mycket i kylskåpet. Deg överallt...

Anonym sa...

Gillar brödsuporten för klämman! :)