torsdag, maj 17, 2007

Dinkelbak enligt Hedh


Nu har jag införskaffat boken Bröd av Jan Hedh. Någon varnade om att recepten är onödigt krångliga och att mängderna inte stämmer. För mycket mjöl, säger Henriks pappa Kurt. Henrik och Lawa håller med. Men jag trotsar skeptikerna och tar mig an ett St Gallen Bürlibrot (!).

Han är för övrigt väldigt rolig, den där Hedh, "Under en pralinkurs på Richemondskolan i Luzern träffade jag en fransk bagare som ...").

Brödet bakade jag helt enligt instruktionerna. Själva blandningen liknade mest en ganska hård degboll som dunsade runt i assistenten utan att blandas särskilt väl. Men degen jäste som det skulle (i en hink!) och var finfin att baka ut till limpor som jag jäste i korgar.

Brödet blev jättegott, men kanske en aning kompakt. Ska prova med lite, lite mindre mjöl nästa gång. Hedh kallar dinkelmjöl ett mjöl med mycket brödsmak, och utan att förstå riktigt vad han menar så kan jag hålla med.


St Gallen Bürlibrotalltid till lunch i Schweiz.Dinkelsmörgås med färskost, breasola, avokado, tomat och svartpeppar. Som det heter: serveringstips!