fredag, februari 18, 2011

Alla fick surdeg med sig hem

Igår var jag och de här baguetterna och spelade in ett avsnitt av Malou von Sivers Efter tio på Tv4 (direktsänt i vanliga fall, men på grund av slalom-vm kommer det här programmet att eftersändas, 3 mars klockan 10 för att vara exakt).

Det är lustigt med de där tv-produktionerna. De hör av sig långt, långt i förväg, man planerar och byter datum och dividerar om vad som ska ske i rutan och så när man till slut står där med bunkar och surdegar och bröd av alla de slag så är det väldigt snabbt över.

– Ja nu står jag här med Martin Johansson – surdegskungen!
– Eh, nja, det vet jag inte om jag skulle …
– Hur kommer det sig att det blivit så populärt det här med surdeg?
– Det handlar nog om flera saker, dels är det ett spännande …
– Och vi ska prata ännu mer om surdeg när vi är tillbaka. Då har vi också med oss Mark Levengood, Erns Kirchsteiger och världens starkaste man. Vi ska prata manlighet. Vi är snart tillbaka.

Ja, lite mer än så fick jag nog sagt, men det går väldigt snabbt. Den stora behållningen tycker jag är att befinna mig i en sån där studio. Läskigt mysigt. Överallt personer med headset som kör en kamera, håller ordning på gästerna eller nån klocka eller nåt. Jag tänker alltid att jag ska snava på en tjock sladd.

De andra gästerna fick med sig en klick surdeg därifrån. Mark Levengood stirrade på den lilla rågsurdegsklicken i den lilla plastburken och menade att det var det mest surrealistiska han fått någon gång. Vet inte om det var bra eller dåligt. Malou, som tycks vara en hedersperson, fick också surdeg.

Jag ska snart berätta mer om de där baguetterna – jag bakade dem på en deg som har blivit min nya favoritdeg här hemma. Men det blir en annan dag.

21 kommentarer:

@Receptomaten sa...

Haha, surrealistiskt.. Det är Mark Levengood som är det snarare ;)
Ser framemot att för en gångs skull kolla på Malous morgonprogram!

God helg, här skall bakas om en stund!

Anonym sa...

Hahaha, instämmer! Kul.

C. Tvillingmamma sa...

*sitter och ler* Ja,saker man förbereder och har mycket förhoppningar å blir väl aldrig som man tänkt sig riktigt. Men ett gott tecken är att de känns som om det går snabbt,när sekunder känns som minuter,blir man lite rädd för då stirrar man sig blind på att tiden "ska gå". Grattis oavsett,och jag hade blivit överlycklig om något gett mig en ny surdeg,en ny smak är aldrig fel...hmm..måste gå och mata mina i kylen inser jag,mitt fredagsnöje :)

Trevlig helg!

Vanja sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vanja sa...

Trevligt, ska bli spännande att se detta program. Hoppas att det nya baguettreceptet kommer snart.

Ulla sa...

Ser fram emot receptet!

malin sa...

bakade dina rallarhalvor och de var riktigt goda, men jag håller med dig om att det nog ska vara ännu mer råg. Du skrev att du skulle testa och återkomma och det säger man ju ofta :) men kan man få en höftning du som har lite bättre koll på saker som vätska:mjöl relationer, själv är man nybörjare. Alltså: hur skulle ett rallarrecept med mer rågmjöl se ut?
jag förstår ju att eventuella misslyckade halvor är mina egna ;) men jag kan inte vänta långre!!

Mikkan sa...

vilken hederssak, att få ge mark något surrealistiskt. tänk att det kommer han ju alltid minnas! :)

Anonym sa...

Tjo!
en fråga, jag borde naturligtvis testa mig fram till svaret, men tänkte fråga efter din åsikt. Vad händer om man tillsätter mer surdegsgrund än vad som står i receptet? Jäser det "för" fort, blir det för surt eller vad är det som sätter gränsen för hur mycket surdeg det ska vara i ett bröd??

/En som bakade ett gott bröd i helgen

Anonym sa...

Tjo!
en fråga, jag borde naturligtvis testa mig fram till svaret, men tänkte fråga efter din åsikt. Vad händer om man tillsätter mer surdegsgrund än vad som står i receptet? Jäser det "för" fort, blir det för surt eller vad är det som sätter gränsen för hur mycket surdeg det ska vara i ett bröd??

/En som bakade ett gott bröd i helgen

Niklas sa...

Vilka sjukkkttt fina bröd du gör! Ska absolut titta den 3 Mars.

Elin H. sa...

For en fantastisk lærerik blogg! Jeg kom over den etter en artikkel i norske Aftenposten på nett :) Nå har jeg satt min første brøddeig med surdeig i, og er spent på om dette er en kunst jeg kan lære meg ved hjelp av din blogg og andre tips online :) Takk for inspirasjonen!

Anonym sa...

Hej! De där baguetterna ser fantastiska ut! Jag håller tummarna för att receptet kommer upp innan onsdag - ska ha släktkalas på torsdag och skulle gärna vilja bjuda på dessa små underverk.

hälsar Kristina

Cissi sa...

Jag fick din bok "Enklare bröd" i födelsedagspresent nyligen och jag älskar den redan! Det påminde mig också om att jag förut följde din blogg, kanske dags att börja igen. :-)

Martin Johansson sa...

Malin: I princip kan du nog ersätta allt vetemjöl med råg, men du kan ju börja med en del av det, 80 gram eller så. Och så får du nog öka vattenmängden något eftersom (fullkorns-) råg tar upp mer vatten än vetemjöl.

En som bakade ett gott bröd i helgen: Jag tycker att det brukar jäsa bra om den färdiga surdegen utgör ungefär en tredjedel av degens totala vikt. Blir det för mycket kan det bli för surt och jäsa dåligt. Men det beror också mycket på vilken typ av deg du har. Mycket förenklat kan man nog säga att en deg med större mängd fullkornsmjöl kan ta mer surdeg. (I en ljus deg är det lätt hänt att surdegen bryter ner glutenet vilket i sin tur gör att degen flyter ut.

Kristina: Jag ska försöka lägga ut det i morgon (tisdag) kväll.

private investigator in toronto sa...

yummy

Kurt sa...

Det låter ju oroväckande, när något uppmärksammas i "Efter tio" hos Malou von Sivers så vet man ju att det är något passé över det redan!

Anonym sa...

Bra bröd kan aldrig bli passé!

Pernilla sa...

Är ingen bagare...än men måste utmana mig själv. Tips till en förstagångs-surdegs-bagare? och sen undrar jag - vad blir nästa baktrend.
Hälsar pernilla

Anonym sa...

det blir längre och längre mellan bloggarna....
har du tröttnat??
hoppas inte!

Kinna Jonsson sa...

Åh, då ska jag verkligen försöka komma ihåg att sätta på TVn. Vill gärna se dig i rutan. Skoj!