fredag, mars 12, 2010

Om nya boken och ett dinkelbröd

Enklare bröd ska den nya boken heta, och troligen blir undertiteln någonting i stil med Recept på knådfria bröd med och utan surdeg. Knådfri är ju ett lite speciellt ord, och egentligen kanske man borde säga bröd som inte behöver knådas, men efter en mailväxling med (världens bästa) Språkrådet tror jag det blir knådfritt ändå. Det är ett lätt sätt att förklara vad det handlar om, och det kan knappast missförstås (jämför förresten med ordet strykfritt som är uppbyggt på samma sätt).

Det blir alla möjliga sorters bröd i boken, vissa som jäser över natten och bakas till frukosten, andra som går lite snabbare att baka. Alla utan maskin. De snabbare bröden bakar jag med en metod som jag tänkte kalla vila och vika, och som är min variant av olika beprövade metoder. Kortfattat går det ut på att man blandar degen kort, låter vila en stund innan man viker den en gång där den ligger i bunken. Och så gör man det två gånger till, vila/vika, vila/vika, sen klart. Någon minuts arbetsinsats blir det totalt och degen blir förvånansvärt bra!

Det blir ljusa och mörka bröd, knäckebröd‚ pizza, fougasse och surdegsbröd. Och så min mormor Stinas fina jästpulverskorpor.

Den här gången gör jag formen på boken själv. Ungefär så här kan den komma att se ut inuti:

Samma format som förra boken (190 x 210 mm), brödtext och rubriker i Caslon, vinjetter och recept i fina Alright sans. En detalj som jag lånat från flera amerikanska brödböcker är att ställa upp själva ingredienslistan i en tabell som får ta ganska mycket plats.

Här och var kommer det också dyka upp steg för steg-beskrivningar på olika moment. Det blir ganska mycket bilder i boken, och jag tar dem själv bortsett från några bilder där jag själv ska finnas med på ett hörn.

Och jag har ganska mycket att stå i, om mindre än en månad ska jag lämna recept och texter. Men jag tror att jag fått upp farten nu, så det ska nog gå!

Här är ett dinkelbröd som troligen kommer att finnas med i Enklare bröd. I boken kommer de olika momenten alltså beskrivas med små bildserier som inte finns med här, ni får fråga om det är något som är svårt att förstå.

VINTERDINKEL, ett stort bröd

Dag 1
100 g (1 dl) vatten
1 g (1 krm) jäst
60 g (1 dl) fullkornsdinkel
60 g (1 dl) siktat dinkelmjöl

Lös upp jästen i vattnet i en bunke och blanda därefter ner mjölet. Du behöver inte röra mer än att allt blandats ordentligt. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur över natten, 10 timmar ungefär.

Dag 2
fördegen från gårdagen
200 g (2 dl) vatten
5 g (1 tsk) jäst
270 g (4 1/2 dl) siktat dinkelmjöl
6–9 g (1–1 1/2 tsk) salt

Tillsätt jäst och vatten till fördegen och blanda tills jästen löst sig. Blanda därefter ner mjöl och salt och rör sedan kort tills dess att allt blandats ordentligt. Låt degen vila 30 minuter. Om det är dragigt kan du täcka bunken med en handduk, men det är inte så noga.

Nu är det dags att vika degen. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt tre gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär 1 timme.

Baka ut brödet. Strö rikligt med mjöl på en bakhandduk (blanda gärna siktat mjöl med fullkornsmjöl). Skrapa försiktigt degen ur bunken, dra ut den till en kvadrat och vik sedan in degens kanter mot mitten. Om man vill kan man strö på lite mjöl innan man gör sista viket, då kan brödet spricka där så småningom.

Vänd sedan degen så skarven hamnar nedåt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedre hyllan.

Lägg en bit bakplåtspapper på en skärbräda eller liten bricka och vänd över degen på papperet så att skarven hamnar uppåt. (Om degen har fastnat lite i handduken, grips inte av panik utan pilla försiktigt loss degen.)

Och så skjuts in i ugnen! Låt nu papperet med brödet glida in på den heta plåten och lägg in några isbitar på den nedre plåten. Låt brödet stå inne i cirka 35 minuter. Efter ungefär 15 minuter kan du öppna luckan och vädra lite. Fortsätt sedan att vädra ugnen ungefär var femte minut tills brödet är klart. Du kan närsomhelst sänka temperaturen om du tycker brödet börjar få lite väl mycket färg.

Ta ut brödet. Om man vill vara på den säkra sidan kan man sticka en termometer i brödet innan man tar ut det, innertemperaturen bör vara minst 96 grader. Låt brödet svalna på ett galler.

52 kommentarer:

LisaFW sa...

SPLENDID!

Milla sa...

Boken kommer att bli ännu en HIT!!!
Det klarar du galant Martin!!

Det exemplet du visar är ju så snyggt och praktiskt, lättläst för oss med dyslexi.

Längtar till att få den i min hand!!
Önskar att man kunde få den signerad, men pga att lilla Nora är ju en bra bit från Stora staden är det bara att glömma.. Kanske vi ses på någon av dina kurser framöver.. Skulle vara så kul att få utveckals mera i bakeriet!

TA hand om familjen!!

Mvh Milla

Anonym sa...

Brödet ser fantastiskt gott ut! Skulle du kunna berätta om hur brödet smakar. Vinterdinkel dvs? Jag har inte bakat något bröd helt på poolish. Utan surdeg.

Remsan sa...

Ser fram emot den nya boken!

Patrik sa...

Tycker att det är kanon att det både är vikt och volym på recepten i nya boken för oss som inte skaffat en digitalvåg än. Ser fram emot boken!

Ankie sa...

Ser verkligen fram emot din bok, har ingen assistent så den kommer att passa mig utmärkt.

CrimsonAnna sa...

Knådfritt är ett mysigt ord-och formen på boken är alldeles utmärkt. Ren och snygg.

Anonym sa...

Å vad jag längtar efter den nya boken! När tror du den kommer vara ute? Låter ju som klippt och skuren för sommarstugan!

En fråga om receptet; om man vill jäsa i kyl medan man sover/jobbar, hur gör man då med vikningarna?

Mjöliga hälsningar / Michelle

Kajsa sa...

Har nyligen köpt din bok och börjat följa bloggen och laddar för att börja med min första surdeg. Jag brukar inte baka men är så trött på köpebröd. Det låter som om din nya bok hade varit bra att börja med! Knådfritt - absolut ett bra ord! Lycka till med slutspurten!

Kim sa...

Også din(e) fan(s) i Danmark ser fem til den nye bog. "Knådfria" er jo et herligt ord. På dansk må det hedde æltningsfri, men det lyder jo slet ikke lige så godt. Også typograferingen med Caslon og Alright Sans er lækker, de to typografier passer virkelig godt sammen.

bedste hilsener
Kim

Stickeri Stickera sa...

Ska bli spännande att se din nya bok. Jag kommer garanterat vara en av köparna. Tack för att du så givmilt delar med dig av dina kunskaper både på bloggen och i bokform! Just nu bubblar min första surdeg i köket.

Riverman sa...

Jag har precis provsmakat brödet och det blev läckert "väl gräddat". Måste säga att gillade verkligen sättet att baka i handduken istället för på bakbord och sedan jäskorg.

Lite otydlig instruktion vid vikningen, visserligen säger du senare att "tills du kommit varvet runt" annars kan man tyda att man ska vika åt samma håll. Samma sak när man ska vika kvadraten "vik sedan in degens kanter mot mitten". Jag antar att man ska vika som man gör när man rund driver degen.

Annars tycker jag det var lika bra, tydligt och trevligt skrivet med andra ord på riktigt Pain de Martin vis!

Jag märkte med det här brödet att jag saknar surdegs smaken. I morgon tänkte jag prova med rågsurdeg istället för jäst.

Jämförde med "Ljust Dinkelbröd" och gissar att det blir lagom med 50g Rågsurdeg. Vad tror du?

Ser framemot din nästa bok!

/Riverman

Agnes sa...

Vad kul med en ny bok!
Jag har börjat baka efter dina recept nu, tredje omgången bröd gräddas medan jag skriver, och några frågor har dykt upp. Efter matning brukar jag låta den stå framme över natten och då ska ju locket bara ligga på burken utan att skruvas på. Men, hur gör jag när jag stoppar in den i kylen sen? Efter 8-12 timmar framme har den ju liksom växt klart så jag tänker att det inte borde vara någon fara att skruva åt locket rent expansionsmässigt. Dels tänkte jag också att det är bra att skruva åt så surdegen inte tar smak av annat och att det även inte luktar surdeg i kylen. Men jag undrar, är det så att man inte ska dra åt locket? Jag har nämligen haft lite problem att hitta bra bra burkar där jag bor så nu funderar jag på att köpa långsmala mixkannor med lock(magrethe) från Rosti mepal, men dessa lock sluter inte tätt... Undrar även om det måste vara en glasburk eller om ett sådant plastmaterial skulle kunna fungera? Många frågor, låter ju nästan som att jag förutsätter att du är en materialexpert också, men har tidigare fått så bra svar från dig!

Riverman sa...

@agnes: Jag kör dels med "gammeldags syltburk" med spänne och en vanligt burk från Felix.

Lägger på locket, ställer in i kylen låter den stå en dag eller så och sedan drar jag ibland åt locket. Men oftast inte ens det - behövs inte helt enkelt.

Det luktar absolut inte surdeg i kylskåpet och hittills har inget annat satt smak på surdegen heller...

Mayday mama sa...

Boken låter mycket intressant! Har nyligen upptäckt hur kul det är att baka bröd! En helt ny värld för mig. Låter kul med att du har kurser, ska nog boka in mig på en när min lilla dotter blivit större. Lycka till, jag kommer garanterat att köpa boken när den är klar!//Nellie

sebastien Boudet sa...

Kul med boken!

Knådfritt låter jätte fint... Det hade min farfar gillat!

Du är grymt för att förklara hur du bakar. Det är ofta bristen vi har vi yrkesbagarna... Du får vanliga maniskor att klara göra super svåra grejer utan att de ska ser så svåra ut ! Chapeau och lycka till med boken.

Ps: Jag se att du kommer att ha en fougasse i boken
;-) kul

Martin Johansson sa...

Tack för alla snälla ord!

Johan L: Jag är dålig på att beskriva smaker, men man kan väl säga att det smakar lite mer än ett bröd bakat på vanligt vete, lite fylligare på något vis. Milt ocn snällt. Gott!

Michelle: Boken kommer i början av september.

Riverman: Jo, det är kanske lite otydligt kring vikningen, men det är å andra sidan inte så noga exakt hur man gör.
Brödet kan nog bli utmärkt bakat på surdeg, om du ersätter den där lilla jästklicken i fördegen med 25 eller 50 gram surdegsgrund blir det nog finfint.

Agnes: Vilken typ av burk man använder har nog ingen större betydelse, men jag tycker nog det är smart att burken är genomskinlig så man har lite koll på surdegen. Och det där med locket tycker jag inte heller är så noga, jag har aldrig haft problem med att något tar smak eller lukt från surdegen.

Sebastien: Tack för de orden, och tack för all inspiration (jag tror det blir brödsmulor, parmesan och olivolja på fougassen)!

Jesper sa...

Längtar verkligen efter boken, särskilt eftersom jag blivit intresserad av knådfria bröd på sistone!

Tycker verkligen om att du delar med dig om dina tankar över bokens layout. Caslon är helt klart fin, men funderade på om du kollat på andra versioner av typsnittet? Får nästan intrycket att de svenska tecknen är en eftertanke i den här, och ger inte riktigt samma intryck som de engelska tecknen. Jämför 'jä' i nattjästa, där ä ger ett 'blygare' intryck än j (kanske aningen luddigt ordval, men beror förmodligen på att prickarna är mindre). Sen kan jag tycka att det ser lite off ut med de aningen nedsänkta dubbelprickarna över ä jämfört med enkelpricken vid j. Kanske måste säga att jag inte vet om det finns en version med annorlunda åäö, dessutom inte en som ser likadan ut som den du valt. Självklart behöver inte min uppfattning spegla din, men då jag brukar tycka om kritik, tänkte jag delge mina tankar.

All right sans har förresten fantastisk vackra ligaturer!

Mårtenssons kök sa...

Låter som en bok helt i vår stil. Älskar bröd som är enkla att baka och inte tar så fruktansvärt mycket tid. Bröd som inte ska jäsa är väldigt omtyckta i vårt kök.

Anders sa...

Hej,

Det är nog bra om du poängterar att "vila och vika" metoden inte är en egen uppfinning, utan en metod som du lånat från andra bakboksförfattare. I bl.a. Dan Lepards bok "The Handmade Loaf" från 2008 används denna metod uteslutande istället för knådning. Det finns som du skriver, andra exempel också. Däremot är din bok nog den första på svenska som tar upp metoden.

Anonym sa...

Ser verkligen fram emot boken. Numera har dina frukostbullar (ur första boken) blivit ett stående inslag på helgfrukostbordet.

Martin Johansson sa...

Jesper: Det tål att funderas på! Ska erkänna att jag är rätt så dålig på olika Caslonvarianter, men jag ska absolut ge det lite tid. Återkommer!

Anders: Det ska poängteras! (dock kan jag inte säga att jag inspirerats av just The Hand Made Loaf eftersom jag inte har den.) Det är festligt att det är just i USA, som ju måste betraktas som ett brödets u-land, som de här fina metoderna för hemmabagare frodas. På sätt och vis logiskt förstås, kan man inte köpa bra bröd blir man väl till slut så illa tvungen att baka själv.

Teresia: Kul!

Anonym sa...

Tjo!
Bakade ditt stureby levain i helgen. Slängde ner lite sönderklippta soltorkade tomater och lite färsk basilika o timjan. Brödet blev ypperligt. Har även testat med oliver o.dyl. Som tips på variation.

Anonym sa...

Måse man vika bröder och hålla på, vad händer om man bara format det till ett bröd och gräddar.
Kul blogg för övrigt-
Hälsningar
Ewa

sara sa...

Åh vad bra att det blir både vikt och volym i recepten! Även fast jag alltid bakar med vågen så har jag inte skaffat mig en känsla för vikt kontra mängd än, och volymmått är så mycket lättare att se framför sig ^^

Ser fram emot nya boken!

Riverman sa...

Hej!

Nu har jag provat det här brödet men med rågsurdeg istället för jäst. Det blev kanon!

Det här brödet med surdeg kommer det bli många gånger framöver. Super enkelt att baka och men en fin smak!

Tack Martin!

(En bild finns på http://www.riverman.com/tmp/DSC07833.JPG )

örjan sa...

En liten bön vad avser recept med angiven jästmängd.
Avser Du färskjäst eller pulvriserad torrjäst?

Förresten spelar det någon roll med de små mängder Du använder?

Riverman sa...

@Örjan. Jag använde färskjäst och jag har för mig att Martin tidigare har sagt att han använder färsk jäst.

Åsikterna om torrjäst varierar, en del sågar det totalt medan andra säger att det inte är någon skillnad.

12g torrjäst motsvarar 50g färsk jäst. 0,24g och (5x0,24) 1,2 g så det blir väldigt små mängder torrjäst om de ska motsvara färsk jäst...fast i bakandes värld går det kanske att "överdosera" jäst med bra resultat med det överlåter jag till någon annan att svara på, Martin?.

Unknown sa...

Hej, Jag har precis börjat baka surdeg enligt din skola, supergott!

Jag har en fundering, jag älskar mörka bröd, och saknar recept på mörka surdegsbröd. Är det svårare att göra mörka / riktigt mörka bröd på surdeg eller tycker du själv inte om mörkt bröd? Hur ska man tänka om man vill modifiera dina recept mot det mer mörka hållet?
Tacksam för lite expert-input på detta Martin?
Tack, Anna

Hannes sa...

"brödtext och rubriker i Caslon". Pun intended? Hihi...

Martin sa...

Knådfritt! Jag som precist fattat hur mycket bättre det blir att knåda i maskin jämfört med för hand.

Men jag ska inte vara den som är motvals. Knådfritt, kan man väl prova...

:)

Tack för en bra blogg och bok!

Anders sa...

Hej,

"The word is spreading..." Om du följer denna länken:
http://www.wildyeastblog.com/2010/03/12/yeastspotting-3-12-10/

och bläddrar ner en bit, så hittar du
"Martin's Prototype-Loaf No 1a"
Vi är alla stolta över dina framgångar. Förresten så kommer Dan Lepard ifrån England. Inte heller kända för sitt goda bröd precis. Men som samlare och läsare av baklitteratur så måste jag nog säga att trenden med att baka "riktigt" bröd både hemma och i bagerier började i USA och England. Sedan kommer det till Sverige. Så mängden bra bagerier börjar bli stort i dessa länder, och i Sverige ökar det också med viss eftersläpning. Tar man däremot ett land som Tyskland, så har man ju alltid haft bra och riktigt bröd. Där kan vi lära massor.

ps. Man skulle önska en kolumn med bagarprocent i din nya bok. Men det är kanske för mycket jobb? ds.

Martin Johansson sa...

Ewa: Måste och måste, man gör som man vill! Men jag gissar att du får ett ganska stumt och tråkigt bröd om du inte alls bearbetar degen.

Riverman: Finfint!

Örjan: Jag använder färskjäst.

Anna: Nä, det är inte svårare att baka mörkare bröd med surdeg, snarare tvärtom! Om du vill modifiera ett recept kan ett tips vara att börja med att byta ut ungefär en tredjedel eller hälften av vetemjölet mot rågmjöl eller annat fullkorns mjöl. Tänk då på att ett fullkornsmjöl suger upp mer vatten, så öka vattenmängden något. Här finns förresten ett recept på ett bröd som jag bakar enbart på rågmjöl.

Anders: Kul att brödet dykt upp där!
Festligt att du önskar bagarprocent i boken, jag har faktiskt tänkt på det! Dock tror jag att jag lägger dem sist i boken (som jag sett någonstans), annars är nog risken att alla siffror kan skrämma bort någon.

Anders sa...

Hej igen,

I Peter Reinharts bok, "Artisan Breads Every Day" använder han just den tekniken med bagarprocent i en liten avdelning för sig, bak i boken. Mycket bra. Ja tycker man får ut mycket information från en sådan uppställning. Inte minst när det gäller hur mycket vätska degen innehåller.
Så det ser vi fram emot! Dessutom tycker jag det är bra när man är tydlig med dom olika delarna i bakningen, och vilka ingredienser som tillhör vilken del av proceduren. Exemplet med frukostbullarna är ju inte så bra för att se hur du tänkt dig det, eftersom där skall allt göras på en gång. I din första bok är det bra gjort. Vad jag möjligen saknar där är en tabell där alla ingredienserna står upplistade. Men man kanske inte kan få allt, eller så får vi det i tabellerna med bagarprocent?

Anonym sa...

Hej!
Har bakat det goda brödet med hasselnötter och fikon några gånger. Väldigt gott blir det. Tycker dock det blir lite kladdigt och att det då flyter ut väldigt mycket och blir platt, även om man har det i jäskorgar.
Har ni gjort samma erfarenhet, eller är det jag som inte får det att funka på något sätt? Kanske man ska tillsätta lite mer mjöl, men då blir de goda hålen ju också färre.
Vad säger niom det hela?
Vill få rätt på detta goda bröd.

Nille

Anders sa...

Nille: Har inte bakat just det brödet men vissa recept är ganska känsliga för mjölsorterna som används. Syrligt lantbröd (som jag har bakat) är det också. Använder man stenmalet eller vanligt? Ekologiskt eller inte? Det är ganska betydelsefullt när man ligger lite på marginalen när det gäller vätskeinnehållet. Bagare är vana vid att mjölet varierar och dom brukar ofta gardera sig genom att inte tillsätta all vätskan på en gång. Man börjar med en mindre mängd och efter ett tag kollar man om man skall tillsätta mera för att få rätt konsistens. Att tillsätta mjöl i efterhand är inte så bra. Det torra mjölet påverkar glutenbildningen på ett negativt sätt.

carl-johan sa...

Apropå Caslon Pro, så läste jag någon typograf som uttryckte sig så här: "Om du inte vet vilket typsnitt du ska ta, ta Adobe Caslon Pro."

Ligger mycket i det (att det är ett typsnitt som funkar överallt - som den absoluta motsatsen till Comic Sans, ungefär...).

Jonna sa...

Har suttit och tvekat en stund men bestämde mig just för att inga frågor är dumma frågor. Får jag ett bra svar är det bonus, får jag inget svar har jag iallafall inte förlorat på det.

1. Om jag har en surdeg på uppstart nu, som om den fortsätter ta sig fint kommer att bakas på imorgon, säg att det då bara går åt hälften, vad gör jag för att bevara resten? Kylskåp? Ska den matas först? Torka?

2. Har startat en vetesur enligt dina anvisningar med yoghurt. det är typ hundrade försöket med olika metoder så är lite orolig och går och tittar till den lite oftare än de 12 timmarna. kan man röra för mycket?

3. om jag har en massa recept sedan tidigare som bakas på jäst, men nu hoppas på att snöa in på surdeg (väntar bara på mitt första breakthrough efter många misslyckanden) hur räknar man om jäst till surdeg?

Robin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Tjo!

Kan man inte få ett knäckebrödsrecept här på bloggen?

MVH
L

Robin sa...

L: Jag skulle rekommendera dig att köpa Martins bok. Där finns ett recept på knäckebröd plus många andra härliga recept.

Anonym sa...

Och knäckebrödet i Martins bok är ljuvligt!! Min nuvarande favorit-"topping" är skalade sesamfrön alternativt blått vallmofrö. Gott och vackert! Brukar ta med och bjuda kollegorna vid morgonkaffet./maria

Martin Johansson sa...

Anders: Jag har inte riktigt bestämt hur jag gör, det är en bra idé att lista alla ingredienser.

Nille: Det kan vara så att brödet får läsa lite för länge i något steg, då kan det hända att degen blir väl sur och tappar sin spänst (men det är också så som Anders säger att olika mjöl tar upp olika mycket vatten, så det kan också vara en förklaring).

Jonna: 1. Surdegen sparar du enklast i kylen. Här har jag skrivit lite om hur man kan hålla liv i den.
2. Nä, det ska nog inte vara någon fara att du rör i den då och då.
3. Man kan inte rakt av räkna om jäst till surdeg, men en ledtråd kan vara att du låter 1/3 av degens totala vikt bestå av surdeg. Du tar alltså mjöl och vatten ur degen och gör surdeg av det. Är du med?

L: Det finns som sagt ett knäckebröd i min bok, men en dag kommer det nog ett här också.

Malin Fasth sa...

Hej Martin, jag har följt din blogg ganska länge och bakat flera av dina bröd och köpte din bok när den kom ut. Fick i födelsedagspresent Jan Hedhs nyaste brödbok … Hedh i alla ära, men för en frilansande tvåbarnsmamma som jag, med begränsad tid för bakning och surdegsfixning, passar ditt förhållningsätt och dina recept mycket bättre! Så fortsätt baka och lycka till med nya boken. (Även jag är grafisk formgivare och jobbar med böcker, så vill du ha bollpalnk är det bara att höra av sig :).

/Malin

Anonym sa...

Jag har just bakat det här brödet och det blev kanon! En liten fundering bara, 270g mjöl kan väl inte bli 6 1/2 dl mjöl om 1 dl är 60g. Kan vara bra att rätta till om någon bakar utifrån volymmåtten.

Tack för en inspirerande blogg!

/Jessica

Annika B sa...

Ser fram emot boken! Din första bok är min bibel just nu! Annika

Tony Ingemarsson sa...

Hej Martin! Har bakat flera av bröden i din första bok och jag har stor glädje av den. Något som skulle gjort den ännu bättre är om du lagt till några sidor för egna noteringar i slutet. Nu skriver jag på sidorna vid respektive recept och det fungerar det också men det känns lite grann som jag förstår min älskade bok...

Sara sa...

Oj vad jag längtar till nya boken :D Den verkar toppen! Jag bakade de där nattjästa frallorna som var på bildexemplet, jag kunde inte låta bli dom såg så goda ut. Sambon blev glatt överraskad när han klev upp förra helgen. Riktigt lyxigt med nybakt bröd på lördagsmorgon!

Maria S sa...

Hejsan!

Varför får jag inte till de fina hålen i mitt vinterdinkelbröd?? För mkt mjöl? Använder Saltåkvarns mjöler!!

/Maria

Martin Johansson sa...

Malin: Kul att du uppskattar boken!

Jessica: Tack! (har rättat till det nu.)

Tony: Det är en bra idé!

Maria: Svårt att säga varför, men det kan förstås ha blivit för mycket mjöl. Det ska vara en ganska lös deg.

Patrik sa...

Hej Martin,

Jag sitter som förhäxad och läser sida upp och sida ner på din blogg och finner mig själv fullkomligt nörda ut på alla beskrivningar, berättelser, betraktelser, experiment och trevliga recept.

Men jag saknar något. Det skulle vara trevligt om det fanns ett mer strukturerat register. Jag vill t.ex testa vildjäst, söker på det men finner då en flersidig beskrivning när jag ville ha kort struktur för att sedan kunna läsa mer om hur det fungerat för dig. Jag vill bara mena att det inte vore så dumt som komplement för att rent praktiskt genomföra sina egna projekt samtidigt som man kan läsa och njuta av dina.

Tin-Tin sa...

Hej, jag är novis men har lyckats fantastikt bra med brödet "Hälften dinkel" (trots att jag råkade ta fullkornsdinkel istället för siktat som det stod i receptet!). Till och med barnen älskar det! Nu ska jag testa den nya surdegsgrunden på dinkel också.

Tack för en mycket inspirerande blogg!

Tin-Tin