onsdag, augusti 15, 2007

Kalksten i ugnen



Jag har köpt en bit kalksten från Slite stenhuggeri på Gotland. På Cordon Bleu säljer de bakstenar just från Slite, men jag ville ha en som är lite bredare, som passar vår ugn.

Fyrahundrasextio kronor kostade den. Som hittat. Tyvärr kostade frakten lika mycket, men det är glömt nu.

Stenens största förtjänst sägs vara att den ger en jämnare värme i ugnen. Temperarturen sjunker inte lika kraftigt när man öppnar och sätter in brödet. Dessutom ger stenen brödet en extra skjuts de första minuterna som gör att brödet reser sig bättre. Bröden blir också fint gräddade under. Och godare får jag för mig.

Min pappa Lennart ska göra en bakspade åt mig, så slipper jag använda en gammal skokartong till att langa in bröden.


51 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag har också en kalkstensskiva, men har svårt att få över brödet från plåten där de jäst. Har du något tips? Skokartong?

Martin Johansson sa...

Japp, jag använder locket på en skokartong där jag klippt bort ena kanten. Jag brukar låta bröden jästa direkt på ett rejält mjölat bakbord, då är det inge större problem att få över dem på skokartongen. (På http://hus-modern.se tror jag de säljer bakspadar.)

Anonym sa...

Prova att jäsa bröden på bakplåtspapper(evighetstypen delad i 2 delar blir lagom) då går det fint att dra över brödet till skokartong,brödspade eller direkt till ugnen.

Anonym sa...

Tack! Då skall jag prova med det. Har du köpt en brödspade ännu? Måste bara säga att denna blogg är jättebra och inspirerande!! Längtar till nästa helg då det skall bakas!

Kinna Jonsson sa...

Hej där!
Spana efter ett verktyg som heter grissla istället för skokartongen. Det finns såna på loppis men troligtvis i affärer också om man vet vad redskapet ska heta. Tjingaling!

Martin Johansson sa...

aha, vilket fint ord, grissla!

Anonym sa...

Hej Martin! Tack för en inspirerande blogg!

Jag har en täljstensskiva från Finland i min ugn på landet. Det funkar väldigt bra sedan ett antal år. Nu vill jag ha en stenskiva till ugnen i stan också och skulle då vilja ha en som är mera exakt tillskuren.

Har du kontaktuppgifter till stenhuggeriet på Gotland som du använde? Köpte du på plats eller skickade de stenen till dig?

Niclas

Martin Johansson sa...

Niclas: Här kommer adressen. Jag ringde och beställde och sen skickade de den hem till mig. Frakten kostade tyvärr ganska mycket (ca 500 kr), så det bästa är ju om man har vägarna förbi Gotland.

lycka till med köpet!

Slite Stenhuggeri AB
Box 52
620 30 Slite
Tel. 0498-22 03 49
Fax 0498-22 22 50

info@slitesten.se
www.slitesten.se

Anonym sa...

Hej! För att slippa leveranskostnaden kan man beställa en sån sten på närmsta gravstenspulare! Jag beställde en alldeles nyss. De skär till dem i den storlek du vill!

Anonym sa...

Hej! För att slippa leveranskostnaden kan man beställa en sån sten på närmsta gravstenspulare! Jag beställde en alldeles nyss. De skär till dem i den storlek du vill!

Anonym sa...

Hej! För att slippa leveranskostnaden kan man beställa en sån sten på närmsta gravstenspulare! Jag beställde en alldeles nyss. De skär till dem i den storlek du vill!

Anonym sa...

Hoppsan! Mitt inlägg kom visst tre ggr! Ursäkta!

Anonym sa...

Jag undrar går det lika bra med en granitsten? Bor på västkusten och har möjliget att skaffa en sådan som inte kostar en förmögenhet. Men undrar som sagt vad är bäst Granit-Kalk-täljsten vilken är bäst?
Typiskt när jag skulle börja baka så pajade ugnen. Men den är nog fixad när jag köpt en sten! Hann med ett litet provbak. Smakade underbart!

Martin Johansson sa...

Hasse: Bra tips!

Anonym på västkusten: Jag har hört flera som har granit i ugnen, det funkar säkert lika bra som kalksten. Lycka till!

Magdalena sa...

fantastiskt med en blogg om bröd, nu kanske jag kan få mina försök till surdegsbröd att resa sig ur graven efter att vid alla tidigare försök fallt pladask. Men nu undrar jag över stenskivan, har tillgång till en porfyrskiva, den borde väll kunna klara värmen utan att spricka?, inte perfekt men dock kostnadsfri har någon lite kunskap om sten och om det i så fall kan fungera?

Anonym sa...

Hejsan

Jättetrevlig blogg Martin!

Har också en fråga om ugnssten, jag har en svart skifferskiva (som är platt på en sidan och lite skrovlig på den andra)som jag tänkte använda.

Fråga: är skiffersten ett för poröst material att hetta upp till + 275C?

Tacksam för svar.

Martin Johansson sa...

Oj, det törs jag inte svara på. Säkrast att höra efter på någon stenfirma. lycka till!

Mikael Hallberg sa...

Det känns onödigt att beställa från Gotland. Jag bor i Göteborg. Jag mailade ett stenhuggeri i närheten. De säger att jag kan hämta en granitskiva, 30*40*3 cm, för 300 kronor. Kanske är det dyrare med kalksten. Porfyr är väl att betrakta som lyx!

Linda sa...

Vilket stenhuggeri i Göteborg säljer granitskivor? Vill gärna få tag på en till mitt brödbak.

Linda sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Linda sa...

Skall man tänka på något speciellt när man beställer en kalk eller granitskiva från ett stenhuggeri?

Arne sa...

Hej!
Jag har gjutet en i betong som passar precis i ugnen. Den är testad i 275 grader i en timma och det klarade den galant. Men nu har jag en fråga om jag skall olja in eller göra något annat så att inte bröna fastnar i betongen eller om det är att köra på och hoppas på det bästa.
Vore tacksam för svar.
Ha det
Arne

Martin Johansson sa...

Arne: Spännande! Jag oljar inte in stenen och skulle inte tro att du ska olja in din betong heller. Du kan väl berätta hur det går sen!

Arne sa...

Hej igen!
Det fungerar jättebra med en egenhändigt tillverkad betongskiva.
Jag testade med finska surdegskakor med rågmjöl. Kakorna jäste dåligt ända tills de hamnade på betongen som var uppvärmd till 225 grader och en långpanna med vatten under. Det blev sega goda ungefär som hönekakor i konsistensen fast 2cm tjocka. Kakorna blev inte det minsta brända fast de var inne en hel kvart. Jag kom på att man kunde använda arbetshandskar för att ta ut kakorna och se om de var färdiga. Jag har en himla förmåga att bränna mig när jag bakar.
Ha det
Arne

M sa...

hej, läste om att köpa en sten i granit på k-rauta i någon annan kommentarslinga och tänkte bara upplysa om att vår utflykt dit igår var resultatslös - de hade bara gjutna stenar och jag misstänkte att det skulle vara 100% natursten. Men på bauhaus kan man köpa (rättså tunga!) granitskivor 30x30 eller 40x40 för nästan gratis jämfört med bakstenar! å andra sidan bakar Arne på betong - så det spelar kanske ingen roll... ojojoj, spännande för en baknörd :-)

Anonym sa...

Hej alla,
Hatten av för den här bloggen Martin!!! O sen en gång till...

@M: Det kan vara olika utbud på olika K-rauta butiker, jag har sett granitskivor på både 30x30 och 40x40 där jag bor.

Kruxet är att min ugn är 30x45 så jag vände mig till stenhuggeriet i trakten och fick en granitskiva [svart, polerad på ena sidan] tillskuren till just de måtten. När jag frågade om priset sade killen att det inte kostade något. Höll på att tappa stenen på fötterna!

@Arne: Ok att ditt betongblock håller ihop när du värmer det till 275 C men jag är lite osäker vad cementet [som är en komponent i betongen] släpper ifrån sig vid upphettning. Jag kan inte det här med betong men jag skulle fråga "någon som vet".

Anonym sa...

@Arne: Falskt larm! [sorry]
Har frågat en kompis som är geolog, det blir inga skadliga hälsoeffekter när man hettar upp betong.

Arne sa...

Hej du anonyme.
Jag har idag pratat med min järnhandlare som jag köpt betongen av. Det finns inget som är giftigt i betongen det är bara kalk och sand. Kom att tänka på alla ugnar som är murade från stenåldern och framåt och där har det aldrig pratats om något gift så det är nog ingen fara.
Det är lätt och billigt att göra en betongplåt.

Carin sa...

Hej Arne
Jag vet att när man blandar till betong så ska man vara försiktig med allt damm för det innehåller krom och det är inte är hälsosamt. Hur det sedan binds när det stelnar/brinner vet jag inte, eller om det frigörs när det hettas upp. Själv tänkte jag göra en "sten" i lera. Jag har bakat mycket surdeg ända sedan 70-talet men då alltid i aluminiumform.

Arne sa...

Hej anonym!
Cement innehåller kromföreningar som oxiderats till sexvärt krom, vilket är mycket hälsovådligt (cancerogent och allergiframkallande) vid själva putsningen. Sedan 1980-talet tillsätts därför järn(II)sulfat till cementprodukter, detta reducerar kromet till en betydligt ofarligare form. Denna reducering är effektiv i omkring 1 år i oblandat bruk. Bruk där cement ingår ska man därför inte använda om det lagrats längre tid än 1 år.Jag andvände finbetong och det innehåller inget krom.
MVH
Arne

Göran L sa...

Tack för inspirerande blogg och diskussioner. Har just provbakat en granitskiva som fungerar utmärkt. Det vimlar ju inte av stenhuggerier i Stockholmstrakten, så jag kan tipsa om Vätö Stenhuggeri i karlsängen på Vätö, ca 2 mil öster om Norrtälje. www.vatostenhuggeri.com 0176-234940 Inga problem att få dem att såga till en skiva i lämplig storlek.

Mattias H sa...

Hej!
Oj, vilken bra och inspirerande matbrödsblogg, Martin! Supertack för alla tips, ideer, bak loggar eller annan information som jag hittat och läst här :) Riktigt bra också med alla bilder.

Jag har precis köpt mig en baksten jag med. Det blev en granitplatta på Bauhaus, 40x40x3cm för 76,50kr. Provbak planeras i morgon... Spännande!! Någon som vet om en varm sten spricker när man sprutar lite vatten på den (max 0,5 dl) för att få ånga i början av baket? Min känsla säger att det krävs mer vatten för att stenen ska spricka... /Mattias

Lasse S sa...

Byggvaruhuset Hornbach säljer granitskivor 40 x 40 cm, tre centimeter tjocka, för 39 kronor. Det fungerar utmärkt!

Anonym sa...

Hejsan
Precis köpt en granitskiva 40x40 på Bauhaus i Bromma för 60 och några kronor.
Ska provbakas i veckan.

Anonym sa...

Lite offtopic i sammanhanget, men bakar du i varmluftsugn? Det påverkar ju temperaturen??

Martin Johansson sa...

Nix, jag använder inte vamluftsfunktionen på ugnen.

Anonym sa...

Hej!
Jag har gasugn, undrar om man kan ha en baksten ugnen ändâ, lägger man den pâ gallret eller i nederdelen av ugnen?

Martin Johansson sa...

Om baksten i gasugn: Jag har själv inte testat, men jag tror att en sten kan göra stor nytta även i en gasugn. Jag skulle nog lägga den på ett galler strax under mitten.

Anonym sa...

Om man nu har en granitskiva, finns det risk för att brödet bränner vid på den polerade sidan?

Martin Johansson sa...

Om granitskivan: Jag vet faktiskt inte hur stor risken är att det blir bränt, det är nog bara att testa.

Anonym sa...

Hej Martin och alla bak fantaster !

När det gäller baksten så skall den ha en yta som är porös och kan släppa ut/igenom fukt. Kör man med slipad garint till exempel så kommer den att fungera som ett våtvarmt omslag. Alltså kör icke slipad/polerad kalksten eller ännu bättre keramik (dock ej klinker som innehåller bly m.m).

Johan

Martin Johansson sa...

Johan: Tack!

Anonym sa...

Täljsten är inte bra, möjligen till tunnbröd och knäcke. Leder värme för effektivt.
Kanske kan man få en liten misslyckad gravsten billigt? Skulle kunna bli en intressant relief på undersidan av brödet... /Stina

Anonym sa...

Tänkte tipsa om granitskivor som finns på Bauhaus. De är 30 cm x 30 cm så något för små egentligen. Dock kostar de bara 27 spänn och funkar precis lika bra som de köpta. De har en polerad yta och en icke-polerad yta där den sista funkar utmärkt att bara på. Jag har en kompis som köpte en baksten av granit (för 600 spänn) och den har precis samma karaktär som min sten, enda fördelen med den är att den är 40 x 30.

Angående gjutna betonggrejer så är det riktigt dumt. Betong innehåller inte bara kalkvarianter utan också polymeriska bindemedel. Dessa "pyser ut" vid uppvärmning och man får garanterat i sig en massa skit när man äter brödet.

Tack för en bra blogg.

Anders, amatörbagare och materialkemist.

Felix sa...

Hej Martin!

Jag tänkte kolla med dig om det spelar någon roll vilken sorts sten man använder sig av i ugnen. Själv har jag en Schiffer-sten.

-felix

Unknown sa...

Betongplatta 40*40 cm kostar 18 kronor på Byggmax. Funkar kanon. Ungarna älskar
mina stenugnsbakade pizzor. Fråga din favoritpizzabagare om du kan köpa hans gamla pizzaspade. Med en fil å lite bank blir du din egen pizzabagare( eller knäckebrödsbagare)

Paulina sa...

Nu är det ju ca ett år sedan någon sist postade en kommentar men nya läsare från Stockholmstrakten som är ute efter en baksten till ugnen kan köpa en pizzasten i granit hos Stenbolaget (t ex i Barkarby el. Sköndal) för 199 kr, mått 400x300x200 mm.

Anonym sa...

Kan man inte använda sig av en stekpanna, av typ gjutjärn?
Visst det kanske blir lite svårt å få i pizzan snyggt men man får ju undervärme?

När jag ändå är inne på metall kan man inte använda sig av en tjockare metallplåt?

Är metallers värmeledningsförmåga dåligt för att baka bröd?

Anonym sa...

Nej, tvärtom är metallens värmeledningsförmåga för bra, d.v.s. det blir snabbt gräddat och passar för typ tunnbröd. Men det förutsätter också att plåten är tjock nog för att ha lagrat tillräckligt med värme.

here sa...

Lots of thanks for post, I may agree I practiced the similar thing while I detected the equal hitch as the person that is talking.http://www.hotelsrome.net/best-budget-rome-hotels.html

Anonym sa...

Hej!
På Stenbolaget i Veddesta/Barkarby i Järfälla säljer de bakstenar i granit för 199 kr. om man gillar dem på Facebook fick man dem för 79:-

Hälsn. Stina