tisdag, augusti 24, 2010

Mitt sommarlov

Farmors hus. Sol. Ture badar i sjön, Svante i en balja. Bakar. Kusiner, storebror och farmor. Uptäcker nya allergier, mjölk och mjöl. Otur för en brödfamilj. Bakar mer, nu allergibullar med mjölkfritt margarin och sojadryck. Goda! Sol. Tar skydd i skuggan. Badar. Packar bilen, vattnar blommorna. Mot Nynäshamn. Mot Gotland! Östkusten. Nya kusiner, nya brorsor, systrar, pojkvänner och fruar. Sol och bad i två dagar. Sen regn.

Moln. Regn. Cykelutflykter mellan regnskurarna. Skållar råg och bakar gotlandslimpor. Uppehåll. Svante lär sig krypa. Regn. Åker till tomten som vi köpt. En dag bygger vi ett litet hus här. Roligt! Slår med lien, gör små stigar mellan slåntaggarna. Mormor trampar på en rostig spik och får åka till doktorn i Hemse.

Åker till Rute och bakar medan familjen stannar i mormors hus. Rullar flera hundra kanelbullar, oräkneliga baguetter, frukt- och nötbröd, dinkel och levainbröd. Sover högst upp i en väderkvarn. Bakar tills ryggen stumnar.

Tillbaka till familjen. Uppehåll. Köper glass i hamnen, tittar på båtarna. Regn. Parkerar bilar i Fischer Price-garaget. Byter hus. De nya grannarna är hästar. Bättre väder. Badar. Fint uppe på Grogarnsberget. Cyklar till tomten, gör mer stigar. Fikar där. Matar hästarna med äpplen. Vågar klappa en.

Sol. Släke i Sandviken, vi sitter uppe i vassen. Bygger i sanden. Lite mulet, sen mer sol. Långgrunda Ängmansviken och steniga fina Hammaren. Tillbaka till mormors hus. Säsongen börjar ta slut nu. Färre campare och svalare vindar. Uppehåll. Möter en räv. Cykelutflykter. Städar. Packar. Vagnarna surras på taket. Det regnar på vägen till sjufärjan. Barnen sover.

Och nu börjar hösten. Den nya boken ska komma från tryckeriet vilken dag som helst, den 13 september ska den finnas ute i butikerna. Spännnande men också nervöst. I morgon kommer norska Dagens näringsliv och gör surdegsreportage hemma i Stureby. Jag tror jag ska baka något med äpple. Ljus surdeg, äpple och vetemjöl och kanske havre.

Hoppas ni alla haft en bra sommar!

17 kommentarer:

@Receptomaten sa...

Låter som en intressant sommar med mycket, nästan för mycket.. ;)
Lärorik kanske är ett bra ord i sammanhanget?

Martin sa...

Välkommen tillbaka till din blogg!

Men mjölallergi - är det du som har blivit allergisk eller något barn?

I så fall får du testa glutenfria bröd. Jag gjorde förresten vildjäst-brödet från din bok - med glutenfritt mjöl. Jag la till några skvättar olivolja också. Funkade bra. Det "bästa glutenfria brödet jag ätit" enligt min fru.

Lustigt nog har jag också en plan på att göra ett vetesurdegsbröd med äpple och havre. Och dinkelflingor. Ska bli intressant att se hur det blir.

Gla´ höst!

Hälsar en annan Martin

Tankesmulan sa...

Låter som en härlig familjesommar!

Allergierna var tråkiga, men samtidigt kanske just den oväntade korsning och utmaning som ditt kreativa bakande behöver, vem vet, kanske det blir en allergi-brödbok nästa gång!

Keep up the good work!

Anonym sa...

Vad skönt det känns att du är till baka på bloggen! Har varit lite tomt ett tag nu: )
Låter som en underbar sommar! Men tungt med allergierna. Håller med föregåenda talare, kanske blir en allergi-bok nästa gång?

Ha en underbar höst, ser fram emot nya boken!!
Regniga hälsningar Maggan

Robin sa...

Jag ser fram emot då din nya bok ligger i min brevlåda:) Ska bli väldigt spännande att få baka de bröden. "Torsdagsbrödet" och "Zeppelinare" har jag ju fått äran att provbaka.

M M Pettersson sa...

Som vi har längtat...
Ett varmt välkommen tillbaka!

Anki sa...

Vad roligt att du är tillbaka på bloggen och att läsa om din sommar! Som att följa med på en resa. Ser fram emot hösten på Pain de Martin :)

Malin Fasth sa...

Grymt!
Ska bli kul med boken!
/Malin

Michelle sa...

Välkommen tillbaka! VI har saknat dig!!!

Ki sa...

Känner igen allergibarnen - min yngsta har också haft mjölk, ägg, mjöl allergi, men nu 12år gammal har nästan allt vuxit bort. Man kan trolla mycket med fantasi och kreativitet. Det verkar du inte lida brist på! Ser fram emot en trevlig brödhöst. /Ki

Harald sa...

Välkommen tebaks! ja det var f-n på tiden, :-) "några veckor" blev lång tid! Hoppas på fler inlägg nu när boken är klar :-)

Maja sa...

Hej Martin! Jag är ännu en surdegsälskare men jag behöver höja mina bakkunskaper en nivå. Planerar du nån kurs i höst? Det skulle va så himla kul! / Maja

Kockarna sa...

Är lite avundsjuk på dig!!

Har de senaste 20 åren spenderat en stor del sommaren på Gotland & i "dina" trakter, Sandviken, Katthammarsvik & nu på senare år Anga, helt underbart! En sommar utan Gotland är ingen sommar...

Har precis hittat din blog, grymt bra!! Mycket sköna recept och bra bilder!

Extra-knäckte du på Rute? I mitt tycke en av de bästa & absolut det charmigaste bageriet som finns! I år var jag dock lite, lite besviken då de i år inte hade pesto-"snurrorna", som de haft tidigare år...

Ha en skön semester, vi ser fram emot blog-start igen!

Karin sa...

Hej. Jag har precis hittat till denna blogg.
Hemma hos oss bakas det mycket, oftast får jag hjälp av dottern.
Här är vi mjölkallergiker och använder nästan uteslutande Oatlys havrebaserade produkter då vi är överens om att det ger minst bismak och har bra egenskaper i bakning.
Denna helg kommer jag ge mig på surdeg, då det är så ofantligt gott. Tack för alla recept!

Anonym sa...

Så bra du beskriver sommaren!!!
Jag har bakat ditt enklaste bröd flera ggr och gillar din underbara energi!!!!!
Hälsn. Eva Henriksson i Tyresö

Anonym sa...

Så bra du beskriver sommaren!!!
Jag har bakat ditt enklaste bröd flera ggr och gillar din underbara energi!!!!!
Hälsn. Eva Henriksson i Tyresö

Anonym sa...

Jag ska börja beskriva våra somrar som du gör. Finfint!