lördag, mars 06, 2010

Vasaloppsfrukost

Jag älskar Vasaloppet. Få av årets tidiga morgnar ser jag fram emot som den tidiga vasaloppsmorgonen. Förhandspratet, starten, och trängseln i den första backen. Sen förstås meteorologerna som pratar snötemperaturer och Plex och André Pops. Kameramannen i helikoptern som zoomar in en älg i skogen, blåbärssoppan, Mångsbodarna, spurtpriserna och så Jacob Hårds nasala röst; och nu sticker Oskar Svärd … Vasaloppet är perfekt.

De här frukostbullarna med pumpafrön och fikon är som gjorda för en vasaloppsmorgon. Degen sätter du kvällen innan och på morgonen, innan du sätter på teven, bakar du snabbt ut bröden och sätter på ugnen. En timme senare, lagom till att resten av familjen kommer upp och vill ha frukost, är brödet klart. Och de goda bullarna räcker ända till Mora.

FIKON- OCH PUMPAFRÖBULLAR, 12 små bröd

På kvällen
300 g vatten
3 g jäst
390 g siktat dinkelmjöl
50 g fikon
25 g pumpafrö
6–9 g salt

Koka upp lite vatten, häll över fikonen och låt dem stå en stund så att de mjuknar lite. Tio miunuter eller så kan räcka, sedan hackar du dem grovt. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Blanda degen kort tills dess att ingredienserna blandats ordentligt, det behövs inte mer än någon halvminut.

På morgonen
Sätt på ugnen på full värme med en plåt eller baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan. Skrapa sedan ut degen på ett mjölat bakbord, dra ut den till en jämntjock kvadrat och vik den sedan en gång på mitten. Pensla på vatten, strö på lite pumpafrö och lite mjöl. Låt väsa medan ugnen blir riktig varm, ungefär 45 minuter.

Dela degen frukostbullestora bitar. Jag brukar först dela den i tre långa bitar som jag sedan delar i vardera fyra bullar. Det är inte så noga. Lägg upp bullarna på ett bakplåtspapper som du har på en bakspade eller en bricka, och låt sedan papperet glida in i ugnen. Om man vill hivar man in några isbitar på den undre plåten, det ger bullarna en fin yta. Sänk genast värmen till 250 grader och låt bröden stå inne till de fått ordentligt med färg på över och undersidan. 15–20 miunter kan vara lagom.

Servera framför teven.

36 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Martin! Har nyligen hittat till din blogg och har en fråga. Jag prenumererar på Mat och Vänner Baka där jag läste din kommentar som var väldigt rolig. I tidningen finns fler recept bl a på ett valnötsbröd där det står att man till surdegen ska använda 1 msk surdegsstart förutom 5 dl vatten och 300 g rågmjöl. Kan du förklara vad som menas med surdegsstart.

Rickard Dahlstrand sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Rickard Dahlstrand sa...

Klart man ska baka Vasaloppsbullar. Antar att degen ska stå i kylskåpen under natten. Det står inte och därför blev jag osäker.

kristine sa...

Hej! Låter supergott. 3 gram jäst-jag antar att det är torrjäst el? Kan man använda färsk jäst istället? Då borde det röra sig om 10-11 g el? Tack för en bra blogg.

Eva sa...

Och jag som inte hade tänkt baka denna helgen... Ja ja.

Anonym sa...

65g per bulle verkar lite lite om man tänkt dela dom och lägga på något pålägg. Fast det kanske inte är meningen? Dom ser hur som helst verkligen goda ut.

Det där med jästen är lite oklart. Om de ska kalljäsa över natten verkar det ju lite i underkant med 3g men förmodligen helt i sin ordning om de ska stå ute i rumsvärme. Jag tror bestämt att Martin nästan uteslutande använder färskjäst så det är nog inte fråga om någon torrjäst. 10g färsk jäst och rumstemperatur över natten skulle i vilket fall som helst överjäsa degen.

Anonym sa...

Anonym: Surdegsstartern är den surdeg som man vanligtvis förvarar i kyl och matar en gång i veckan. Det är nog en rågmjölsstarter dom menar i ditt recept och en sådan kan man exempelvis starta så här: http://paindemartin.blogspot.com/2009/05/en-bra-borjan.html

Unknown sa...

Jag har aldrig förut blivit så sugen att kolla på Vasaloppet som nu. Synd bara att jag saknar både dinkel, fikon och pumpa i skafferiet för att baka just dessa bullar.. Får hålla till godo med fredagens Stureby Levain. Nästa år.

Bigitta sa...

Men visst är det konstigt?Skulle bara slå av datorn å gå till sängs men då vips; gick jag in här å nu står det bröd på jäsning Ha Ha Ha Blev oxå så sugen på bröd å Vasalopp:)Hoppas nu bara att degen ska jäsa i rumstemp.Har inte bestämt mej än om den åker in i kylen.

Eva sa...

Supergoda bullar, även utan vasalopp...

arstider sa...

Varför inte prova åka själv?
Jag gjorde det 1983, nu är det väldigt skönt att sitta i soffan och titta på. Perfekt bakmorgon också.....

MVH // Christer

Christina sa...

Det här receptet låter jättegott, tack! Jag bakade två av dina andra recept igår och sitter nu och tittar på Vasaloppet, det enda som saknas är blåbärssoppa... ;)

Bigitta sa...

Åh, vilken rafflande slutstrid om kransen...och bröden var jättegoda(jäste i rumstemp)
Tack för recept å inspiration.

Mikkan sa...

Helrätt en dag som denna! All heder åt alla hjälteåkare ute i spåret, jag själv bangade inför den monstruöst stora utmaningen.

Får jag bjuda på lite blåbärssoppa? http://njutmaten.blogspot.com/2010/02/hedersbetydelse.html

Martin Johansson sa...

Anonym (om surdegsstart); Kul med tidningen, jag hoppas få den i början på veckan. (och se svar på surdegsfrågan från Johan L)

Rickard: Nä, min jäste i rumstemperatur över natten.

Kristina: Jag använde färskjäst (3 g = 3 krm)

Johan L: Jo, det är kanske i minsta laget … 8–10 bullar är kanske mer lagom egentligen. (och du har helt rätt om jästen, färskjäst och rumstemperatur)

Birgitta: Ja visst var det en rafflande spurt!

Xavier sa...

Jag skriver från Mallorca (Catalan Countries). Jag upptäckte din blogg och kärlek. Jag älskar världen av bröd. Detta recept verkar lysande. Grattis till bloggen.

P.S.: Förlåt inkonsekvenser. Jag använder Google Translate för att skriva på svenska. Jag skriver på katalanska, och jag översatt.

Cecilia sa...

Hej Martin,
Först och främst; tack för en underbar och inspirerande blogg! Jag är nybörjare, och har i helgen satt en råg- och en vetesur! Det känns redan som två små barn som jag går och gullar med..
Hursomhaver, har sökt lite på din sida och hittade receptet till Gateaus valnötsbröd. Du skrev också att du fått receptet/tillvägagångssättet till deras Grand Blanc, men hittar inte mer om det sedan? Har du lagt ut något som jag missat måntro? Nyfiken!!
Tack på förhand
/Cecilia

Cecilia sa...

..Och precis NU hittade jag ditt modifierade recept! Spännande! Nu håller jag bara tummarna för att mina grunder håller måttet!
/Cecilia

Unknown sa...

Hej! Nu är ju Vasaloppet redan över och det blev värmda rågbaguetter från frysen, inte fel det heller. Jag har en fråga ang recepten i bloggen - finns de i utskriftsvänligt format? Det blir lite rörigt att försöka skriva ut direkt från sidan... Jag har din bok, men där finns ju inte alla recept, och dessutom så får man ju även frågor om recept hela tiden när man bjuder folk, eftersom alla bröd är så himla goda!
Tack för att du förgyllt mitt brödbakarliv!

Anonym sa...

Martin! Hur mycket jäst tror du skulla vara bra för natt/arbetsdags jäsning i kyl? 5g? Jag har för mig att dina nätter är kortare än mina (inga småbarn) och vill nog för säkerhets skull jäsa i kyl

tack / Michelle
(Sara: Gör som jag, ge bort Boken istället för blomma när du går bort. =)

Cilla sa...

Hej Martin (och alla andra kunniga och hjälpsamma)!
Jag har snubblat över ett recept på ett surdegsbröd från en av mina favoritrestauranger här i Malmö. Degen är på vete. Men jag blir mycket konfunderad; till två limpor är det 400 g vetesurdeg, vilken sedan ska köras i beredare med vatten, mjöl och jäst. Även om jag bara gör en limpa är det 200 g vetesurdeg jag ska ha.
För mig låter detta ganska mycket. Dessutom blir jag fundersam, då det inte står något om surdegsgrund, utan bara vetesurdeg. Ska jag anta att det är surdegsgrunden de menar?
/Cilla

(För tydlighet är detta receptet; http://www.smak.info/konsthallen/smakligt.cfm)

Håller tummarna för hjälp! :)

mille sa...

Recept på GI-bröd önskas?
Sökte igenom dina rubriker men hittade inget om detta, kan ju ha missat det, och då ber jag om ursäkt...

Lisa sa...

Bullarna ser jättefina ut!
Bakade honungsbrödet från din bok i helgen och det blev inte bara kalasgott utan hålen blev också alldeles lagom stora! Senaste tiden när jag bakat ur huvudet så har halva brödet blivit hål. Tack så mycket för att du gjort en sån fin bok!

Martin Johansson sa...

Xavier: Estem encantats de poder apreciar el blog!

Sara: Nä, tyvärr finns inte recepten i något utskriftsvänligt format … Jag ska se om man kan hitta på något smart sätt att göra det.

Michelle: Till den här mängden mjöl brukar jag ta 8–10 gram jäst när de jäser i kyl över natten (åtta timmar ungefär).

Cilla: När de skriver 400 gram surdeg vill de nog att man ska ha 400 gram aktiv, bubblande surdeg. I en restaurang eller ett bageri där de bakar varje dag håller de troligen inte på med en särskild surdegsgrund som vi gör hemma. De har en surdeg som de matar dagligen och som då alltså är på topp.
Gör så här: Mata 100 gram vetesurdegsgrund med 150 gram vatten och 150 gram vetemjöl. Låt stå cirka 10 timmar och sen bakar du enligt deras recept.
(Jag blir dock lite förundrad över det där receptet, det ser ut att vara väldigt lite vatten i förhållande till mjöl … )

Mille: Något särskilt GI-bröd har jag inte recept på, men bröd bakat på surdeg har lägre GI än annat bröd, så det är bara att slå till på vilket som helst!

Lisa: Lagom stora hål ska det vara. Kul!

Anonym sa...

Hej!
Tack för en underbar blogg, och en lysande bok. Jag har börjat komma in i surdegsbakandet och njuter av varje bröd som blir färdigt. Nu tänkte jag skaffa mig några jäskorgar, men är lite osäker på vilka storlekar som är bra att ha. Har du något tips?

Cilla sa...

Tack för ett snabbt och givande svar! Jag ska testa, och sedan rapportera hur det gick med förhållandet mellan vatten och mjöl.. :)

Och även stort tack för underbara recept och mängder av inspiration!

Anonym sa...

Jag bytte ut fikonen mot tranbär och ökade jästen till 10g och lät bullarna jäsa över natten i kylen efter att jag format dom. Dom blev kanongoda! Jag brukar undvika dinkelmjöl för att det är dyrt men det är ju faktiskt perfekt till den här typen av bullar.

Piotr sa...

Provbakade och åh så gott!

Anne sa...

Hej,

Skulle man kunna byta ut fikonen mot aprikoser?

Undrar också om man kan använda hålplåt till dina frukostbröd (även de du hade till julen)? Eller vanlig plåt?

Mvh Anne

med nål och tråd sa...

Har du sådana här stolar i köket månne?

http://www.kurbits.nu/2010/03/11/en-nybakad-stol-nagon/

Martin Johansson sa...

Anne: Det går säkert utmärkt med aprikos också.

Nål & tråd: Fina stolar! Goda!

Anonym sa...

Jag glömde bort... skulle ju ha startat den här degen igår kväll för färska bullar till frukosten, men det får bli till söndagsfrukosten istället ;-).
På tal om utskriftssvänligt format som någon efterfrågade... jag kopierar bara receptet och klistrar in det i ett Worddokument som jag sedan sparar/skriver ut, tar inte många sekunder!
Tack för en inspirerande blogg. Kan inte bärga mig tills den nya boken kommer, den låter som en bok i min smak!
/Marielle

Anonym sa...

Jag glömde bort... skulle ju ha startat den här degen igår kväll för färska bullar till frukosten, men det får bli till söndagsfrukosten istället ;-).
På tal om utskriftssvänligt format som någon efterfrågade... jag kopierar bara receptet och klistrar in det i ett Worddokument som jag sedan sparar/skriver ut, tar inte många sekunder!
Tack för en inspirerande blogg. Kan inte bärga mig tills den nya boken kommer, den låter som en bok i min smak!
/Marielle

Anonym sa...

Hej! Nybörjare på detta med bröd men tänkte ge mig på dessa!
Ska man klippa fikonen i mindre bitar eller ska dom vara hela?

Martin Johansson sa...

Ja, jag tycker det blir bäst om man delar fikonen lite.

Johan Lundgren sa...

Titta!

http://www.gaashud.se/2011/04/gaashuden-bakar-pain-de-martins-fikonbrod/