En surdeg kan se ut på många sätt, och man ska inte ängslas bara för att den ter sig lite mystiskt eller luktar lite konstigt. Och även om man är osäker finns det bara ett sätt att ta reda på hur det står till med den, och det är att ge den mat och se vad som händer. Jag säger som britterna; Keep calm and carry on. Det enda som man ska se upp med är mögel, och om man fått mögelangrepp nu är det praktiskt taget omöjligt att bli av med det. Då får man börja om.
Det är nu dags att mata surdegen och ganska snart kommer att visa sig om det lyckas eller inte.
Ingredienser dag 3, kväll
1 msk rågmjöl
Blanda i det nya mjölet och rör om ordentligt. Den kommer nu att bli lite tjockare i konsistensen. Låt den stå över natten, eller cirka 8–10 timmar.
Nu börjar det bli spännande.... :-D
SvaraRaderaSka bli kul och ser hur det ser ut imorgon bitti.
Hoppas allt går vägen, lukten är det inget fel på i alla fall ;)
SvaraRaderaÄr det värre om man matar den för mycket eller för lite? Jag är orolig min blir för torr. Kan man sätta till vatten då?
SvaraRaderaJag satte till lite vatten i min..Nu gjorde jag väl bort mig
SvaraRaderaDet blev orimligt torrt i min breda burk så jag fuskade och tillsatte en halv matsked vatten till. Det luktar gräddkola om min.
SvaraRaderaOj bara mjöl? min känns också redan torr, misstänker att det beror på att jag har en så enorm burk! men ja, vad ska man göra??
SvaraRaderabakformen: Ja, tillsätt du lite vatten om du tycker den verkar för torr. Det är inte så noga.
SvaraRaderaOvanligt gott: Nej nej, ingen katastrof. Tänk att den ska vara som bröt ungefär, tycker du den verkar för lös tillsätter du bara lite mer mjöl.
K: Vad roligt att se dig här! Gräddkola låter lovande. Jag såg det fina reportaget i Vi Läser och anar att korvbrödståget gått … Ledsen för det. Jag har provbakat min första korvbrödsidé, men inte kommit vidare sen. Jag kan blogga den sen när boken kommer ut istället! Det blir med skållad råg och kummin.
Keron: Som sagt, den ska vara som gröt i konsistensen, bara att tillsätta lite vatten om den verkar vara för fast.
Då var det kört för min suris. Det var lite vit mögel på den idag och den luktade inte gott! Jag slängde den och börjar om.
SvaraRaderaHasta mañana.
SvaraRaderaLäste någonstans att en surdeg, om man har otur kan bli värd åt någon bakterie som, om man i sin tur, hade otur kunde skapa något gift. Någon som kan något mer om det?
SvaraRaderaBra blogg för övrigt.
Nu är kl 06:50 var är nästa del?
SvaraRaderaMåste gå nu.
Vad gör man för att rädda det man har nu?
Mojje: OJoj, den kommer strax! Men det är enkelt, blanda i 2 msk ljummet vatten och 2 msk rågmjöl. Rör om och låt stå. Och håll tummarna!
SvaraRadera...för sent hade redan stängt av datorn och kommer inte hem förrän i kväll.......
SvaraRaderaVad kan jag göra då?
Går surdegen att rädda?
Det blev Brunkebergsbageriets korvbröd i boken. Ett konventionellt korvbröd som blir väldigt bra om man följer receptet. Men det finns plats för många fler korvbröd i världen så jag ser fram emot att få ta del av dina experiment.
SvaraRadera