Det är kan vara bra kraft i surdegar. Häromsistens, när vi satt och löste energifrågan över en lunch, kom vi på att man skulle utnyttja just surdegens kraft i ett slags jäskraftverk. Man blandar en våldsam mängd mjöl och vatten i en jättecistern, och sen kopplar man någon slags turbinanordning till det hela, och vips så har man ström till en hel kommun.
Rose Levy Beranbaum, min amerikanska brödidol, skriver att en surdeg som förvaras i kylskåp aldrig sjunker till samma låga temperatur som andra kylvaror eftersom aktiviteten i surdegen alstrar värme, om än mycket lite. Kanske går det att utnyttja på något vis också? Har ni bergvärme, eller? Nä, vi kör med surdegspanna och ackumulatortank.
(En annan historia om jäsningsprocesser med oanade krafter här.)
Jag visste väl att de skulle vara någon fördel med möglet i badrummet!
SvaraRaderaDu tänker så vist Martin-och därmed har vi löst problemet med överskottet på vete också:D
SvaraRaderanär jag gjorde min första surdeg så hade den svämmat över under natten till sista dagen. kan lugnt säga att jag har surdeg för 1 år framöver, tyckte det såg så lite ut första dan så jag gjorde en dubbelsats... så det blev 6 l!
SvaraRaderahar satt min första surdegsgrund idag med ditt recept..får se till så att det inte bubblar iväg för mig :)spännande är det...tack för att du har så mycket bra att ge i din blogg...
SvaraRaderaNån enorm köpgalleria i USA använder metangas från en närliggande soptipp som drivmedel i diverse grejer i gallerian och så återanvänds den.
SvaraRaderaEn metangasvärmepumpsverk. Nt ditåt.
Det är väl det som kallas "naturgas"? Dvs inte det som kommer från sura magar. Eller kanske det oxå?
SvaraRaderaDet blir nog nobelpriset om några år - det är bara det där med omvandlingen kvar... kan ju inte var så svårt!
SvaraRaderaSpännande idé, låt oss skicka det vidare till folket i vita rockar.
SvaraRadera