Jag brukar baka ut mina bröd väldigt enkelt. Ofta viker jag bara ihop degen till ett paket, delar den i några bitar och skjutsar in den i ugnen. Men det händer att jag formar dem lite mer omsorgsfullt, som härom dagen när jag bakade det här nattjästa brödet med hackad aprikos och krossade linfrön.
Degen är av enklaste knådfria nattjästa modell. Om man råkar ha en påse rågsikt i skåpet kan man nog byta ut vete- och rågmjölet mot det, tror nästan det blir ett ännu bättre bröd (mitt var slut). Aprikoserna kan man förstås byta mot annan frukt också, fikon till exempel.
APRIKOS OCH LINFRÖ, två små bröd
På kvällen
3 g (3 krm) jäst
300 g (3 dl) kallt vatten
300 g (5 dl) vetemjöl special
60 g (1 dl) rågmjöl
30 g (1/2 dl) krossade linfrön
50 g (1 dl) torkade aprikos
9 g (1 1/2 tsk) salt
Strimla och hacka aprikoserna (om de är torra kan man börja med att lägga dem i hett vatten några minuter, då blir de mjuka och lättare att hacka). Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.
På morgonen
Så här såg det ut när jag bakade ut mina bröd.
Alltså: Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar. Rundriv degbitarna genom att vända degens kanter in mot mitten. Vänd dem sedan så att skarven hamnar nedåt och låt dem vila cirka 20 minuter.
Forma bröden som på filmen. Skarven, eller verket som bagarna kallar det, kan ligga nedåt medan de jäser, då håller de ihop fint. Låt bröden jäsa cirka 1 timme. Sätt ugnen på 275 grader i god tid med en plåt eller en baksten på mittenhyllan och en oöm plåt på nedersta våningen.
Vänd upp bröden på en lätt mjölad bakspade så att skarven hamnar uppåt igen (har man ingen bakspade kan man använda en skärbräda, en bricka eller en bit skokartong). Gör ett snitt i brödet där skarven är.
Och så skjuts in i ugnen! Lägg några isbitar på den nedre plåten och sänk genast värmen till 250 grader. Efter 15 minuter kan man titta till bröden. Har de då fått mycket färg kan man sänka till 200 grader, annars låter man det vara. Efter totalt 25 minuter är bröden färdiga. Ta ut och låt svalna på ett galler.
Låt smaka med smör. Gott!
Uppdaterat: Som flera har påpekat i kommentarerna så ska man vara lite återhållsam med krossade linfrön, max 2 matskedar per dag enligt livsmedelsverket. Mer om linfrön här.
Dom ser ju supergoda ut!!! Vilken bra video du gjort!!
SvaraRaderaDetta bröd måste testas, älskar frukt i brödet!
Vad tror du om att byta ut lite mjöl till durum???
Mvh Milla
Milla: Lite durum tror jag är en utmärkt idé!
SvaraRaderaOk,då ska jag baka det till i morgon... Så får vi se hur det blev!! Återkommer!
SvaraRaderaMvh Milla
Älskar video! Kanske det blir en "The Best Of" på DVD en vacker dag? :D
SvaraRaderaNär du skriver 3krm jäst. Är det torrjäst du menar då?
SvaraRaderaEller hur funkar det med torrjäst.
Skulle det funka att köra surdeg istället för vanlig jäst och i så fall hur skulle det funka.
300 g vetemjöl eller 6dl?
SvaraRaderaBakade dina frukostbullar i morse. De var helt underbart goda! Tack för att du vägleder en relativt nybörjare till bakglädje med dina lättfattade och mångsidiga recept. Nästa inköp blir nog en våg.. tror att recepten blir ännu godare utan att jag höftar.. :)
SvaraRaderaHej Swinks! Inte torrjäst, vanlig färsk jäst. Många frågar för det är så lite, jag med en gång när jag började läsa här!
SvaraRaderaJust så, jag bakar med färsk jäst. Och tack för påpekandet om vikt/volymmått, 300 gram och 5 dl ska det vara.
SvaraRaderaMums! Det ser gott ut, ska testas! Tack för idén:)
SvaraRaderaBlir sugen på att baka smålimpor efter den filmen. De ser ju så snygga ut!
SvaraRadera/Martin
martinbakar.se
Blev supergott!! Har precis njutit av det nygräddade aprikos & linfrö brödet. Till och med barnen mumsade glatt i sig av brödet :)
SvaraRaderaJag hade hela linfrön som jag mortlade lite samt att jag använde rågsikt. Blev som sagt riktigt bra.
Tack för all inspiration!
mvh,
Peter
Så här ser det ut.
SvaraRaderahttp://www.flickr.com/photos/26379326@N04/5188775577/in/set-72157624965333995/
mvh,
-Peter
Nu har jag bakat brödet som jag vill ha det! Och så här blev det!!
SvaraRaderaMvh Milla
http://surdegsmilla.blogspot.com/2010/11/tva-sma-brod-med-sultanrussin-och.html
Frågade för ett tag sedan om var i Göteborg man kan hitta bakstenar. Hittade i Haga häromdagen, Salt Cook shop tror jag butiken heter. Provbakade igår och är mycket nöjd med köpet! Verkar som att brödet blir färdigt lite fortare på baksten än på plåt?
SvaraRaderaHörde och läste igår att krossade linfrön är lite giftigt (vätecyanid) och man skall iallafall inte ge det till barn. Hela linfrön är helt OK men inte mer än 2 msk/vuxen och dag. Mycket skall man höra...
Det stämmer att linfrö kan vara giftiga i större mängd! Ett bra tips är att krossa bara hälften och lämna andra hälften hel.
SvaraRaderaBrödet ser jättegott ut.
SvaraRadera/ Jenny
http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg
Såg det här receptet i torsdags och har inte kunnat släppa det (speciellt inte med tanke på att det innehåller aprikoser!), så nu står det två små bulliga bröd i min ugn och luktar gott. Kommer definitivt förgylla min söndagsfrukost. :)
SvaraRaderaHej Martin, grym film där :)
SvaraRaderaJag har en fråga, när jag bakar limpor så spricker de alltid väldigt mycket. Kan det bero på att jag spänner degen för mycket? Jag ser att du är väldigt försiktig då du rundriver dina bröd samt då du formade dem.
En liten fråga bakvört är det detsamma som det flytande vört man använder till vörtbröd, köpte nämligen en burk bakvört på ICA idag, flytande maltextrakt (korn) står det på burken och att man skall ta 300 gram per liter degvätska.
SvaraRadera(Har ju ett bryggeri här i trakten, undrar just om man kan köpa flytande vört där)
Hej Martin.
SvaraRaderaHar nyligen inköpt din senaste bok. Vill bara tacka för en super bra sådan!! Många roliga och enkla recept som blir jättebra! Senast blev det ditt "Kaffe-kavring" Använde årets julkaffe från Zoegas (Med smak av kryddnejlika bl.a) Blev kannon gott. Nästa bröd blir nog ovanstående aprikosbröd. Tack för nu.
Vad kul att se din film med en vikning jag aldrig har sett förut!
SvaraRaderaNu jäser min aprikosdeg...
Supergott! Smör var allt som behövdes.
SvaraRaderaHar du förresten provat att baka brioche någon gång? Jag skulle vilja testa men jag har inte hittat något bra recept.
Peter och Milla: Vilka fina bröd!
SvaraRaderaAnnie och Sebastien: Tack för påpekandet om linfröna, det visste jag inte (men jag ser nu att det står på påsen).
Joel: Man kan nog säga att ju hårdare du hanterar degen när du bakar ut den, desto längre behöver de jäsa. Att brödet spricker våldsamt är ett tydligt tecken på att det jäst för kort tid.
Cupcakesfluffan: Vet inte vad det är som de säljer som bakvört, men tycker att 300 gram per liter degvätska låter väldigt mycket om det skulle vara sådan vört som jag använt … Återkommer.
Johan: Brioche har jag inte testat … kanske en dag! I Riddarbageriets bröd finns ett recept som åtminstone ser lovande ut.
Provade både dina yoghurt/graham/sesam frukostbullar och aprikos och sesam bröd i helgen och det blev toppbetyg från hela familjen. Aprikosbrödet gick åt fort så det får jag nog baka ofta ;-)
SvaraRaderaSer helt underbart gott ut! Lite importerat franskt smör på det sen är man lycklig :D
SvaraRaderaM @ Lit de Parade
Ser helt underbart gott ut! Lite importerat franskt smör på det sen är man lycklig :D
SvaraRaderaM @ Lit de Parade
Intressant med de där sneda viken, det har inte jag lärt mig (finns nog lika många sätt som bagare, tror jag). Jag lärde mig såhär:
SvaraRaderahttp://bakahemma.blogspot.com/2009/02/sla-en-limpa.html
(Där hittade jag en gammal kommentar från dig t.o.m :))
Det här med teknikbiten är ju t.o.m med roligare än recepten i sig, är min åsikt..
Annie; och alla andra...
SvaraRaderaSläng inte ut dyra pengar på bakstenar, det finns 40 x 40 cm och rejält tjocka på bauhaus, 30:-!!!
Slät på ena sidan och skrovlig på andra..
Granit, för övrigt.
SvaraRaderaInstämmer med föregående talare. Stenarna från Bauhaus är utmärkta att baka på (skrovlig sida).
SvaraRaderaI övrigt kan jag hälsa att om man inte sätter i sig hela aprikosbrödet på en gång så är det gudomligt att rosta!
/L
Instämmer med föregående talare. Stenarna från Bauhaus är utmärkta att baka på (skrovlig sida).
SvaraRaderaI övrigt kan jag hälsa att om man inte sätter i sig hela aprikosbrödet på en gång så är det gudomligt att rosta!
/L
Tack Martin för att du tar dig tid att besvara frågor. Det är otroligt snällt av dig :P
SvaraRaderaJag gjorde en dubbel sats, och använde fikon istället. Blev supergoa!
SvaraRaderaJohan.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaGud vad gott det låter. Jag får så mycket inspiration av dig. Super kul att få läsa dina nya recept och tips!
SvaraRaderasottsaltochsurdeg.blogspot.se
MMM! Jag smakade precis en nygräddad skiva. Jag hade i hela linfrön och fikon istället, och enbart rågsikt. Himmelens gott! Älskar dina recept! Har en liten fråga också, jag startade en rågsurdegsgrund för några dagar sen som skulle blivit klar idag, och dom brukar ju inte lukta så gott. Men den luktade verkligen inte som den borde. Vad tror du jag gjort för fel? Har aldrig blivit så förut. Den var väldigt lös, inte bubblig alls och luktade som sagt hemskt. Slängde den iallafall och satte en ny imorse. Hade en förut i kylen, men var tvungen att slänga den då jag hittade skadedjur i mjölpåsen och ville inte ta några chanser..
SvaraRaderaDet där ser supergott ut! Älskar frukt i bröd.
SvaraRaderaVerkligen en häftig video som du har lagt upp! Jag blir hur inspirerad som helst att börja baka bröd! Detta är precis vad jag har letat efter för att få inspiration! Tack martin!
SvaraRaderaJag älskar att ha torkad frukt i bröd. Häromsistones gjorde jag ett rågbröd med fikon i. Mycket gott!
SvaraRaderaTänkte bara tipsa om att köpa bruna torkade aprikoser, ex. Saltå Kvarns, eftersom gula aprikoser är behandlade med svavel för att behålla färgen. Jag vet inte hur pass onyttigt det är med svavel men jag tänkte bara tipsa de som är intresserade.
SvaraRaderaGrym blogg för övrigt!
Jag kan bara instämma med alla tidigare, jag hittade din blogg igår och har knappt kunnat sluta läsa :) Ska sätta min första surdegsgrund i helgen (älskar surdegsskolan!) och ska nog ge mig på att baka det här idag, tar ju ett tag innan surdegen är redo att bakas med.
SvaraRaderaTACK för inspirationen!
This is very interesting, You're a very skilled blogger. I've joined your rss feed and
SvaraRaderalook forward to seeking more of your excellent post. Also,
I have shared your site in my social networks!
Look at my blog pizza hut Job Application online
I all the time emailed this webpage post page to all my contacts, as if like to read it afterward my links
SvaraRaderawill too.
Feel free to surf my homepage - best online stock trading