måndag, september 20, 2010

Min bästa krutong!

Det bästa sättet att återvinna gammalt bröd tycker jag är att göra krutonger på det. Gamla brödkanter tärnas och sparas i frysen. Härom dagen råkade jag göra krutonger på bröd med fikon i och det visade sig vara alldeles lysande. Bästa krutongen hittills!

Jag steker dem i ganska mycket olja och ganska lite havssalt. Gott som tusan i soppan och på salladen!

12 kommentarer:

  1. Låter som en bra idé!

    Kanske till en krämig svampsoppa.

    Jag håller på och sparar kanter i frysen. Jag funderar bara på hur bra just kanter/ändbitar är. Jag tänker att det blir så mycket skorpa i de där små ändbitarna (=stenhårda krutonger?).

    Ha en trevlig måndag!

    /Martin
    martin.blogspot.com

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Jag är nybliven stolt ägare till dina bakböcker, och till två rara surdegar som frodas! (bakta enligt dina instruktioner!)

    Jag undrar, är det fruktbrödet du gjort krutonger på? Jag bakade det i helgen och det är helt fantastiskt gott! Det blev en uppskattad födelsedagspresent också! :-) (tilläggas kan att degen jäste väldigt mycket! Trodde inte att det skulle det, men den bara växte och växte)

    Ser fram emot att baka alla andra recept!

    Tack för att vi får ta del av dina fantastiska kunskaper!

    //Lena

    SvaraRadera
  3. Hej
    Smaskens.
    Jag brukar torrosta dem i pannan, och när de är nästan färdiga så har jag i fettet. Testa den modellen. Bröd med fikon/russin och annat brukar jag skiva tunnt på skärmaskinen och sedan steka till diverse sallader eller förätter. Blir bäst på gammalt bröd, det går nämligen att göra tunnaste skivorna med äldre bröd.

    Jag tittade in här för att nämna en häftig inspirationside för en stenugn hemma, en elektrisk.
    Vassego från Tompa på Öland
    http://heatkit.com/html/bakeov11.htm

    SvaraRadera
  4. Jag förvarar dem i snygga påsar och ger bort till mina vänner.

    SvaraRadera
  5. Det har jag aldrig provat att göra. Måste ju vara en perfekt idé istället för att tvinga i sig den gamla tråkiga snutteänden på brödet när den blivit torr och hemsk.

    SvaraRadera
  6. Håller med, krutonger gjorda på surdegsbröd får de flesta andra krutonger att blekna. Sist jag gjorde var det på ett bröd med äpple och valnötter i vilket också det blev otroligt gott.

    Mvh Karolina

    www.bageriboestorp.blogspot.com

    SvaraRadera
  7. Hej! Tänker så här, varför köpa dina 2 böcker?? Ja men du har lagt upp di meste av recepten på din hemside ju;)) Hur som helst jag giller din blogg, fast jag är bagare og kock finner jag en del intressante saker!
    Väneligen
    Lo

    SvaraRadera
  8. Hej,

    Fick din 'knådfria' bok jag beställt online i brevlådan förra veckan, urkul!!!

    Har du tips om gräddning av bröd i gasolgrill med baksten tro, det lockar oss.

    Höstsol!
    Ann

    SvaraRadera
  9. Men du, den där bakmaskinen jag har köpt... Är den överflödig nu alltså? Knådar du inte bröd alls längre? Fanns det ingen vits med det om man viker?

    Annars är jag väldigt glad åt din blogg och dina böcker. Fint med sån glädje som går igenom skärmar och sidor!

    SvaraRadera
  10. Åh, man blir allt lite smålycklig över att läsa din blogg (& bok). Önskar jag hade varit på Bokmässan i år!

    SvaraRadera
  11. Låter som en riktigt bra idé, Martin! :)

    SvaraRadera