Här är den till slut. Alltså, den är inte tryckt än, men jag har gjort mitt och lämnat den ifrån mig. Förlaget ville först att jag skulle vara på omslaget och vi tog bilder och allt, men så ångrade jag mig. Herregud, vem tror jag att jag är, Liza Marklund? Jag lyckades prata in en degbunke istället. Under sommaren trycks boken i Slovenien och i september finns den i butikerna.
Det finns tre typer av bröd i boken, långjästa bröd (bröd som bakas med minimal insats och vars degar sköter sig själva medan man sover eller är på jobbet), vila och vika-bröd (bröd som bakas på fyra, fem timmar med den där metoden som jag är så fäst vid som finns beskriven med en liten filmsnutt här) och surdegsbröd. Totalt är det 24 recept.
Min favorit. Brödet alltså. Vid varje recept finns små symboler som anger hur stor arbetsinsatsen är i tid (oftast mellan fem och tio miunter) och hur lång tid det tar från det att man börjar tills dess att brödet är klart (allt mellan en och tjugo timmar).
Här och var i boken dyker det upp små bilder med som beskriver en eller annan detalj eller som här, så gör du en surdegsgrund, steg för steg.
Efter recepten kommer lite mer som har med bröd att göra. I kapitlet som syns ovan visar jag skillnaden på olika sorters vetemjöl (bilden), hur bröden blir med mycket respektive lite vatten och hur ett bröd ser ut inuti när det jäst för mycket eller för lite. Det var himla spännande att göra de där experimenten faktiskt, jag lärde mig själv mycket på det. 112 sidor bröd blir det mellan pärmarna.
Vill man hänga på låset och vara säker på att få en bok när den kommer ut i september kan man göra det genom en bevakning hos Bokus eller Adlibris (som har lägsta priset).
Nu ska jag blanda 60 gram rågsurdeg med 200 gram vatten och 240 gram rågsikt, jag tror jag har ett bra midsommarbröd på gång. Återkommer snart!
Härligt! Jag ser fram emot boken.
SvaraRadera/Cattis
Bra jobbat Martin! Nu har du gjort dig förtjänt av semester :)
SvaraRaderaJag har bokat ett ex.
Nu ska jag försöka väcka liv i den bortglömda surdegen som sover i en burk i kylen (om det går ...) och ta med den till landet i sommar.
Hälsningar
Sara (Fokusinhoppare)
Boken ser fantastisk ut, både upplägget och rent grafiskt. Kommer man att kunna beställa den från bloggen, kanske med större direkt förtjänst för dig. och möjligen signerad för oss som följer bloggen?
SvaraRaderaGillas!! Grattis å!
SvaraRadera--
Frågan är bara hur jag ska få ett signerat ex? ;)
Grattis!Ser med spänning fram emot boken! Trevlig midsommar
SvaraRaderaSnygg! Tack för mejlet om postningen, förresten.
SvaraRaderaI väntan på den förra boken :)
Härligt Martin, tror att min födelsedagspresent är grejad då.
SvaraRaderaÅterkom gärna med midsommarbröd. Tänkte bara Drottningsholmslimpa och ha under gubbröran men är inte helt nöjd med beslutet.
Till picknicken blir det i alla fall lite levain.
grattis grattis, ser fram emot den!
SvaraRaderaTjusigt! Blir baksugen bara av den här titten. Går och väcker den slumrande surdegen i kylen!
SvaraRaderaMan kommer hänga på låset. *nickar* Den där boken ska stå här hemma. Nej, ligga. På bakbänken. Uppslagen och till användning ofta ofta.
SvaraRaderaÅh, långt till september … Nu ska jag ta tag i degen till Honungsbrödet från första boken. Grunden har stått under natten. Det brukar bli gott!
SvaraRaderaSer fram emot den. Här bakar vi frukostfrallor (enligt jullovsreceptet) så gott som alla dagar. Och lite surdegsbröd mellan varven också.
SvaraRaderaSnyggt snyggt snyggt!!!
SvaraRaderaJa, man önskar ju förstås att man fick ha den med sig till sommarstugan i år, men det får bli nästa, så kan man öva i höst! :) Grattis!
diggar skarpt upplägg och innehåll. snyggt ser det ut också! årets julklapp given: en bok och en liten burk surdeg. perfekt!
SvaraRadera/L otta - i otålig väntan på september
Tjusigt!!! Grattis!!!
SvaraRaderaStort grattis!
SvaraRaderaDu är så duktig Martin! Jag tycker mycket om dina bilder. Du har en fin känsla för både bild och bak :)
SvaraRaderaGrattis Martin!! Skönt nu kan du pusta ut lite!! :O)Så nu väntar vi andra på att få köpa boken!! Ha det gott nu i sommar!
SvaraRaderaMvh Milla
Vad snygg den ser! Bra jobbat! Även jag skall hem och göra fördeg till ett midsommarbröd i kväll!
SvaraRaderaFantastiskt! Den ser otroligt fin ut, kul att du är så duktig på grafisk formgivning också, även det ett intresse vi delar! Jag kommer köpa den direkt.
SvaraRaderaVeldig fin forside. Litt 70-talls. Jeg gleder meg til boken kommer, håper jeg kan få tak i den her i Norge.
SvaraRaderaDen ser jättefin ut! Ser fram emot att få exportera den hem till mig!
SvaraRaderaGrattis Martin. Längtar efter att hitta minst två nya favoriter. Drottningholmslimpan och dinkelbrödet bakas varje helg hos oss. Svärfar norpar alltid med sig en limpa.
SvaraRadera/Sandra
Jag ser fram emot boken och dina bröd ser verkligen härliga ut!
SvaraRaderaKolla gärna också in min blogg! Jag skriver egentligen om minaträningar men det dyker också upp massor av recept! :)
Jag gillar att du har med ett "experiment-avsnitt", ska bli spännande att läsa.
SvaraRaderaDet här midsommarbrödet... släpper du resten av receptet i tid så man hinner baka en egen version av brödet till midsommar?
Grattis! Måste kännas bra att vara klar. Jag ser fram emot boken och lusläser din blogg i väntan..
SvaraRaderaSå fint det ser ut!
SvaraRaderaNär ska du göra ett korvbröd som jag kan stoppa min kabanoss i?
Du kunde gott ha haft en bild på dig på framsidan!
SvaraRaderaJag är inte så förtjust i Liza Marklund, men du är i toppen av min idol-lista!!!!
Men den är fin nu också, boken alltså...Längtar tills den kommer ut.
/Michelle
Blir en bok till i köket tror jag bestämt... *ler* Ville bara bjuda in till min nya matblogg, Den Rockande Kocken... http://blog.godaremat.se/ Ha en bra dag...
SvaraRaderaSer mycket lovande ut. Ser fram emot brödbak.
SvaraRaderaTrevli midsommar!
Wow! Great design, nice fonts, amazing pics and so good bread! I like the fact that you portrayed a dough in the cover instead of a bread.
SvaraRaderaI'll buy it even if I don't speak swedish at all.
Congratulations!
Fasen, det ser helt gyllene ut, bokar!
SvaraRaderaIngen problem å få boken i Norge, jeg har lagt inn overvåking på den på www.capris.no (den norske delen av adlibris), man får mail når den er tilgjengelig.
SvaraRaderaRiktigt bra val att köra bunken på framsidan. Snyggt med rött och svart. Skiljer sig från alla tråkiga kokböcker med bilder på hurtiga myspyskändisar i lantliga miljöer.
SvaraRaderaÄntligen! Synd att den inte kom i Juli, då hade pojkvännen fått den i 24-årspresent tillsammans med en bakmaskin och ett gäng bakkorgar, men nu får han nöja sig med din gamla bok ett tag till så får det bli en spontan septemberpresent sen, vi väntar med spänning!
SvaraRaderaJag håller med föregående talare om valet av framsidan! Enkelt, snyggt och tilltalande! Ser fram emot boksläppet! Grattis och lycka till, hoppas den säljer rejält så det blir klirr i kassan och ett sommarhus på Gotland ;-). Jag har själv startat en bakblogg där några av recepten är inspirerade av dina... du hittar den på caffeconlatte.blogspot.com
SvaraRaderaHa en skön sommar!
/Marielle
Hej! Instämmer med diverse ovantående talare: Bra där! Det räcker med porträtt på alla omslag! :D Ser helt toppenfint ut. Ska boka.
SvaraRaderaBaka bra!
Hej!
SvaraRaderaSåg att du var formgivare och ska publicera en ny bok. Det jag undrar över om det finns en chans att räkna på trycket till din bok.
Gå in på min hemsida och titta runt lite sen kan kontakta mig om du känner att jag kan vara något för dig.
/Conny
Hej! Har nu provbakat "rågisar". Dom blev otroligt goda, så jag gjorde en omgång till direkt! Tack för en inspirerande bok! Eva
SvaraRaderaFantastiskt bra bok! Har bakat mig igenom fyra recept såhär långt och alla har blivit kanonbra. Och då har jag i stort sett aldrig bakat bröd innan.
SvaraRaderaTack för en jättebra bok Martin! Det enda bröd jag har köpt sen din bok följde med hem har varit från bageriet på hörnan när jag haft riktigt bråttom...
SvaraRaderaEnkla ljusa brödet har jag hunnit baka och variera på mitt sätt minst femtio gånger redan (sen december). Senaste favoriten blir lite nyttig också med lika delar vetemjöl, durummjöl och havregryn och en näve lin-, sesam-, solros- och pumpafrö. Det börjar bli riktigt kul nu när jag hunnit experimentera lite med olika mjöl och jäsningstider och börjar lära mig hur de påverkar brödet.
Jättestort tack till dig, för utan din bok hade det inte hänt!
Linda
Hej! Finns eller kommer den som e-bok?
SvaraRaderaMattias
Gillar din bok Enklare bröd! Blev superinspirerad och har satt igång en surdegsgrund men den verkar rätt död. Så jag har ett par frågor:
SvaraRaderaSka vattnet vara ljummet eller kallt när man blandar surdegsgrunden?
När man sedan ska förvara den i kylen - ska man fortsätta ha locket pålagt men inte åtskruvat eller ska man skruva år locket?
Tack för en trevlig bok!
/Frida
Frida: Ljummet vatten är bra, du behöver inte skruva åt locket. Lycka till!
SvaraRaderaPlease get your book translated and published in English! It is amazing and should be shared with non-Swedish speakers :)
SvaraRaderaHej Martin!
SvaraRaderaJag har fastnat totalt för dina Solrosbullar. Sätter en deg nästan varje kväll.
Nu skall jag få besök av en kompis som är vegan, och funderar på hur jag skall kunna baka brödet utan honung. Tror du att det fungerar att byta ut honungen mot lönnsirap, agavesirap eller "vanlig" sirap? Eller har du något annat förslag?
Tack på förhand!
/Hannah
Hannaj: Jag skulle gissa att det går hur bra som helst med sirap av något slag. Lycka till!
SvaraRaderaTack! Skall testa med helt vanlig sirap och lovar att avrapportera hur det gått :)
SvaraRadera/Hannah
Det går utmärkt att byta ut 1msk honung mot motsvarande mängd sirap. Brödet får dock en liten smak av sirap (jag upplever det inte vara lika neutralt som honung). /H.
SvaraRaderaHej Martin!
SvaraRaderaJag vill bara säga att jag fick valnöts och aprikosbrödets recept av en kompis och sedan har jag bakat det i många omgångar. Utan tvekan det godaste brödet jag har bakat! Och så lätt gjort. Det har satt extra guldkant på mina semesterveckor. Tusen tack för hur du delar med dig av dina kunskaper! Nu ska jag köpa din bok och baka alla andra goda bröd också.
Mvh Lina