Vi är vissna här i Stureby. Alltsedan juldagen har vi varit sjuka här hemma. Allihop faktiskt. Bröd har jag inte tänkt på på flera dagar, än mindre bakat. Och nu med bara några timmar kvar till självaste nyårsaftons afton står vi helt utan. Vi har visserligen avbokat gästerna, men även en hängig familj behöver bröd en sån här dag. Så nu bakar jag igen! Mina bästa tips för ett (relativt) snabbt bröd är följande: Mycket jäst, mycket salt och riktigt mycket vatten. Så här gör jag.
SISTA MINUTEN-BRÖDET 2009
450 g (4 1/2 dl) kallt vatten
12 g (1/4 pkt) jäst
500 g (8 1/2 dl) vetemjöl special
12 g (2 tsk) salt
Lös upp jästen i vattnet och blanda sedan ner mjölet. Att degen är så lös gör den lätt att blanda. Låt stå cirka 30 minuter innan du häller i saltet (ta det dyraste du har – det är ju nyårsafton!) och blandar några varv till.
Nu får degen jäsa upp ordentligt, ungefär till dubbel storlek, innan du kör några varv i bunken igen. Sen håller man på sådär – låt jäsa upp/rör ihop – tills det börjar närma sig kväll. Sista gången man har rört ihop degen, sisådär en och en halv timme innan brödet ska stå på bordet, sätter man ugnen på full effekt med en plåt eller en baksten på mittenhyllan.
När degen jäst upp en sista gång bakar man ut det på önskat vis. Jag tänker nog skrapa ut degen på ett mjölat bord, dela den i några bitar, strö på lite mjöl, lyfta över till ett bakplåtspapper och sen: Skjuts in i ugnen! Eller vänta förresten … kanske skulle man istället hälla på lite olja, strö på lite färsk rosmarin, lite flingsalt och några goda oliver … Jo, så gör jag nog.
Gott nytt år allihop!