Nu packar jag Lisas dramaten med valnötsbröd, levain, vetesurdeg och rågsurdeg, en bunke att röra i och små plastburkar till den som vill ha med sig lite surdeg hem. Jag åker till matmässan Det goda köket i Älvsjö. Klockan 11.30 pratar jag på Den goda maten-scenen och klockan 13.30 på Allt om mat-scenen. Titta gärna förbi!
Martin, du använder dig både av vete och rågsurdeg i dina bröd, men har du provat att göra surdeg på Dinkel, korn eller boevete?
SvaraRaderaHade gärnat tittat förbi men jag bor lite långt ifrån. Nån gång hoppas jag på att få möta dig och få lyssna till dig. Det dyker väl upp fler tillfällen får jag hoppas! ;D
SvaraRaderaTack för inspirationen idag - och för den lilla plastburken! Men jag hittar inte länken här som du pratade om? Jag vill sköta om denna lilla surisen ordentligt nu. Mitt första försök då jag följde dina instruktioner till punkt och pricka (verkligen!) blev inte bra. Den ser väldigt konstig ut, helt platt och vattnig. Jag matar den en gång till, men om den inte tar sig då, så satsar jag bara på din istället...hoppas det går bättre...
SvaraRaderaHoppas det var kul på mässan. Jag har nu kommit halvvägs i boken då jag bakat saftigt och gott honungsbröd.
SvaraRaderahttp://smakligtochgott.blogspot.com/2009/11/brod-nr-12-honungsbrod.html
Stellan: Jag har provat att göra på bovete, men det var inget vidare. Ska berätta om det en dag. Annars utgår jag ofta från råg eller vete och matar den med till exempel dinkel.
SvaraRaderaElisabet: Nu finns länken där till höger (och här.
Peter: Halvvägs minsann! Fint honungsbröd!
Martin, har du sett att det är kommentarer till Den Fredagsblogg:-) Förstår att det kan vara svårt att hinna, men tänkte att du kanske hade missat den eftersom du inte har kommenterat något viket du brukar.
SvaraRaderaMen man kan inte se dom från denna sida (med alla bloggar) utan måste klicka på titeln "Många böcker o en Film".
Jag undrar om det går att frysa ner gräddat surdegsbröd?
SvaraRaderaTack för boken! Jag är också ungefär halvvägs, men kör inte kronologiskt utan mitt eget system; "lust"-systemet. Har nu helt slutat med jäst och blivit surdegsextremist. Recepten fungerar perfekt, tror det är min bästa bakbok! Frysen är proppfull och barnen har flyttat hemifrån... får snart stå på torget, det är ju så roligt att baka när resultatet blir så himmelskt!
SvaraRaderaHejsan :)
SvaraRaderaTack för en fantastisk blogg :)
Jag har hållit på att försöka få fart på en rågsurgrund nu under ca en vecka.Har följt stegen i "såhär startade jag min surdeg" men det går inget vidare tror jag.
Min grund luktar lite jästigt syrligt och är lite "mousseaktig" men den blir inte större fastän jag har hällt bort och matat i ett par dagar nu. Har haft den stående i ugnen med lampan tänd för att få lite behaglig temperatur.
Är det helt kört eller är det bara att fortsätta? Kan man få fart på en grund som är trög i starten? Skall jag tillsätta något, typ honung eller rivet äpple, för att försöka få fart på den?
Tack på förhand, jag är ju så himla sugen på att baka men det går inte ju !
Erika: min gissning är att koldioxiden (är det väl?) som bildas i din surdeg bubblar upp och pyser ut och därför inte ökar storleken på din "mousse".
SvaraRaderaAtt en deg jäser beror ju på att gasen som bildas inte lyckas lämna degen utan tvingar den att expandera.
Vad sägs om att prova? Ta en tesked surdeg, lite vatten och mjöl och gör en normalfast deg i golf/tennisbollsstorlek. Ökar den i storlek om den får ligga?
Mvh
Tomas
Jag skulle vilja ha recept på ett surdegsbröd som man har tid att baka i veckorna även när man jobbar. Att låta bröd jäsa ett par timmar, knåda den, jäsa ett par timmar och baka den, då är klockan två på morgonen. På morgonen hinner man mata surdegen och låta den komma igång under dagen, men när man kommer hem vill man inte att det ska ta en evighet innan den ska bakas.
SvaraRaderaFinns det några sådana recept tro?
Eva Åström
Thomas - tack för svaret. Skall prova sedan när jag kommer hem. Skall bli spännande :)
SvaraRaderaJag gör så här när jag vill baka mitt i veckan. Kväll 1 gör jag en fördeg som får jäsa över natten och dagen i kylen. Efter jobbet, dag 2, tar jag ut fördegen som fått jäsa rejält och fortsätter bakningen. På så sätt får degen 1 ordentlig jäsning i alla fall. Brukar funka bra.
SvaraRaderaLoutine
Ditt föredrag var toppen, och min kusin fick med sig en surdeg hem. Ska bli spännande att höra hur det går för den...
SvaraRaderaAnonym (om att frysa bröd): Ja, det går fint.
SvaraRaderaErika: Det var ett bra tips du fick från Jonas, hoppas du får fart på den.
Eva Å: Loutines metod funkar med de flesta recept, ungefär så brukar jag också göra. En dag ska jag lägga ut några skräddarsydda nio till fem-recept!
mycket intiresno, tack
SvaraRadera