Jag har fått ett exemplar av boken nu. Ett förhandsexemplar kom med flygpost medan resten av böckerna åker båt från Kina. En konstig känsla att hålla den i handen. Läskigt men också roligt förstås. Stort.
Det sägs att böckerna ska komma till Stockholm på fredag, och det skulle i så fall innebära att den som är nyfiken kan lägga vantarna på ett exemplar på Smaklustmässan i Tantolunden i helgen. Smaklust – en upplevelsemässa om Sveriges mathantverk, som de kallar den. Läs allt om mässan här. På söndag klockan 12 pratar jag om surdeg på scenen. Kom gärna dit!
Uppdaterat: Har just fått höra att skeppet är försenat. Det blir inga surdegsböcker på Smaklust i helgen alltså, men kom gärna och lyssna ändå!
Jag ska också sitta i juryn när mathantverkare från hela landet tävlar om vem som gör den grannaste inläggningen, den sötaste marmeladen och de bästa surdegsbröden. Den som är ordförande i min lilla jurygrupp (vi ska bedöma åtta sorters surdegsbröd och sjutton sorters kakor) är ingen mindre än Jan Hedh. Jan Hedh! Också stort.
Tillbaka till boken, här kommer några smakprov.
Och så blir det ett uppslag med små illustrationer av hur man kan rundriva en deg och rulla en baguette. På sista sidorna blir det frågor och svar om surdegar och annat.
Boken kommer att finnas i bokhandeln från den 5 september, men man kan förhandsbeställa den redan nu på Bokus och Adlibris (där är den förstås betydligt billigare också).
Nu ska jag se Zlatan spela sin första match för Barcelona. Det är stort det med.
Jättestort grattis! Det ser jättebra ut. Inte stort, men tungt, och fint. Kanske ser jag dig på Smaklust på lördag.
SvaraRaderaGrattis! Kanonskoj!
SvaraRaderaGrattis och vad kul nu har jag något att önska mig :)synd att den inte hann ut tills jag fyllde år idag :)
SvaraRaderaÅh vad roligt! Vill gärna läsa din bok! Och ser du en mamma med två vilda barn på Smaklust så är det säkert jag :)
SvaraRaderaStort grattis! Vi ser fram emot att möta dig på Smaklust på söndag och lägga vantarna på ett ex av boken.
SvaraRaderaGrattis till en fin bok med fina foton. Beställer genast.
SvaraRaderaUnderbart att boken äntligen kommit. Det verkar vara väldigt fina bilder, det gör mycket för intrycket (och försäljningen...), recepten vet vi redan är gudomliga. Väldigt stort att få sitta i samma jury som Jan Hedh. Hoppas han har en sån där bred och äppelkäck slips som han hade på nyheterna senast. Jan Hedh är alla dagar större än Zlatan, på alla sätt...
SvaraRaderaGrattis, grattis till boken! Jag har redan beställt ett ex på bokus, längtar...
SvaraRaderaNu ska jag baka på min nygjorda vildjäst. Det gör mig såglad att se hur den bubblar :-). Mindre glad åt att vetesuren inte på långa vägar liknar den i din bok. Min har knappt bubblor :-(. Är det bara att fortsätta mata och ställa lite varmare eller????
Återigen stort GRATTIS, boken ser verkligen kanon ut!!!
Årets julklapp är här!
SvaraRaderaGrattis-ska bli så kul att läsa den:)
SvaraRaderaWOW så kul! Tack för förhandstitten! Snart julafton alltså!
SvaraRaderaTack för glada tillrop! Har just fått höra att skeppet är försenat. Det blir inga surdegsböcker på Smaklust i helgen alltså, men kom gärna och lyssna ändå!
SvaraRaderaTyvärr är det mer regel än undantag att post, paket och andra försändelser blir försenade från Kina. Förhoppningsvis har de kommit inom 60 dagar i alla fall...
SvaraRaderaSomaliska pirater har tagit fraktskeppet. De bakar surdeg som bara den nu...
SvaraRaderaGrattis till boken! Ska se till att skaffa mig ett ex så snart jag kan. Vill samtidigt passa på att säga att du och din blogg återuppväckt de goda bagareandarna i mig, sedan de slumrat i många år. Nu är det riktigt, riktigt kul att baka. Stort tack för all inspiration! :)
SvaraRaderaÄntligen kommer snart boken! Har också förhandsbokat, och kan tillägga att jag bakar de kalljästa morgonbröden väldigt ofta:)
SvaraRaderaStort grattis författar´n!
SvaraRaderaJag säger som Peter, tack för inspirationen!
Grattis till boken. Har verkligen sett fram emot att få den. Beställt den så du sagt att den inte hinner till helgens event. Jag kommer på söndag och lyssnar. Ska bli jättekul.
SvaraRadera//anna
Bra jobbat och stort grattis!
SvaraRadera/Celi
Grattis! Gud vad läckert det måste vara att få hålla sin egen bok i handen!
SvaraRaderawww.HelenaLjunggren.com
Grattis grattis!!! Hör du - vi har nu varit så länge web-vänner att kunde du inte be den där båten kurva via Finland först?!?!?! ;)
SvaraRaderaVad roligt det måste vara att få se sin egen bok i handeln sen!
SvaraRaderaStort grattis!!
Vilken grej! Grattis bäste bagarn'. Ser fram emot att läsa om vetesurdeg, hur får du den så fluffig? Äpple, aprikos, honung? /Laura
SvaraRaderaVilka inspirerande och vackra bilder boken har, jag kan nästan känna bröddoften när jag tittar på dem. Stort grattis och lycka till med bokförsäljning och jurysittande!
SvaraRaderahar just förhandsbeställt boken. Den ser jättefin ut! Tack för din bakglädje!
SvaraRaderaSå - beställd och klar på Bokus!
SvaraRaderaSer fram emot intressant läsning.
Åhh de blir nog att önska sig den i julklapp! kikade i mina föräldras brödbok, riddaholms (?) och kopierade receptet på surdeg.. gjorde de och icke.. fattar inte vad de blev för fel.. den jäste inte och står nu bara i kylskåpet tills jag kommer på vad göra eller slänger den :/ könns så surt.. (hehe surt)
SvaraRaderaDen kan jag helt klart tänka mig att ha i mina ägor!
SvaraRaderaHar idag fattat att jag är trendig för enligt Laga Lätt är det trendigt att baka sitt eget bröd. Trendigast är att baka en fördeg - och din sida är nämnd;-))
Kul läsning!
Hej Martin,vilken superfinblogg du har! har många gånger tänkt på att gå in och kika men glömt bort vad den hette..men nu dök de upp för mig haha ;P
SvaraRaderaska självklart hålla koll på när din bok kommer ut..du gjorde mig lite klokare när vi jobbade så den kan jag nog ha lite nytta av!haha. Lärde mig fantastiskt mycket under tiden jag var kvar där..tiden gick så fort bara:) Saknar det!
Hoppas allt är bra med dig!!
Kram rosalinn
Tack för surdegen och smakproverna på Smaklustmässan. Ska du skriva något om vad vi ska göra med surdegarna också ?
SvaraRaderaHej. Var och lyssnade på dig idag på Smaklust. Mycket trevligt och inspirerande.
SvaraRaderaFick lite surdeg med hem och nu ska jag BAKA.
Hej, jag lär ju köpa boken. Såg Jan Hedh i förrgår på matlustmässan, tog ett foto... (Vad ska jag med det till? Rama in det?)
SvaraRaderaMen jag har en prekär fråga som måste besvaras innan min vildjäst blir tam – alla mått är i gram här, måste jag köpa en våg eller går det att få de översatta någorlunda i mängdmått?
Med vänliga,
fredrik
Ja tack för surdegsklicken och smakproven idag. Så klart jag ska köpa boken!
SvaraRaderaDu nämnde under din pratstund någon som skrivit om mögel i surdegen - men jag missade namnet?
Och jag uppskattade din lilla rundrivningsfilm från häromdagen - skulle du möjligen kunna göra en likadan av film av din bakassistent "in action" i låg och hög hastighet? Jag misstänker att vår egna går alldeles för fort och jag behöver i så fall ge mig in och skruva i elektroniken, men undviker det helst... Om jag kan jämföra hastigheten med din vore det fantastiskt! Jag skulle vara enormt tacksam!!!
Och till sist - har du någon aning om hur länge kan man hoppas på att vildjästen håller sig i kylen?
Albin
Hej Martin och tack för en trevlig stund i Tanto idag! Jag har precis gett mig in i det här med surdegar och det enda jag hunnit med är att misslyckas med både råg- och vetesurdegsgrunden från Riddarbageriets brödbok. Därför var jag och lyssnade på dig med stora öron :-) Jag fick mig en klutt av din surdeg och den står nu i kylen och väntar på... ja vad väntar den på? Snälla - tala om vad jag gör nu. Ska jag mata den? I så fall med hur mycket?
SvaraRaderaDin bok kommer för övrigt att inhandlas så fort den kommer :-)
Tack så väldans på förhand!
Mvh Linda
Hjälp!!! min deg-rulle till assistenten har spruckit!
SvaraRaderaFick en gammal elektrolux-assistent som jag använt till bakningen under sommaren (elvispen började morra och lukta bränt), men nu kan jag inte använda den eftersom degrullen, eller vad det kan heta, har spruckit och inte går att använda. Någon som vet var man kan köpa reservdelar? Får abstinens om jag inte får baka i alla fall en gång i veckan.
Loutine
Haha kul läsning!
SvaraRaderaHärligt arbetat!
SvaraRaderaVad kul! Men du, vad kommer boken kosta?
SvaraRaderaTiv: Självklart ber jag skeppet ta en sväng förbi Finland!
SvaraRaderaLaura: Bara mjöl och vatten i vetesurdegen. Bästa tricket att få bra fart i den är nog att använda den ofta.
Rosalinn: Kul att du tittade in! … och visst saknar man Rute!
Fredrik: Klart du ska rama in det! (iboken blir det både vikt och volymmått)
Albin: Jag använde min mormors gamla Bosch i somras och den gick också helt galet snabbt … Kanske blir det en film på det en dag. Hursomhelst tror jag på att köra degen riktigt långsamt, åtminstone till att börja med. Vildjästen håller nog ett tre, fyra månader utan problem.
Linda: Hoppas du hittade svaret …
Loutine: osis … kolla med en Electrolux Home-butik, de borde kunna ordna fram en ny.
Karin: Boken kommer att kosta 154 kr (på bokus.se), i butik vet jag inte, men något mer.
Så spännande med din bok! Ett definitivt köp för att utöka min kokbokshylla, har lagt den på bevakning på Adlibris. Det jag sett av den ser hur fint ut som helst, underbara bilder!
SvaraRaderaCoolt att den är på G, stort grattis. Har du sett att Janne H kommer med en bok nu i september åxå, tävla om försäljningssiffror? Knasigast citat från Jan H?
SvaraRaderaHejhej
SvaraRaderaHar såååå länge velat göra något av dina surdegsrecept. Men det faller på litet kök och ingen plats för hushållsassistent... Eller går det att göra schysst surdegsbröd ändå?
Något recept som är bra för en nybörjare?
Då köper jag boken omgående. Ser urfin ut.
Tove
Vilken brödbokshöst!
SvaraRaderaFörst och främst vår egen Martins mästerverk!
Och så en uppföljare av Jan Hedh (jag bakade hans San Francisco Sourdough Bread igår, wow!)
Och sen ger Eldrimner ut Bakverksta'n med Manfred Enokssons kunskaper.
Hei! Blir boka oversett til norsk tru??? Håpar det! det er ein del namn på ingrediensar eg ikkje har sjanse til å forstå.
SvaraRaderaTove: Javisst, det går att baka även utan apparat i litet kök. Bara det finns en ugn så.
SvaraRaderaSilje: Det finns nog inga planer på översättning till norsk, men vem vet!
Hej Martin!
SvaraRaderaIgår damp din bok ner i min brevlåda och jag måste säga efter en första genomläsning - den är superbra! Den ger härlig inspiration som få bakböcker gör och förklarar det här med surdegar på ett enkelt och bra sätt tycker jag. Det är inte svårt, men kräver ibland lite tålamod. Du beskriver det jättebra på ditt sätt. Den absolut bästa bok om surdegar jag sett!
Tack!
Nu blir det bakning till helgen:) Mvh,
Mattias
Nu har den i brevlådan landat :)
SvaraRaderaKvällen räddad.