tisdag, juni 23, 2009

Så långt ögat når

I vår familj kallar vi det långblått. När himlen är blå så långt ögat når, då är det långblått. Vi är på Gotland igen, och det är långblått. Det är riktig sommar med cykeltur efter DN och stanna och plocka smultron i vägkanten. Ture fick dem som efterrätt till lunchen.

Om morgnarna bakar jag nattjästa frukostbröd. Vi fick lite bråttom när vi skulle iväg till färjan i söndags, och i villervallan glömde jag att packa ner surdegarna. Men det gör inte så mycket, jag bakar varianter på de enkla sommarbaguetterna.

I dagens bröd bytte jag ut 1 dl vetemjöl mot rågkross och bakade ut dem som småbröd. Perfekt till frukost! (Koka upp en del av vattnet och låt rågkrosset ligga några minuter innan du blandar resten.)

Surdegsbröd blir det ändå. Från och med i morgon och två veckor framöver ska jag praktisera på Rute stenugnsbageri. Det ska bli så otroligt spännande. Tänk vad mycket jag ska lära mig! Jag ska cykla dit och jag har skaffat en ny cykel just för ändamålet. Här är den.

Det är en lättviktsracer från 1992 av märket Dawes, som jag har plockat isär, filat och slipat och låtit måla och satt ihop igen. Jag har plockat bort växlarna och satt ett rakt styre på den. Min kompis Andreas – som är lika entusiastisk över att ta isär och sätta ihop cyklar som jag är över att baka bröd – har lånat mig särskilda cykelverktyg och tipsat om hur skruvarna ska skruvas. Jag är mycket nöjd! Cykeln kommer att ligga som ett spjut på 148:an mellan Lärbro och Rute.

Om jag bara hittar en plats där mitt nyinförskaffade mobila bredband fungerar så ska jag rapportera om äventyret. Jag får väl klättra upp i ett träd.

20 kommentarer:

  1. Det blev jättegoda baguetter. Tack för receptet! Känns bra med alternativ till surdeg, även om det är allra godast.
    Hoppas du får lära dig en massa spännande i bageriet, och har vi tur kanske du ger oss några tips :)
    Trevlig "semester"!

    SvaraRadera
  2. Det låter underbart. Jag kan inte pröva dina sommarrecept här på torpet för här har vi bara en pissig gammal pyttegasugn. Hoppas att du lär dig mycket i bageriet, men inga kompromisser. Du bakar redan suspekt många olika bröd. ;-)

    SvaraRadera
  3. Du har en nalle att hämta inne hos mig http://solanderbay.blogspot.com

    Mvh Ann

    SvaraRadera
  4. No offense, men en fixie på Gotland?!? Det känns som att din mekarpolare lurat dig. För mycket verkstad och för lite snack. Logiken säger väl att en fixie ska man ha inne i stan där man stannar en gång var 100:e meter. Landsväg 148 kräver lite växlar.

    SvaraRadera
  5. Andreas har inte en blogg? Annars borde han det. En cykelmekarblogg lika pedagogisk som din blogg vore ytterst välkommet hos mig.

    SvaraRadera
  6. Är bara Landsväg 148 platt så kan det nog fungera med fix växel, på velodromer kör man ju med dem.

    SvaraRadera
  7. Lätt avundsjuk, både på Gotland och Rute praktiken! Lycka till och hälsa Erik och C:O på Rute.
    Här på Ekerö går ugnen varm med den nya stenen och massa inspiration från kursen.
    Snygg bok förresten, den ser jag framemot!

    SvaraRadera
  8. Vad gör du av alla bröd du bakar?
    (och vad gör du med dina misslyckade bak?)

    Jag är inne i en bakperiod. Frysen är proppfull. Jag åker därför hälsar på vänner med bröd i present.

    En kompis nere i byn blev så glad att han direkt gick till rabatten och plockade upp en flat sten. Han tog fram sin fars stenverktyg och gjorde en baksten efter att ha måttat efter en bakplåt. Jag hade berättat att jag letade efter en bättre baksten än det åbäke till gråsten som jag hade i ugnen.

    Min gamla provisoriska baksten var flat på ovansidan, upp-pallad på eldfasta tegelstenar och det var så lite kvar till ugnstaket att jag förstörde mina ugnsvantar. Jag har också bränt mig några gånger.

    SvaraRadera
  9. Vad har du för mobilbredbandsleverantör? Här i Uppsala har jag Teleonor (via Bredbandsbolaget) och det är väldigt, väldigt problematiskt i de norra delarna av staden. Jag har ingen större erfarenhet av mobilt bredband, så jag är mest bara nyfiken på hur stabilt det är. Teoretiskt måste det ju överensstämman med vad som gäller för en vanlig mobiltelefon.

    SvaraRadera
  10. Vad gäller bredbandet har jag hört att en bambupinne (lång) + en något längre USB-sladd och en lämplig mängd buntband är ett bra sätt att få upp dongeln en bit i luften, där täckningen oftast är bättre.

    SvaraRadera
  11. Off topic: Till höger kan man se dina favoritböcker. Jag har tre av fem :) Riddarbageriets bok finns inte att få fatt i längre. Återstår då Rosendalsboken. Menar du att du lyckas med bröd därifrån? Jag har den andra boken, "Rosendals trädgårdscafé", och jag har nästan misslyckats med allt ur den boken. Börjar misstänka att de inte provbakat/provlagat ordentligt, för det är fler än jag som haft problem med den goda Monikas recept. Är den värd att investera i? Törs jag?

    SvaraRadera
  12. Snygg cykel!

    En fråga: Har en rågsurdeg med äpple som jag matade senast i söndags, har inte matat den sen då. Den står fortfarande ovanför kylen. Kan jag använda den till ett nattjäst bröd som görs torsdag fredag eller måste jag mata den eller är den körd?

    SvaraRadera
  13. Har bakat efter NYT elektrolys-recept (hälften vatten mot mjöl, pytte-lite jäst, lagom med salt - jäs >12timmar + 2timmara till), men innan din baguette-postning har jag inte provat utan gryta. Testade som du beskrev med 4 längder på plåt och fukt i ugnen halva tiden och det blev lika bra, men med mera knaprigt skal - perfekt!
    Kör du andra-jäsningen en natt i kylen istället för någon/två timmar i rumstemperatur för att kunna göra nygräddade frukostbröd?

    SvaraRadera
  14. Hej gamla kamrat från tiden på "Den stora Tidningen" har numera tagit avgångs och ägnar min tid åt Surdegar. Problet är mina fina Pyrexformar. Brödet fastnar hur jag än bär mig åt. Olivolja var rena katastrofen.
    Tommyfoto@telia.com

    SvaraRadera
  15. keep away from the evil pyrex, friends.
    hälsa lärbro.
    /marie

    SvaraRadera
  16. @Maria
    Bröden från Rosendal fungerar faktiskt, till skillnad från recepten i trädgårdscaféboken. ( det är inte Monica Ahlberg som gjort brödrecepten!)
    Trodde länge att jag var ensam om att misslyckas med allt jag gjorde ur den boken, men har nu insett att det gör de flesta!
    Törs därför inte prova något recept Ms Ahlberg spottar ur sig numera.

    SvaraRadera
  17. Kom äntligen förbi bageriet i Rute - för att finna det stängt en onsdag, trodde det var säsong och öppet minsann... 17 mil i onödan? Men tack och lov fick vi köpa Gotlandslimpa och frukt- och nötbröd och de var ju fantastiska, så förtreten var snabbt glömd.
    Vad är största skillnaden mot hembak - ugnen, mjölet, recepten, utrustningen? Eller något annat?
    /Mats

    SvaraRadera
  18. Vilka underbara sommarbilder och brödet är inte fy skam det heller.

    Ha en trevlig sommar
    Nadja

    SvaraRadera
  19. Jippie! nu är det bokat. Ska vara med och baka på Olof Viktors bageri. Kanske lite konstigt semesternöje, men men, man roar sig på olika sätt :-)
    Loutine

    SvaraRadera
  20. Hej! Jag har följt din blogg till och från ganska länge. Bakar ibland med surdeg ibland utan. Förra veckan var vi på Gotland och på ditt tips besökte vi i fredags Rute Stenungsbageri. Det lustiga var att jag såg dig där men jag kom inte på förrens du gått att det var du. Annars hade jag hälsat och tackat för en bra blogg. Vi åt iallafalla underbara vaniljbullar och brödbörkorg med ost! Och så kom ett par bröd med hem också.
    Hoppas din praktik blir kul! Hälsar Malin i Jonsered.

    SvaraRadera