Det var fint på Gotland. Ture kunde knata omkring som han ville den här gången och degarna jäste. Det blev en rolig kurs. I alla fall hade jag otroligt roligt, jag hoppas att de tolv kursdeltagarna också hade det. De var verkligen väldigt snälla allihop.
Vi bakade fyra olika bröd. Levainbröd, fruktbröd, rågbröd och ett honungsbröd. Så här såg det till exempel ut på tisdagen då Dan blandade fruktdeg och Nan höll ställningarna vid Frans, den stora degblandaren.
Mina recept, som jag vanligtvis bakar på ett kilo mjöl, hade jag multiplicerat med tio ungefär, och det var kul att se hur bra de jäste. Snabbare än här hemma. Den surdeg som i mitt kök kommer igång på sådär 8 timmar, bubblade fint redan efter halva tiden. Ju större deg desto snabbare går det kunde vi konstatera. Till vänster i bild, glad i glasögon, syns Markus. Han jobbar som bagare i bageriet och var den som såg till att ugnen eldades när den skulle och visade hur vi fick fart på degblandarna. Alla frågor som jag inte hade svaret på passade jag också vidare till Markus. Mycket tacksamt.
tack för besöket! Vi har börjat provbaka lite nytt inför sommaren idag, ny inspiration efter kursdagarna:) Det blev ett korgbröd med honung och rostad havre.
SvaraRaderaOch jag är avundsjuk! En annan gång så...
SvaraRaderaDet såg ut att ha varit en alldeles underbar helg!
SvaraRaderaNu måste jag sätta en deg och känna lukten.
Grym kurs! Hittar fortfarande rester av deg på klockan efter att ha agerat degblandare för fruktbrödet;)
SvaraRaderaHar nu invigt min gotlandsbaksten och den lyfter brödet till nya höjder! Riktigt kul.
Tack för all inspiration, både på kurs och blogg!
/Danne
Tack igen Martin, Marqus och Erik för två otroligt inspirerande dagar! Fina bilder som vanligt Martin.
SvaraRaderaDrog igång en vetesurdeg imorse som jag med spänd förväntan hoppas hitta bubblandes ikväll. Sen blir det bak imorrn på nya bakstenen.
Tycker för övrigt att rågbrödet vi gjorde blev väldigt saftigt och härligt när det fått ligga till sig ett par dar!
//Tobias
Hej Martin!
SvaraRaderaVad kul att du håller kurser.
Är intresserad, när blir nästa kurs?
Irma
Vad trevligt det ser ut! Jag har just kommit in i baktagen (efter den mys-trevliga serien "Bullar av stål"), och surfar nu intensivt på bröd, mjöl och kvarnar...!
SvaraRaderaHur funkar det att starta surdegen med vårt klorerade kranvatten, stör det inte eller använder du "annat" vatten?
(Jag bakar på jäst, men är lite sugen på surdegsbak)
Vad kul att ni hade så roligt. En stenugnsbageri ska öppna i min hemkommun! Jag blir så glad, kanske kan jag göra studiebesök?
SvaraRaderahttp://vakanser.se/jobb/bagare+140/
Jag har verkligen gått igång på din hemsida och började baka surdegsbröd för några veckor sedan. Underbart! Det jag undrar är hur surdegen normalt beter sig när man matar den inför ett nytt bak. Jag plockar fram den ur kylen på kvällen och matar den som under ditt inlägg "Så här matar jag min surdeg". Efter bara några timmar i rumstemperatur har smeten betydligt mer än dubblat sin storlek och den är tjock och fin. Men på morgonen är den tunn och det pyser inte om den när man knackar på burken.
SvaraRaderaJag blir superinspirerad av sådana här kreativa bloggar. :) Vill baka hela köket fyllt med bröd, men ajabaja, jag har ätit för mkt bröd i mina dagar och måste bli av med tjockmagen först. Ville i alla fall säga att jag blir inspirerad!
SvaraRadera