I förrgår bakade jag på den där degen jag knådade ihjäl. Det såg till en början mycket bra ut, degen jäste bra och bröden reste sig fint i ugnen. Men det smakade verkligen inte bra och det var stumt, torrt och tråkigt inuti. Det blev komposterbart matavfall av det med en gång.
Igår åt jag lunch med en mycket trevlig person som är väldigt bra på bröd. Surdegskungen från Saltå kvarn, Manfred Enoksson. Han berättade många spännande saker om surdegar, mjöler och tyska juiceproducenter som jag hoppas få tillfälle att återberätta en dag.
Idag blandade jag en bra deg på rågsurdeg och vetemjöl som ska med i boken. Ett mycket enkelt recept som man kan göra fina baguetter, stora bröd eller små bullar på. Jag gjorde några baguetter och en limpa som såg ut som Afrika. Jag blev intervjuad av den sympatiske reportern Anders Diamant för ett inslag om surdegsbröd i Studio 1. Sedan brände jag mig ganska illa på en jättejättevarm form som stod i ugnen. Tumme, pekfinger och långfinger på vänster hand har nu vita blåsor. Aj aj, ont på Martin.
Imorgon ska jag lämna alla texter och alla recept till boken. Det är bara det att jag inte är riktigt färdig. Jag ska skriva allt jag kan i morgon, men jag kommer inte att hinna. Kanske blir hon galen, Maria, som är bokens redaktör. Hoppas inte.
På lördag ska jag packa.
På söndag lämnar vi landet. Några veckor framöver ska jag, Lisa och Ture hänga i en liten by strax nordväst om Nice. Åka på utflykt, handla på Carrefour, gå till bagaren, dricka pastis, laga mat, titta på havet, elda brasa och läsa böcker. Någon av oss kanske rent utav ska lära sig gå. Jag ska se om jag kan ordna något finurligt med mobiltelefonen så att jag kan lämna några vykort här på bloggen.
A tout à l'heure.