Någonstans läste jag, tror det var i Jan Hedhs bok, att man kan bevara en surdeg i torkad form. Jag förvarar min i kylskåpet, och det funkar fint, men jag gillar tanken på att kunna spara lite i kex-form. Att ha i reserv, eller att ge bort. Eller ta med på resan för den delen.
Idag har jag blandat till en hård deg som ska få ligga och torka på ett bakplåtspapper. Torkar gör den med all säkerhet, återstår att se hur det går att väcka liv i den sen bara.
Spännande! Det var i Jan Hedhs bok, men själv har jag inte vågat prova. Väntar på ditt resultat med förväntan.
SvaraRaderaSer med spänning framemot resultatet.
SvaraRaderaJag har gjort det efter Jan Hedhs bok och det fungerar faktiskt! Lycka till!
SvaraRaderaSköj! Ska f ö på bakkurs med Hedh på måndag, vi får se vad han hittar på..
SvaraRaderaDet var väl så man gjorde förr med trätrågen som man inte fick diska utan att degresterna fick torka in efter baket, sen var det bara fylla på vatten och mjöl vid nästa tillfälle
SvaraRaderaJa, man hade en sk jästring eller jästkrans (googla för bild!) där degen kunde torka fast extra bra till nästa bak. Säljs på loppisar och folk har dem till grytunderlägg nuförtiden.
SvaraRaderaVad spännande det låter!
SvaraRaderaMin sambo hade också ett sådant trätråg som LArs-Gunnar skriver om. Men jag är glad att du experimenterar å våra vägnar. Min 18-åriga dotter i Norge vill också börja baka surdegsbröd men har inte vågat ta med sig en klick på flyget. Och nu i söndags kom hennes kappsäck på villovägar, så det var kanske lika bra att hon inte tog något levande med sig nu...
SvaraRaderaSurdegen som jag gjorde före jul har stått i rumstemperatur utan några tillsatser av varken vatten eller mjöl. Den har varken möglat eller blivit dålig och jag har bakat en omgång bröd på den igen med samma fina jäsförmåga som före jul.
SvaraRaderaHej,
SvaraRaderaTack för en superinspirerande blogg! Idag hittade jag ett nytt surdegsbageri i Stockholm, Fabrique. Jag har skrivit om det på min blogg.
http://nattensbibliotek.wordpress.com/2009/01/08/ugnsbakat-surdegsbrod/
Jag tog mig friheten "låna" en av dina fina brödbilder. Jag skriver tydligt att bilden är din och länkar till dig som Sveriges bästa brödblogg. Förhoppningsvis kan du få lite trafik av det.
Om du misstycker. Säg till så tar jag bort bilden direkt.
Med vänliga hälsningar,
Siri
Harald: Vad spännande! Det vore jättekul att höra hur det var.
SvaraRaderaLars-Gunnar och Maja: Ni har förstås helt rätt, det har funkat förr! Aterkommer snart och berättar hur det gick för mig.
Siri: Inga problem förstås!
Att torka surdeg är inga problem. jag brukar Göra iording en ganska stor sats, se till att den kommer igång, sedan "mätta" den med mjöl så att det nästan blir torr. Därefter smular jag ut bitar på en handuk och låter det torka (det luktar surt). Det tar ett par dagar. Därefter är dte bara att lägga bitarna i en glasburk. När jag sedan skall använda surdegen så brukar jag krossa den och lägga den i vatten. När den är upplöst häller jag i mjöl så att jag vet att den "lever" (Det gör den alltid). Sen är det bara att köra. Varje sats brukar räcka ett år och den torkade surdegen håller hur länge som helst tror jag. Man lär ha hittat torkad surdeg i pyramiderna som bara var att väcka till liv. Längre hållbahet behöver jag inte :)
SvaraRaderaEn liten mini affärs idé till dig.
SvaraRaderaJag tror att det är många som skulle vilja få möjligheten att köpa några av dina torkade surdegskexgrunder.
Enkelt att skicka i ett kuvert och du får in några kronor att göra något kul med.
Öppna ett litet konto, låt oss sätta in den summa du väljer och skicka dom på posten.