Jag har aldrig gillat bruksanvisningar. Det är mycket roligare att prova själv, man knappar och fixar tills det funkar. De gånger jag konsulterat en bruksanvisning har jag inte blivit klokare. Jag undrar vad det är för några som skriver bruksanvisningar egentligen.
Men i fallet med vår nya spis har jag varit tvungen att läsa det medföljande häftet för praktiskt taget varje moment. Den ser mycket enkel ut, men den har väldigt många funktioner. Jag har stått handfallen inför för mig fullkomligt nya begrepp som automax, turbomax-grill och pizza/pajläge, och hur stektermometern fungerar har jag fortfarande inte begripit. När jag stack in den i brödet pep det några gånger och blinkade kort på displayen innan hela maskinen stängdes av. Jag får läsa på lite mer helt enkelt.
I övrigt är vi mycket nöjda med spisen. Det tar nog ett tag innan ugnen blir lika inbakad som den gamla dock. Där var det mjöligt och mysigt och lågt i tak och dunkel belysning. Tittade man in utifrån kunde man bara skymta bröden där inne. Lite som att gå förbi fönstret till en jazzklubb i en källare i Paris; man ser inte, men man anar att det är något väldigt trevligt som pågår där inne. Den nya ugnens fönster döljer ingenting. Och kolla så ren ugnen är! Otäckt ren nästan.
Men det blir nog bättre när jag får bakstenen på plats. Jag ska köpa en bra kapskiva till vinkelslipen så jag kan såga till den i lagom storlek. Det ska nog bli bra.
Någonting annat: Ni missade väl inte att Aktuellt ägnade ett halvt program åt bröd i fredags? Jag begrep bara inte vad de ville ha sagt. Å ena sidan: De dåliga svenska veteskördarna kommer att leda till höjda priser på bröd, kanske så mycket som två kronor på ett 25-kronorsbröd. Ve och fasa! Å andra sidan: Butiksbrödet är så dåligt att konsumenten gladeligen skulle betala det dubbla för ett dagsfärskt i ett riktigt bageri. Jan Hedh var gäst i studion. I Jan Hedh-slips. Kolla på programmet här.