Jag snavade häromdagen över ett tips om hur man gör franskt surdegsbröd med extra fart. Brödet blir lika gott som om man bakar på konventionellt sätt, men skillnaden är att det går snabbare (du bakar brödet på en kväll snarare än två dygn).
Det är en kemisten (och hobbybagaren) Francois Blague i Montpellier som kommit fram till metoden som får degen att "åldras" snabbare. Förenklat fungerar det så att man tillför sackarinnatrium (ett ämne som bland annat finns i vanliga huvudvärkstabletter!) i degen. Sackarinnatrium gör samma sak som fruktosen i vildjästen, fast mycket kvickare.
I går kväll provade jag, och det gick som en dans!
Så här såg min levain-start ut efter bara 5 minuter!
Gör så här
50 g vetemjöl (helst special)
50 g ljummet vatten
2 alvedon (jag använde brustabletter, men jag antar det går lika bra med vanliga)
Mosa alvedonen med en sked och blanda sedan med mjöl och vatten. Sen är det bara att vänta. Efter ca 3 minuter hade min slutat fräsa och bubblade i stället lugnt och fint. Någon minut senare hade den blivit mer än dubbelt så stor, då fortsatte jag med steg 3 i det här receptet. Tänk på att alla jästider blir kortare. Den sista jäsningen gick på mindre än 15 minuter mot 3–4 timmar i vanliga fall.
Lycka till!
Haha! Låter kul!
SvaraRaderaÄr detta verkligen sunt? Jag är skeptisk...
SvaraRaderaApril, april....
SvaraRaderaEva
Ho ho!
SvaraRaderaDagens bästa!
Men för er som verkligen vill testa ändå - undvik de vanliga tabletterna och suppositorierna; ingen av dem innehåller något sackarinnatrium. Skål i hål!
SvaraRadera/Lars
*hi hi* Kanske man kan äta ett franskt surdegsbröd vid huvudvärk ;)
SvaraRadera*asg*
SvaraRaderaEller hur!!
Det värsta är väl att jag la några sekunder på att fundera om det är värt att prova.Vi får i oss så mycket skit att detta verkade nästan helt OK. Vanliga bagare har ju bl.a. frysmedel i sitt bröd så varför inte en hederlig magnecyl ?? ;-)
SvaraRaderaOch så praktisk när man dessutom kurerar sin huvudvärk samtidigt!
SvaraRaderaFan, jag gick på det... Började på fullt allvar fundera över hur nyttigt det skulle vara att stoppa i sig mängder av alvedon.
SvaraRaderaHahaha!
SvaraRaderaJättekul!
Höll på att börja slå i mina kemiböcker...!
Fan alltså, kul skämt och snyggt att lyckas få in ett aprilskämt i en brödblogg. Det ger en dessutom insikt om hur långt ens brödbesatthet har gått: om man (som jag och säkert en del andra) börjar fundera på att baka ditt recept under läsningen ("hmm, alvedon alltså, verkar spännande...") kanske man ska gå tillbaks till det gamla hederliga brödköpandet ett tag och ta en paus från bakandet. Eller? Det kanske är ett tecken på sund nyfikenhet! Hur som helst är det bra att la in länken, annars skulle du få kommentarer från läsare som faktiskt provat receptet (men det kanske du får ändå...)
SvaraRaderaHahahaha!! Bröd mot bakfylla!
SvaraRaderaJag började genast tänka " men gud, alvedon som smakar så illa". Bra skämt tycker jag, för lite nära sanningen ligger det väl ändå, borde man inte kunna baka sockerkaka med samarin tex!?
SvaraRaderaJag funderarde över paracetamolet, och att det var ett osannolikt avsteg från det vilda. Jag fuderade dock inte över om det var möjligt...
SvaraRaderaSnacka om trovärdighet! (Eller godtrogenhet...)
/Mikael
Idag börjar MAT-Niklas program. När är BRÖD-Martin med?
SvaraRaderaCilla: Jag tror att Bröd-Martin dyker upp i rutan den 17 april … hej!
SvaraRaderaJa det där var ju faktiskt väldigt kul :-) Jag som just har börjat baka bröd tänkte omedelbart prova.
SvaraRaderaApril, april...
//Anna