I helgen bakade jag några bröd med samma deg som till de här baguetterna, alltså med en liten fördeg som fick stå över natten, men den här gången hade jag även i lite surdeg. Saftigt och gott, men jag skulle nog vilja ha det ännu lite syrligare. Ska prova att låta surdegen stå lite längre nästa gång.
Fördeg med jäst i den stora bunken, surdeg i den lilla. Jag utgick från min rågsurdegsgrund, fast jag blandade den med vetemjöl.
Jag har länge tänk att jag ska göra riktigt stora bröd som utnyttjar de extra centimetrarna i vår extra stora ugn, men flera gånger har det fallit på att degen varit så lös att jag varit tvungen att låta bröden jäsa i jäskorgar (eftersom de annars skulle flyta ut och bli platta) och mina jäskorgar är inte så där gigantiska som jag skulle vilja. Men nu löste jag det med de här hemrullade grunkorna:
Några utgåvor DN Motor och kanske en eller annan sportdel, om det inte varit fotboll, passar bra. Lägg sedan en kökshandduk mellan rullarna så blir det till en vagga där bröden kan jäsa. Glöm inte att mjöla rikligt bara, det är hopplöst tråkigt när de fastnar.
Att få in de långa limporna i ugnen är ju sedan ett konststycke i sig. Om man inte som jag är försedd med en hel uppsättning bakspadar av pappa, skulle jag satsa på en bit av en flyttkartong.
Till julaftonens julbord ska jag baka sådana här gigantbröd tänkte jag. Passar bra när man är många.
Ser smaskigt ut!
SvaraRaderaHar du möjligen någon erfarenhet av att baka vörtbröd? Jag funderar på att försöka mig på det i år. På något vis smakar julskinkan extra gott på vörtbröd.
Mvh
-Johan
Bra blogg! Jag har vart inne på den titt som tätt och blir alltid inspirerad. Men jag har en liten fråga... Vad gör du med allt bröd du bakar?! Hinner du äta upp allt eller vad gör du med det? ; )
SvaraRaderaHej igen. Intressant artikel (kanse redan gammalt info till bröd entusiaster!): www.nytimes.com/2006/11/08/dining/081mrex.html
SvaraRaderaoch också video: www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU
Bakade igen enligt din "nattjästa" recept. Använde också en del dinkel mjöl. Deget var i kylen bara 3-4 timmar, sedan började det vara för stor för korgarna...Gott blev det i alla fall!
ooja - läste vidare och lite noggrannare... och NY times-bröd är verkligen old news...men ny artikel till mig :)
SvaraRaderaJohan: Jag gjorde ett vörtbröd förra året, fast det var inget superroligt recept (tror det var från tasteline). Hade tänkt strunta i vörtbröd i år, men du har rätt i det där med skinkan ... hmm, kanske hinns det med ändå!
SvaraRaderaann-lou: Du vet vad socialstyrelsen säger, sex till åtta skivor bröd om dagen :) … så brödet går åt! (fast ibland ger vi bort till familj och grannar också.)
tiv: Jag har sett det där, men faktiskt aldrig provat. Gitto har gjort en översättning av receptet, hon gillar det! En dag ska jag prova.
Du bakar sååååååå fantastiska bröd, och även jag skulle önska ett recept på ett vörtbröd. Funderar på att ge mig på det jag också, eftersom det ändå är en speciell kombination med julskinkan...
SvaraRaderaVörtbrödet ur Heds bok Bröd är gott. Jag la till 100 gram rågsur och kan tipsa om att dra ner på ungstemperaturen, det blev lite bränt med tanke på allt socker.Vörten köpte jag på Gateau.
SvaraRaderaEva
Hej Martin!
SvaraRaderaFick äntligen din bok igår som födelsedagspresent! Nu undrar jag över om jag ska investera i jäskorg eller ej...? Vilken storlek ska jag köpa isåfall, finns ju massor att välja på... Ska jag lägga ihop alla ingredienser för att få fram degvikt eller bara ta mjölet...? Såg ditt tips om brödkorg/durkslag... Hjälp mig snälla!
tack på förhand! Nu ska jag göra min första rågsurdegsgrund!
/Linda
Linda: Ja, för att få fram degvikten ska du lägga ihop alla ingredienser. Mina jäskorgar är sådana som rymmer 750 gram deg, och då kan man göra två riktigt stora eller tre mindre bröd av mina recept. (om man gör två bröd blir det lite mer deg än 750 gram, men det funkar fint ändå.)
SvaraRaderaDu behöver inte köpa dyra jäskorgar, det går även bra att använda vanliga brödkorgar (som man brukar kunna få för någon tia). Lycka till!