måndag, juli 05, 2010

Trevlig sommardeg

Jag tänkte ta semester några veckor, men jag lämnar er med ett recept som räcker hela sommaren.

Här är själva grundreceptet. Det blir en liten deg som räcker till 1 lite större bröd eller 8–10 småbröd, men den går utmärkt att göra dubbel eller tredubbel.

3 g (3 krm) jäst
300 g (3 dl) kallt vatten
390 g (6 1/2 dl) mjöl
6–9 g (1–1 1/2 tsk) salt

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör kort (en halv minut räcker gott), täck med plastfolie eller lock och och låt stå 8–10 timmar i rumstemperatur (över natten till exempel). Är det riktigt varmt minskar du lite på jästen.

Oavsett vad man ska göra av degen, småbröd, baguetter eller ett stort, så gör man följande enkla moment: Häll ut degen på ett mjölat bakbord, dra ut den till en kvadrat och vik sedan ihop den till ett paket. Momentet gör att degen håller ihop bra och lätt kan delas när den jäst klart. Ungefär så här kan det se ut.

När man vikt ihop degen kan man vända den uppochner så öppnar den sig inte i skarven när den jäser.

Så snart degen är hopvikt sätter man på ugnen på full värme. Sätt en plåt eller en baksten på mittenhyllan och en oöm plåt på nedre hyllan. När degen jäst någonstans mellan en halv och en hel timme skjutsar man in brödet i ugnen. Den där oömma plåten man ställde längst ner kan man lägga några isbitar på, de smälter till ånga som gör bröden fina.

Mitt utgångsläge brukar vara att jag bakar de här bröden på 250 grader, men jag tittar till dem efter tio minuter eller så, har de då väldigt mycket färg sänker jag till 200 grader. Och så brukar jag lufta ugnen mot slutet, öppna en stund så att fukten åker ut. Det ger knaprigare skorpa. Små bröd, som frukostbullar, bakar jag 10–15 minuter, baguetter något längre och stora bröd runt 30 minuter.

Det fina med det här superenkla receptet är att det går att variera i oändlighet, eller närapå. Här kommer några uppslag.

Frukostbullar med frön. Dela den färdigjästa degen i små bitar, lägg dem på ett bakplåtspapper och strö på de frön du hittar i skåpet.

Frukt- och nötbröd. Byt ut hälften av vetemjölet mot fullkornsdinkel eller grahamsmjöl, tillsätt 100 gram (drygt 1 dl) torkad frukt och 100 gram (2 dl) nötter.

Lite grövre frukostbröd. Gör som med frukostbullarna ovan, men byt ut 90 gram (1 1/2 dl) av vetemjölet mot fullkornsdinkel eller grahamsmjöl.

Baguetter. Dela degen i två eller tre, med eller utan frön.

Äppelbröd. Riv ner ett äpple i degen och baka av som ett bröd. Man känner knappt smaken av äpplet, men det blir märkvärdigt saftigt och gott.

Formbröd. Om degen blir lite väl lös och svår att få styrsel på, häll den i en smörad form tillsammans med lite solrosfrön.

Ja, jag tror ni hajar, ni kan baka lite hursomhelst med den här degen.

Nu, semester alltså. Och jag kommer nog inte att svara på några kommentarer heller, så kör ni fast får ni hjälpa varandra. Och dela gärna med er av era egna specialare i kommentarerna.

Trevlig sommar!

63 kommentarer:

  1. Ha en trevlig sommar och njut av din välförtjänta semester!
    /Michelle

    SvaraRadera
  2. Jag säger bara kan man annat än att bli "brödsugen" då man läser dina inlägg? Något helt annat än att botanisera bland de trista bröddiskarna i butiken

    Ingela
    Nu väntar sommardagar för din del, kanske inte utan sommardegar men väl semester från bloggen ;-)

    SvaraRadera
  3. Ha en riktigt skön semseter!! Ta hand om familjen! Längtar till att boken släpps... Ha det gott i värmen!

    Mvh Milla
    www.surdegsmilla.blogspot.com

    SvaraRadera
  4. ska det inte vara någon surdeg i brödet?!

    SvaraRadera
  5. Jäsning över natt - i rumstemperatur eller kyl?

    SvaraRadera
  6. @MAria: jäsning i kylskåp; annars jäser brödet alldeles för mycket

    SvaraRadera
  7. Maria: Jag brukar låta degen jäsa i rumstemperatur. Tack för påpekandet, jag har förtydligat det nu.

    SvaraRadera
  8. Det här brödet får jag testa i veckan, idag bli det till att baka ut ditt äpple och valnötsbröd, måste ju testa att baka på min nya baksten , blev en i Gotländsk Kalksten och använda mina nya jäskorgar

    SvaraRadera
  9. Hej!

    Mycket trevlig enkelt recept att prova på semestern.

    En fråga bara, hur länge ska de gräddas? Du nämner att du tittar till dem efter 10 minuter, men sen då?

    mvh
    Peter

    SvaraRadera
  10. Peter: Aha, det missade jag. Små bröd, som frukostbullar, bakar jag 10–15 minuter, baguetter något längre och stora bröd runt 30 minuter.

    SvaraRadera
  11. Aaaah! Bara att börja baka :D

    SvaraRadera
  12. Ok, tack. Ska absolut prova detta.

    SvaraRadera
  13. Vad skoj med nytt enkelt recept, måste provbakas! Njut av semestern och vårt fagra land, jag ser fram emot nya boken och höstinspiration! :)

    SvaraRadera
  14. Hej hej ville bara passa på att önska er en riktigt skön helg

    SvaraRadera
  15. Hej Martin!

    Är det torrjäst eller färsk jäst du använder i receptet? Det låter lite med 3 gram färsk jäst?

    Tack för en underbar blog!

    SvaraRadera
  16. @Mattias: Jag gissar på färskjäst. Det räcker!
    Vill också tipsa om "No Knead Bread" länken till YouTube/NY times. Min 7-åring begick brödbakspremiär idag med det och förutom att behöva hjälpe med själva gjutjärnsgryta som är 250° varm-momentet, var det precis så enkelt som det såg ut. Och väldigt gott!

    SvaraRadera
  17. Detta kommer att bli ett favoritbröd, så himla gott med mycket luft och stora hål och så himla enkelt. SUPER!!!
    /Marianne

    SvaraRadera
  18. Tipsar om att istället för att tippa ut mjölet direkt på arbetsbänken, använd en stor bricka, så behöver det inte bli mjöl precis överallt när man vänder och viker och har sig... (eller så är det bara jag som är klumpig)

    SvaraRadera
  19. Har provad i helgen, supergott, saftigt och luftigt. fick till och med svägerskan att baka efter att ha smakat i lördags.

    SvaraRadera
  20. Så gott och så enkelt! Ändå blir det ju så proffsigt att alla tror att det är "skitsvårt";-)) Brödet förgyllde min första semesterdagsfrukost och passade på att marknadsföra (om det nu behövs) din sida i dagens inlägg!

    SvaraRadera
  21. Mattias, Martin brukar använda färskjäst (se "Vanliga frågor").

    Sommarhälsningar! Margareta

    SvaraRadera
  22. Jag gjorde grundreceptet + rivet äpple.

    Skulle säga att det inte bara blir en saftig konsistens - det blir en annan smak också. Gott!

    Men nästa gång jag gör med rivet äpple ska jag ta och kompensera med mindre vatten. Degen blev väldigt lös - så jag fick baka den i en form. Kanske att det kan bli lagom lös deg om man ser till att vattnet och äpplet tillsammans väger lika mycket som antalet gram vatten det står i receptet.

    Havre+äpple-variant funderar jag på att pröva också nån gång.

    SvaraRadera
  23. önskar jag bodde granne med dig....kunde jag varit "smakprövare"...:) dina grannar måste både hata och älska dig när det doftar nybakat antagligen VARJE DAG! måste vara svårt då om man inte bakar själv....
    malin

    SvaraRadera
  24. Jag rörde ihop degen i går kväll i husvagnen och vek ner den i en form på morgonen. Utnyttjade sedan campingens kök och satte in den i ugnen. Det blev en konkurrent till deras bake-off som smakade mycket bättre. (Några andra campinggäster log lite avundsjukt åt mitt smarriga bröd).

    SvaraRadera
  25. Hej!!!
    Jätte bra blogg och utmärkta tips! Jag praktiserar på ett surdegsbageri och tycker att det är otroligt roligt. Jag experimenterar hemma mycket också. Jag har en fråga. Min rågsurdegsgrund bubblar bra men luktar väldigt illa. Har nu haft den i kylen ett par dagar. Började i måndags och la den i kylen i torsdags. Jag har matat den och hällt ut en del, men den luktar fortfarande illa, kan jag mata den varannan dag tills den inte luktar illa längre, eller måste det vara 1-2 gånger i veckan?

    SvaraRadera
  26. Tack Martin två morgnar med finaste brödet. Jag blev så himla sugen av dina bilder och din läckra beskrivning.
    Enklare och godare än allt jag gjort tidigare.
    Tack!
    Eva Henriksson tyresö

    SvaraRadera
  27. Tack! Jag imponerade på familjen under semester med detta bröd. Ett plus att det dessutom höll sig gott i flera dagar.

    SvaraRadera
  28. Hej!

    Har precis startat ny matblogg, kom in och ta en titt vettja!

    Kram

    http://mimmismat.blogg.se/

    SvaraRadera
  29. Saknar alla dina goda brödrecept! Hoppas att du har en skön semester:-)
    /Frida

    SvaraRadera
  30. hej, undrar lite varför du helt gått över till "no knead" recept och inte längre har några som skall bearbetas och vikas.. Hoppas du kommer med lite mer blandat framöver.. Dina recept är roliga men jag saknar dem från förra året. framför allt från sensommaren.
    /victor

    SvaraRadera
  31. Ny tävling hos Den Rockande Kocken, missa inte den... http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=153

    SvaraRadera
  32. Åh! det här är ju världens bäsa semesterdeg!!! precis så mycket jobb att man gör det varje dag i olika versioner.

    Igår åt vi baaguetter till frukost och idag blir det fikon och nötter (fast jag hade inte så mkt nötter så det blev en del mandel=)

    /m

    SvaraRadera
  33. Har letat och provat massor av olika bröd och recept men verkligen inte hittat något som funkar eller som jag varit nöjd med, men så tipsade bror min om din sida och jag blev såld på detta bröd. Tänkte först att det låter för enkelat för att vara sant, men oj va jag bedrog mej!
    Bättre deg och bröd får man leta efter.
    Har gjort det flera gånger nu, bland annat har jag gjort små vitlöksbröd till grillat och det blev succe!
    Härligt, väntar på din nästa bok som säkert kommer bli ett mästerverk :)
    Ha en fortsatt trevlig sommar :)
    //Johanna

    SvaraRadera
  34. Så lätt och så gott, måste prova!

    SvaraRadera
  35. Underbar brödblogg! Fortsätt gör det du gör! Lycka till med nya boken också! :)

    SvaraRadera
  36. Wow vilka bröd, även en som aldrig bakat bröd får ju inspiration här :) häls. Tessi
    www.delicatessi.blogspot.com

    SvaraRadera
  37. Nybliven "hemma"surdegs bakare vill tacka för given inspiration! Jag har bakat en del tidigare,både inom konditor,och bagar facken (kakor/bullar,bröd) Men har nu fastnat för surdegsbakningen. Riktigt roligt,och gott blir det! Har nyligen hittat till din sida men kommer regelbundet tillbaks. Kul och inspirerande läsning,och inte minst...lärorik =)Ser fram emot kommande inlägg//Erik.G

    SvaraRadera
  38. Hejsan!
    Vilken underbar blogg... som alla andra säger, VÄLDIGT inspirerande. Jag har bakat sommarbrödet på 3 olika sätt, bland annat med äpple som du föreslog. Men jag hade problem med att få det luftigt? Några bra tips? Jag använde formar då vissa av degarna blev lite kladdiga, påverkar formarna luftigheten i brödet?

    Hälsningar Daniel

    SvaraRadera
  39. Hej Martin med flera!

    Ser i ett gammalt inlägg på din blogg att du (tidigare?) brukade åka till Saltå kvarn i Järna och köpa tiokilossäckar av deras utmärkta mjöl. Nu kanske du har hittat något närmare ställe att handla sådant mjöl på?

    Annars vill jag gärna tipsa om ett ställe i dina krokar (och mina) som säljer just Saltå kvarns tiokilossäckar. Det är Ekodirekt, på Statsrådsvägen 11 i Enskede.

    De levererar också hem till dörren, åtminstone i Stockholmstrakten. Själv brukar jag åka dit och handla på plats (endast fredagseftermiddagar).

    Den 13 augusti är första fredagsöppettillfället efter semestern.

    Ekodirekt är för övrigt ett paradis för ekodiggare i allmänhet och ekobakare i synnerhet.

    Mjölet:
    http://ekodirekt.jetshop.se/ListProducts.aspx?cat=265

    Karta:
    http://ekodirekt.jetshop.se/pub_images/original/H%E4r-finns-vi-karta_412.jpg

    Ett ställe värt att gynna!

    /anna
    PS Någon som vet var i södra Stockholm man kan köpa ekologiskt vetemjöl special om man inte kan pricka fredagseftermiddagar på Ekodirekt?

    SvaraRadera
  40. Hur får du din baksten riktigt varm? De flesta ugnar klarar inte särskilt höga temperaturer. När jag gör pizza vill jag gärna ha en nästan bränd yta undertill. Kan det bero på att jag inte förvärmer stenen tillräckligt länge? Hur länge förvärmer ni era stenar?

    SvaraRadera
  41. Hej alla (och Martin),
    är det någon som kan berätta hur man ser att degen har jäst klart efter första jäsningen (8-10h)?

    Jag vet att den inte får börja sjunka ihop men då är det ju redan för sent. Så när vet man att den jäst lagom för att bakas ut?

    /novisen

    SvaraRadera
  42. ååhh... frukt o nötbröd.... fantastiskt vad det vattnas i munnen!! meow!

    SvaraRadera
  43. Bakstenen värms i ugnen minst 1 timma gärna två.
    Jag brukar sätta igång ugnen precis innan jag häller ur degen efter första jäsningen.
    Sedan ska den ju jäsa en gång till.

    Jag undrar också lite om det går att se när degen jäst klart.
    Jag sätter till en deg (på kvällen) och bakar den när jag hinner någon gång på förmiddagen. Och ja det brukar bli så bar så.

    SvaraRadera
  44. Kunde inte hålla med mer! Bra, långt inlägg med mycket bilder.
    Har ni andra märkt att man läser mycket mer bloggar när man själv bloggar?!

    Kul effekt egentligen.

    http://thegayinterpreter.blogspot.com/



    :=)

    /Theo

    SvaraRadera
  45. Jag undrar också det där med jäsningen. Sen undrar jag är det mer än vätskemängden som avgör hur stora hål man får? Trots att jag är jätteförsiktig med degen så får jag aldrig sådär stora fina hååål som jag vill ha!

    /L

    SvaraRadera
  46. Frukt- och nötbrödet ser fantastiskt gott ut! =)

    SvaraRadera
  47. Har fått igång en kanonbra surdeg! det jäser som bara den. Hoppas den fortsätter med samma kraft. Får nog ordna surdegsvakt när jag åker på semester :-)
    Hoppas din ledighet är slut snart Martin. Förstår om du själv inte hoppas det. men egoist som man är.....

    Loutine

    SvaraRadera
  48. Hej!
    En fråga som vem som helst gärna får svara på. Om man lägger sitt (ganska kladdiga) bröd direkt på bakstenen, bränns det fast då?
    MVH
    Linnea

    SvaraRadera
  49. Linnea: Jag vet inte om det bränner fast, men det är ju så mkt enklare att skjutsa in dem om de ligger på bakplåtspapper, då glider de ner på stenen galant!
    / Michelle

    SvaraRadera
  50. Nej, lösa degar kladdar inte fast på baksten om den är riktigt varm. Har en i granit som jag köpte på Blocket, funkar lysande!

    SvaraRadera
  51. Testa med riven morot i stället för äpple. Gärna med något grövre mjöl i också. Jag har kört grovt rågmjöl, blir mycket gott!

    SvaraRadera
  52. here is so many inspirations!

    have a nice time!
    Paula

    SvaraRadera
  53. Åh! det här är ju världens bäsa semesterdeg!!! precis så mycket jobb att man gör det varje dag i olika versioner.

    Igår åt vi baguetter till frukost och idag blir det fikon och nötter (fast jag hade inte så mkt nötter så det blev en del mandel=)

    /m

    SvaraRadera
  54. Gjorde äppelbrödet här hemma. Hade ingen färsk jäst så det fick bli ett experiment med torrjäst och det gick utmärkt! Degen blev, som flera har sagt, väldigt lös. Men jag hällde försiktigt ner den i en form utan att förstöra bubblorna och gräddade. Det blev ett väldigt saftigt och gott bröd med fina hål! Tack för receptet!

    SvaraRadera
  55. Tack Martin för bra recept och pedagogiska inlägg!

    Provade brödet med äpple. Det blev väldigt gott, men väldigt mjukt i konsistensen (inte svampigt, inte degigt, bara... mjukt... svårt att skära liksom). Dessutom insåg jag att jag har ett problem varje gång jag bakar: fördelningen av hål är minst sagt intressant, först är det skorpa, sedan kommer ett lager (ca 1,5 cm tjockt) som i stort sett bara består av hål, sedan är resten av brödet "lagom" håligt.

    Vad gör jag för fel?

    SvaraRadera
  56. HJÄLP!!!

    Hej, Martin! Jag har precis tagit mina första steg som hobbybagare. Och eftersom jag är allt annat än rutinerad när det kommer till bak, så testade jag receptet för den här sommardegen. Lätt som korv och det smakar helt okej för att vara första gången.

    Nu till min fråga: varför blir min deg så kladdig och rinnig? Jag trodde att en deg som jäser så länge borde vara spänd och härlig. Ska den vara så, eller gör jag något fel? Jag doserar helt enligt receptet (jag väder dock inte ingredienserna, utan körde efter dl, cl osv.)

    Vore bra om jag kunde få någon form av hjälp här.

    SvaraRadera
  57. Pontus: Den här degen är ganska lös tills dess att man vikt ihop den till ett paket på morgonen, så det behöver inte vara något galet. Är den så lös att den inte går att hantera kan du bara öka mängden mjöl en aninng. Och så kan det vara bra att använda vetemjöl special.

    SvaraRadera
  58. Strålande, tack för snabbt svar!

    Jag gissar att det var just mjöltypen som var problemet. Körde vanligt, ekologiskt vetemjöl. Ämnar uppdatera min mjölpark med en special.

    Tack!

    SvaraRadera
  59. Tack för grymt recept som vi noviser kan klara med bra resultat! Jag körde i valnötter och torkade plommon, och bytte en del av mjölet mot graham. En hit utan dess like bidde det!

    SvaraRadera
  60. Åhh vad gott det låter! Detta ska prövas till helgen. Måste bara komma ihåg att köpa jäst....

    SvaraRadera