En fördel med att sälja många böcker (den har sålt över 30.000 nu!) är att man kan få göra en till. Det ska jag göra. I höst kommer min nya brödbok som har arbetstiteln Enklare bröd. Det ska handla om bröd som man bakar i sommarstugan, i studentkorridoren, eller på andra ställen där man kanske inte har degblandare och digitalvåg. Det blir surdegsbröd förstås, men också långjästa bröd med jäst och enkla frukostbullar.
Den här gången kommer jag själv att ta bilderna och göra den grafiska formen, så det kommer kanske handla en del om det också här på bloggen framöver. Surdeg, cmyk-profiler och typsnitt i en enda röra alltså.
Här är ett rågsurdegsbröd med rågsikt som jag bakar utan maskin och som jag tycker mycket om. Kanske hamnar det i boken.
PROTOTYP NO 1, ett stort bröd
På kvällen
50 g (1/2 dl) rågsurdegsgrund
100 g (1 dl) vatten
60 g (1 dl) rågmjöl
Blanda ihop surdegsgrunden med mjöl och vatten i en rymlig bunke. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur under natten.
På morgonen
300 g (3 dl) vatten
480 g (8 dl) rågsikt
12 g (2 tsk) salt
Tillsätt de nya ingredienserna i bunken med surdegen och rör ihop alltsammans.
Nu ska degen jäsa. För att få lite spänst i degen vänder jag ihop den några gånger under jäsningen. Det är mycket enkelt: Ta tag i degens kanter och vik dem mot mitten på degen. Doppa händerna i vatten innan så fastnar inte degen. Så här kan det se ut.
Jag gjorde det där tre gånger, första gången efter ungefär 45 minuter, och sedan med 45 minuter mellan gångerna. Efter tredje gången får degen jäsa ytterligare 1 timme ungefär.
När degen såg ut så här nöjde jag mig. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord (använd gärna rågmöl) och dra ut den till en fyrkant, ungefär 30 x 30 centimeter, och vik sedan ihop den till ett litet paket.
Strö lite rågmjöl i en jäskorg, eller som här – en handduksklädd bunke, och lägg sedan ner degpaketet med skarven nedåt. Låt jäsa ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader när cirka 45 minuter återstår av jäsningen. Sätt en baksten eller en plåt på mittenhyllan och en oöm plåt på nedersta hyllan.
Tryck försiktigt med finger i degen – om den inte omedelbart fjädrar tillbaka har den jäst klart. Försvinner märket på en gång låter du degen jäsa ytterligare en stund.
Lägg en bit bakplåtspapper på en skärbräda och vänd över brödet så att skarven hamnar uppåt. Och så skjuts in i ugnen! Hiva in några isbitar på den under plåten så blir det ånga som brödet tycker om. Titta till brödet efter 15 minuter. Börjar det se alltför mörkt ut, sänk temperaturen till 200 grader. Annars låter du temperaturen vara.
Efter ungefär 40 minuter är brödet klart. Om du sticker in en stektermometer i mitten på brödet bör den visa 98 grader innan du tar ut det.
Alla som följt den här bloggen ett tag vet att jag har varit närmast besatt av att få stora hål i mina bröd. För tillfället är jag mer inne på konsistensen – det är segheten som utmärker ett riktigt bra bröd. Det här brödet blir mycket saftigt och segt och gott. Det är lagom syrligt och smakar mycket råg. Just nu är det mitt bästa bröd.
PS. Pain de Martin finns på Twitter nu, den som vill följer mig på twitter.com/paindemartin
Perfekt om du "övar" på enklare bröd under våren - då kanske jag kan lämna assistenten hemma på semestern :-) och tack för video på vikningen!
SvaraRaderaGrattis till ännu ett superspännande projekt - du är verkligen en sann eldsjäl! Har just bakat din fina Levain med jäst en andra gång och nu känner jag mig nog mogen att utöka surdegsfamiljen med en rågsurdegsgrund. Tack för all inspiration!
SvaraRaderaSnygg vinkel på klippet! Känns som att du håller kameran med tänderna. Och grattis till försäljningen, men det sa jag ju hela tiden: b(r)aksuccé. Ser fram emot recept med mer frön, kross och kryddor i, om man får önska.
SvaraRaderaTack för god underhållning, som alltid.
Mvh/Henrik
Grattis! Vad kul! Då kanske jag har en julklapp till min svåger nästa år också. :-)
SvaraRaderaOm man får önska skulle jag vilja ha ett bröd som man kan göra på grillen om man inte har spis i stugan.
SvaraRaderaBorde väll gå med typ klotgrill, stenplatta och trådad digitaltermometer? Eller får man inte upp nog med värme tror du?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaStrålande! Hoppas att du lyckas lika bra som med din första bok.
SvaraRaderaSom nöjd ägare till din första bok ser jag fram mot ditt nya projekt!
SvaraRaderaJag har en kort fråga om receptet ovan: du använder rågsikt, ser du någon skillnad mellan att använda rågsikt och att själv blanda rågmjöl och vetemjöl i lämpliga proportioner?
Vilken kanonidé-den låter mycket intressant.
SvaraRaderaSka prova receptet också.
Grattis!
SvaraRaderaKarin
Grattis till försäljningsframgången! Jättekul!
SvaraRaderaFår jag ge ett tips till nästa bok. Lägg in ett recept på ett bröd med vanlig jäst. Jag tror de flesta som hamnat i surdegsträsket lyckat med konststycket med att surdegsgrunden har dött, man har missat livsuppehållande åtgärder. Det ledde till att jag - likt en insnöad icketänkande - inte bakade något matbröde på 1½ månad. Fick liksom inte ändan ur vagnen. Tills jag insåg att i brist på bästa brödet äter man limpa. Så att säga. Så jag gjorde en jätteladdnig med s.k. lantbröd på vanlig jäst från Coops receptsamling. Sensmoralen är att det viktigaste är trots allt att man skapar hembakade bröd. Nödlösningen får jag väl kalla det.
Hej,
SvaraRaderaJag fick precis din bok i present av min underbara fru. Jag har tidigare bakat rätt mycket vetesurdegsbröd med mestadels uppskattade och goda resultat och jag älskar surdegsbröd.
Min fråga är om maskindegblandandet i recepten finns där för att maskin ger bättre resultat än knådande för hand eller för att det är mer praktiskt med maskin? Själv brukar jag knåda degarna för hand.
Nu ska jag starta även en rågsurdegsgrund.
Vilken underbar nyhet! =)
SvaraRaderaGrattis till bokförsäljningen, den var helt rätt i tiden den där boken!
SvaraRaderaSjälv köpte jag boken förra veckan, nu ska jag testa en ren vetesurdeg och se om den kommer igång:)
Mitt hus känns som gjord för surdegsbak, alla surdegsgrunder jag gjort bubblar och jäser på bara någon dag, det ger inspiration!
grattis till en till bok!
SvaraRaderaDet här brödet måste jag bara testa. Jag gör alltid bröd utan maskin (stackars mig), brukar gå alldeles utmärkt men visst skulle det underlätta....
Jag är ju helt såld på din första bok, som jag fick som julklapp av min fru, och nu när jag går hemma pappaledig så kan jag ju baka bröd vilken dag som helst :)
SvaraRaderaSer fram emot ditt nya projekt och följa det här på bloggen och sedan få se det färdiga resultatet; en bok.
Jonas
Vad roligt!!! Jag gillar verkligen din bok, fast jag är irriterad på att jag inte får rågsurdegen att funka. Testar nu igen så hoppas på det bästa.
SvaraRaderaDet ska bli spännande att läsa mer om din nya bok.
Idag bakade jag levain med vildjäst efter ditt recept. Jisses va gott :-). Stora hål i brödet och alldeles supergott!! Riktigt roligt att baka efter dina recept tycker jag. Kika in hos mig om du vill se resultatet.
Hälsningar
Nina
Jag har bläddrat en hel del i din första bok, har även försökt göra egen surdeg nägra ggr, men lyckas inte med brödet som jag bakar på det (även om själva surdegen ser ut att må bra). Nu ser jag fram emot redan! din nästa bok, jag behöver nog enklare projekt att börja med :-)
SvaraRaderaHej Martin!
SvaraRaderaMåste tacka dig för din fantastiska blogg! Jag ramlade ju in här av en slump för nån vecka sedan och blev helt såld på det här med surdeg. Så nu i veckan har det inhandlats material och satts surdegsgrunder :) Idag provade jag ditt vetesurdegsbröd. Jag var på helspänn och samtidigt jättenyfiken.. skulle det funka??? Japp, det funkade jättebra! Hade min laptop på hela tiden med din blogg framme så att jag kunde stämma av hur jag skulle göra :)
Visar resultat på bloggen, gjorde precis ett inlägg om du vill se.
Har även tipsat om din fina sida, hoppas ännu fler hittar hit!
Kram
Mia
Låter toppen! Satt just och funderade på om jag skulle ta med assistenten till Sälen nästa vecka, men jag kanske slipper! Med höger arm och hela handen i gips lär det varken bli skidåkning eller knådning för min del, och något måste man ju ha att göra! Har f.ö. bakat igenom 14 av 23 recept i din bok, vissa flera gånger, och är alldeles hänförd - tack!
SvaraRaderahurra en ny bok! åh vad glad jag blir. och grattis såklart!
SvaraRadera-sanna
Tack för alla snälla ord!
SvaraRaderaHenrik: Frön, kross och kryddor – ska bli!
Logi: Jodå, det ska nog gå att baka i grillen (har bakat pizza en gång, det gick bra men det var svårt att få någon vidare övervärme).
Anders M: Rågsikt är blandat på vetemjöl och siktat rågmjöl, medan det vanliga rågmjölet man köper är fullkornsmjöl (även det som heter fint rågmjöl). Du kan nog baka brödet med vanligt rågmjöl och vete, men det kommer bli ett grövre brod.
Stefan: Du har helt rätt, och det kommer jästbröd i boken.
Johan: Jag skulle säga att du får olika resutlat beroende på om du knådar degen för hand eller med maskin, men jag vet inte om det ena nödvändigtvis är bättre än det andra. Men jag tycker det är ganska praktiskt med maskinen, särskilt till lite större degar.
Åh, har nu precis satt mina första surdegsbröd på sista jäsning innan de ska in i ugnen... det är lite pyssel onekligen så en bok med lite enklare bröd och metoder skulle passa mig perfekt! Nu ska jag dock luta mig bakåt och invänta din bok som jag nyss beställt, du verkar baka med glädje vilket är min melodi.
SvaraRaderaHar bakat Prototyp No 1 idag. Gud vilket gott bröd!
SvaraRaderaHej Martin!
SvaraRaderaDu har ju skrivit att du gärna hjälper dina bokläsare om de har frågor. Så här kommer en!
Min rågsurdeg hade fått ett tunt lager som ser ut som vitmöggel över sig när jag skulle piffa upp den i går.
Jag skrapade av det och matade enligt dina instruktioner. I dag hade lagret kommit tillbaka.
Är det normalt eller bör jag kasta och börja om?
/Åsa
Hej, mycket trevlig webbsida det här! Jag driver själv en sida om viktminskning och undrar helt enkelt om du har några bra recept på "nyttiga" bröd? Något som jag kanske skulle få visa upp på min sida(givetvis med ditt namn på och en länk hit till originalreceptet)? Gå gärna in och titta på min sida, den handlar som sagt om viktminskning och bantningskurer.
SvaraRaderaMvh Johan
Hej, mycket trevlig webbsida det här! Jag driver själv en sida om viktminskning och undrar helt enkelt om du har några bra recept på "nyttiga" bröd? Något som jag kanske skulle få visa upp på min sida(givetvis med ditt namn på och en länk hit till originalreceptet)? Gå gärna in och titta på min sida, den handlar som sagt om viktminskning och bantningskurer.
SvaraRaderaMvh Johan
Gud så kul, både med framgången och de nya möjligheterna!
SvaraRaderaEn sak har jag funderat på. I boken och även hör på bloggen står det ju i nästan varje recept att man ska ha vatten. Ibland ljummet eller varmt vatten. Jag har fått för mig att ljummet/varmt vatten från kran inte är det hälsosammaste man kan dricka. Brukar du värma till ljummet eller varmt i kastrull eller tar du från direkt från vattenkran? Tack förresten för en grym blogg/bok. Ser fram mot nästa.
SvaraRaderaBra att du kör hela bokprojektet själv, från ax till limpa. Innebär det att den kursiverade bodonin ryker?
SvaraRadera/Tomas
Elin: Roligt!
SvaraRaderaÅsa: Attans, om det är mögel är det nog bäst att börja om, det är praktiskt taget omöjligt att bli av med.
Johan: Oj, vad som är särskilt nyttigt vet jag inte … Om du hittar något här på bloggen kan du maila mig så ordnar vi det. Om du har boken kan du ta någonting därifrån.
Johan: Hm, jag tar från vattenkran. Kan man hoppas att eventuella ohälsosamheter försvinner med när brödet blir varmt i ugnen? Träffar en expert på matmolekyler i morgon, ska höra vad hon säger om saken.
Tomas: Japp, bodonin ryker.
Hej! Jag har just hittat till din blogg och gud vilken lust jag får att baka bröd! Jättetrevligt att läsa!
SvaraRaderaVad kul! Och dina bilder är jättefina så det var kul att höra att du ska plåta själv!!
SvaraRaderaÄr det någon som vet hur
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaBrödet ser läckert ut. Har funderat lite på det här med bakstenar. Jag fick en tunn baksten i julklapp(1cm) tjock och går nu och funderar på att köpa en tjockare variant. Någon som har erfarenhet av detta och vet om det är stor skillnad på resultatet om man har en tunn jämfört med en tjock baksten?
Vore tacksam för lite synpunkter.
Peter
Hej Martin!
SvaraRaderaDet här brödet var helt okay, inte favorit och jag vet inte om det var speciellt mycket enklare att göra än de andra. Fast det är klart man slipper använda assistenten.
Jag har följt din blogg sedan 1 år tillbaka och har nu bakat kanske hälften av dina bröd samt några från Jan Hedhs bok. Favoriten är fortfarande ditt valnötsrecept samt Jans käckebröd.
Jag som aldrig gillat att baka, men med surdeg blir det så mycket roligare och utmanande. Inte heller är det svårt när man har din bok till hjälp!
Tack Martin!
(Köper din nästa bok, så fort den finns att köpa)
/Måns i BAGARmossen :-)
Johan och Martin,
SvaraRaderaVarmvatten från kranen kan innehålla högre koncentrationer av koppar och en del andra otrevliga metaller, beroende på vad ni har för ledningar och varmvattenberedare. Dessa joner överlever både kokning och ugnsbakning och kan i för höga doser ge upphov till många otrevliga krämpor. Eventuella bakterier dör dock vid bakningen förstås.
Sen behandlas också kallvatten som ett livsmedel i lagen, vilket medför att det (för stadsbor) finns kontroller på kallvattnets hälsokvalitet.
Sammantaget är det nog en bra princip att inte dricka varmvatten ur kranen, men hälsofaran i 37-gradigt kranvatten jämfört med en del annat vi utsätts för kan man debattera...
Hej!
SvaraRaderaEn till bok?
Toppen för mig som har ett torp med andra ord. =)
/Madeleine
Jag har tänkt på en sak som jag hittills har saknat - när det gäller brödbakarböcker.
SvaraRaderaVore det inte kul att göra någon sorts guide till: så sätter du ihop ditt eget recept på ett bröd.
Det jag gärna skulle läsa är att få "hela listan" på ingridienser och hur de påverkar slutresultatet.
Till exempel:
Om du har rågmjöl/vetemjöl så är det lämpligt med så här mycket vatten.
Om du använder mjölk/filmjölk/vatten som vätska får det denna påverkan på brödet.
Och allt annat som jag inte vet.
Nån slags guide till hur olika ingridienser och metoder påverkar brödet - så heltäckande som det går.
Har du lust att skriva en sån bok? Jag köper den direkt.
Martin 3 feb 21.03: Den boken vill jag också ha, som beskriver ingående vad som händer och hur man kan påverka resultatet med olika mjöl, sötningsmedel, salt etc.
SvaraRaderaDet finns en sida som heter bakkemi som beskriver kemiskt vad som händer vid bakning (bla med surdeg). En mycket intressant, fast det du och jag efterfrågar är något mitt i mellan traditionell bakbok och brödkemi. Kanske skulle man kunna kalla det Praktisk brödkemi?
Sidan om bakkemi hittar du här: http://www.bakkemi.se/
Gud va spännande. Kul att du kommer fokusera på formgivningsbiten. Då jag själv är formgivare och har intresset kommer jag definitivt följa din blogg. ;) Lycka till med boken!
SvaraRaderaHej Martin!
SvaraRaderaJag funderar över att köpa den här boken ;
http://www.amazon.com/Food-Cooking-Science-Lore-Kitchen/dp/0684800012
Den tordes kunna ge svar på många frågor!
Vad kul! :D cmyk-profiler är ju också kul på ett väldigt formgivarnördigt sätt, gilla gilla!
SvaraRaderaEmma & Jenny: Tack!
SvaraRaderaPeter: Med en tjockare sten får du nog helt enkelt lite mer effekt av det hela, den lagrar mer värme, vilket bör ge en jämnare och högre temperatur. Däremot vet jag inte om du kommer märka stor skillnad. Vilken typ av sten du har kan nog också göra skillnad, olika sten håller värmen olika bra.
Måns: Bra bakat!
Rasmus: Tack för bra förklaring!
Madeleine: Japp, det blir en bok för torpet.
Martin: Någonting åt det hållet kommer nog med i boken.
Ellinor: Jo, den ger nog många svar. Om man är intresserad av vad som händer i maten kan man också hålla koll på matmolekyler.taffel.se
allcookedup: absolut, få saker går upp mot en bra cmyk-profil!
Tack för tipset om matmolekyler.se, kände inte till sidan sen förut.
SvaraRaderaKöper nog den där boken ändå .. :)
Fy fan vad goda bröd du gör!
SvaraRaderaSer fram emot en hel bok med "enkla" bröd. Många tack så här långt :)
En fråga efter ha provat två gånger nu att baka surdegsbröd... hur får jag brödet från jäskorgen till skärbrädan för att sen skjutsa in i ugnen... UTAN att sjunka ihop... Tills jag kommit på knepet får jag leva med platta bröd... :-(
SvaraRaderaDen boken kommer jag garanterat köpa eftersom den första boken var så bra!
SvaraRaderaHar du något recept på ett surdegsbröd liknande GEB's Grova, på Gamla Enskede Bageri?
jahupp. jag ser att två, tror jag, personor i den här blogkommentaromgången har provat att baka detta bröd med gott resutlat. Hm, jag får inte till det. Jättekletig deg som inte jäser.. :( grunden var pigg, surdegen pigg men det har inte hänt nåt efter 5 timmar. och känna om den "fjädrar" då sitter degen fast på mitt finger.
SvaraRaderanytt försök!
Kidde
får nog revidera ovanstående... när jag omsider hällde ut den på bänken så gick den plötsligt att hantera! nu står den i ugnen, rund och fin!
SvaraRadera@Kidde: Så var det för mig också! Som tur är har jag bakat fler bröd som varit riktigt kletiga. Därför gör jag som Martin själv gör, använder mycket, MYCKET med mjöl vid utbakningen.
SvaraRaderaIdag åt jag sista delen av det här brödet, en vecka efter bak och det känns fortfarande fräscht. Jag tror jag uppgraderar brödet ett snäpp och kommer säkert baka det igen någongång.
/Måns
ja det blev riktigt, riktigt bra till slut! supergott! Idag har jag köpt en påse manitoba som jag ska ge mig på i kväll... ;)
SvaraRaderaKidde
Tack, det var verkligen ett supergott bröd. Och så var det skönt att slippa använda maskinen. För det tredje passar den här mängden mjöl mig bättre - jag kan baka oftare! Gott, tyst och ofta!
SvaraRaderaMarie, vänd degen från korgen direkt på bakplåtspapper och dra över hela ekipaget till spaden/brädan/kartongbiten.
Hej från Tove
ps. jag tog 40 gr extra vatten då jag tyckte degen var för stabbig ds.
Tove: Har verkligen försökt men det som var fina bröd bara pyser ihop för mig... antar det handlar om träning för min del... kanske vänder för snabbt eller har för lite mjöl eller något... vet ej. Men ska fortsätta öva för vill inte ge upp! Är van att baka sen många år men dock ej med surdeg och jäskorgar...
SvaraRaderaMarie, om du har en riktigt het ugn, baksten och mycket ånga - reser de sig inte då då??
SvaraRaderaTack Martin för en underbart lärorik och intressant blogg. Är så lycklig över att det finns sådana eldsjälar som du och att du samtidigt vill dela med dig av både lyckade och mindre lyckade brödbak. Jag har misslyckats med surdegar förut men nu går det som en dans att baka surdegsbröd sen jag börjat använda mig av dina recept och erfarenheter. Gör detta bröd för andra gången nu. Helt surveränt gott med så härlig knaprig yta.
SvaraRaderaMvh zissi
Marie: Om brödet sjunker ihop och inte reser sig i ugnen så handlar det troligen om att brödet jäst för länge snare än att du hanterat det oförsiktigt. Testa att ta det lite tidigare nästa gång.
SvaraRaderaSophia: GEB's grova har jag inte testat, men jag ska kolla på nästa gång jag är där.
Kidde; Roligt att det blev bra till slut!
Zissi: Kul att höra!
Hej!
SvaraRaderaÄlskar din bröd-bok och ser redan fram emot nästa! Underbar blogg som får en att baka nya bröd varje gång, med fantastiskt resultat!
Bakade ditt prototyp nr 1 igår, tappade bort mig med tid och vikningar men det gick bra ändå, supergott! Ser fram emot fler recept, pärmen börjar bli full men då får det väl bli en till ;)
Ha en underbar dag, Maggan
Tove: Jag har het ugn och plåt enligt alla beskrivningar och problemet är väl egentligen inte gräddningen utan att degen sjunker samman vid själva vändningen från jäskorgen till plåten.
SvaraRaderaMartin: Tack för tipset, ska prova kortare jästid nästa gång.
Tack båda snälla!
Bakade detta bröd. Det blev jättegott! Bilder finns här.
SvaraRaderaDet är en sak jag inte förstod med receptet. Det står att man skall placera en oöm plåt längst ner. Varför?
SvaraRaderaAnnars blev brödet kanongott.
Supersmaskigt bröd! Och dessutom väldigt enkelt! Jag ser verkligen fram emot den nya boken, mer enkel bakning till folket! Jag har inget direkt emot att använda assistenten, men det blir en annan känsla i brödet om man gör det så "basic" som möjligt. Grymt, som det mesta du gör, helt enkelt.
SvaraRaderaUlf Nilsson: Jag glömde att skriva det i receptet, men jag brukar alltid hiva in några isbitar på den där undre plåten. De smälter till ånga som brödet tycker om.
SvaraRaderaKihlgren; Roligt, tack!
Ser mycket fram emot bok nr 2! Kör hårt med bilder och typo/form själv - det blir säkert supersnyggt efter ditt eget huvud, du är ju inte bara hemmabagare, utan även formgivare :)
SvaraRaderaTro på att du kan och var inte så blygsam! Vi står ju i klungor här kring dina fötter och väntar på dina ord, o du store :)
Hello Martin,
SvaraRaderaI just wanted to let you know that your bread has turned out great! You can see it here in my blog.
Petra from Germany
Hej Martin,
SvaraRaderaSom jag påpekade så bakas dina bröd i Tyskland (se kommentaren ovan). Med tanke på att dom är experter på rågbröd så är väl det en ära? Sedan sprider det sig över till USA:
http://www.stirthepots.com/2010/02/goddag-p%C3%A5-dig.html
för att han som har Stir the Pots har kontakt med Petra i Tyskland.
Det är roligt att det svenska bakandet, tack vare dig, uppmärksammas runt om i världen.
Mvh,
Anders
Skoj att se att Martins bröd åker jorden runt! :)
SvaraRaderaJag har lyckats! Brödet jag bakade idag sjönk inte ihop vid överföring från bunke till skärbräda och vidare in i ugnen! Denna gång provade jag Prototyp No. 1 - fick stora jäshål i brödet och brödet smakar väldigt gott. Men tillsätter nog kummin nästa gång för lite mer smak.
Ännu en fråga dock: Kan man dubblera recepten med surdeg och ändå lyckas? Tycker ett bröd är lite väl lite att baka - gör hellre mer på en gång.
Hej,
SvaraRaderaOftast inga problem med dubbleringar eller förökning av recept. Man kan också ganska lätt skala ner recept som används i bagerier, till mer hemma anpassade mängder. Bara man ser till att man procentuellt har lika mycket av varje ingrediens som i ursprungsreceptet. Om man använder sig av "bagarprocent" i sina recept är det inte så vårt. Det som kan vara lite marigt vid stora omvandlingar är ingredienser som är i små mängder. Som t.ex. salt, jäst, kryddor osv.
Googla på "bakers percentage" så finns det hjälp.
Petra: I am honored, the bread looks great om your blog!
SvaraRaderaAnders: Det är väldigt roligt!
Marie: Det går utmärkt att dubbla receptet.
Tack Martin! Jag chansade och dubblerade idag, det gick utmärkt. Tillsatte kummin vilket blev kanon! :) Gräddade bröden lite hårdare än jag vågat tidigare och det blev fantastiskt lyckat! Tack för att du fortsätter inspirera!
SvaraRaderaHej. Jag har följt din blogg något år nu och bakar mycket bröd av surdeg, tycker det är jättegott. Idag var jag på matmässan i Göteborg, där fanns knäckebröd som var gjort på surdeg, är det något du har testat? Det skulle jag vilja göra men vet inte riktigt hur, har du något tips.
SvaraRaderaKan rekommendera den mässan i alla fall. Agneta
@Agneta, Jag har två gånger gjort Jan Hedhs knäckebröd från boken Bröd. Knäckebrödet påminner lite om Crisp fast sötare, lite smak av karamell (antar det är honungen som blivit karamelliserad).
SvaraRaderaGott är det i alla fall och det är en absolut favorit hos min fru...:)
Marie: Kul att det blev bra!
SvaraRaderaAgneta: Jag har ett recept i min på knäckebröd på surdeg som är enkelt och gott. Receptet i Riddarbageriets bröd har jag också bakat många gånger, mycket gott!
Jag gjorde Prototyp no 1 för första gången. Vad jag efter hand la märke till var att det var attans så mycket tid som går åt "På morgonen". Lägger man ihop alla moment så blir det 4 tim 55 min innan man tar brödet ur ugnen. Så jag tänkte nyttja din utmärkta logistik-information: Fördeg på morgonen, och bearbetning på kvällen under reklampauserna på TV. Men även då får man nog sätta in degen i kylen och avsluta på morgonen. Går det att göra när som helst under processen? Helst vill man bara ha kvar att stoppa in i ugnen på morgonen.
SvaraRaderaEn annan fråga: Jag fick en liten tendens till dödbakning i botten på brödet. Vad är det man ska se upp med för att undvika det?
Hälsar Claes
Bakade detta igår och det är nog det bröd jag är mest nöjd med hittills. Det blev både snyggt och gott, så det blir nog en favorit tills jag fått min hushållsassistent Jag vet att du gillar skorpan på brödet, för mig blev det dock lite för mycket denna gång, så ska justera temp nästa gång.
SvaraRaderaMen, du är noga med att nämna att det ska vara en plåt längst ner, men det brukar ju vara för att man ska ha i vatten, det steget har du uteslutit i det här receptet? Eller är det bara jag som inte läser ordentligt? Vad gör vattnet för brödet?
Claes: Ja, man kan sätta brödet att jäsa i kylen praktiskt taget närsomhelst under processen. Jag törs inte riktigt säga varför ditt bröd blev dödbakt … kanske fick det för lite tid i ugnen helt enkelt?
SvaraRaderaJonna: Aha, se där! Nä, jag glömde visst bara att skriva in det där med vattnet (eller isbitarna) i ugnen.
Detta har blivit mitt vardagsbröd under hela våren, jättegott. Jag blir dock inte vän med den kletiga degen och jäsningen, så jag låter limporna jäsa i mina stora brödformar och bakar dem sen i formarna. Har inte kunnat baka på några veckor nu, vår gamla ugn gav upp, och nu väntar vi på vår nya - en vedeldad AGA-spis! Ska bli spännande att se hur bröden blir i den - det blir väl till att lära sig baka på nytt...
SvaraRaderaHej, har liksom Eva bakat detta bröd många gånger nu. Favoritversionen har blivit dubblering av receptet, 100-200 g fint rågmjöl och resten lantbrödsmjöl. Har tagit ordentligt med anis och fänkål alternativt kummin som smaksättare, (mal dem men mäter ej mängden, bara att prova sig fram).
SvaraRaderaIgår hade jag bara i 100 g rågmjöl och resten vetemjöl för allt annat mjöl var slut. Degen jäste alldeles för mycket och för lätt! Bröden blev goda men väldigt stora! :) Såg skoj ut i ugnen :) Smakmässigt blev det toppen!
Ser fram emot nya boken!
Blev supergott! Mitt bästa bröd någonsin, jag följer din blogg och blir bättre och bättre för varje bröd jag gör.
SvaraRaderaVet du något renodlat surdegsbageri i Göteborg?
/ Pain de Martin JR
Alvar och Ivar på Kastellgatan, http://alvarochivar.blogspot.com/
SvaraRaderaÅh vad gott det såg ut :) Nu började det kurra i magen vill jag lova. Jag undrar lite om du kommer ha med recept på bröd som anses vara "nyttiga" i din kommande bok? Jag skriver nämligen på en hemsida som heter Bantningskur
SvaraRaderaMartin: Alvar och Ivar som Marie tipsar om är super. Och så finns det ett som heter Cum Pane som lär vara bra.
SvaraRaderaOm nyttiga bröd: Ja, surdegsbröd i allmänhet lär ju vara lite nyttigare än andra bröd eftersom de har ett lågt GI.
Hej! När man nu väl lyckas få en levande rågsurdeg, och jag avnvänt ca 50g, kan jag spara resterna?
SvaraRadera