onsdag, juni 10, 2009

Etthundraåtta sidor surdeg

Jag är klar med boken! I slutet på förra veckan gick alltihop iväg till Hung Hing Offset i Kina där den trycks. Surdegsbröd – Recept och tips från en hemmabagare. Det är skönt att vara klar, men också väldigt läskigt. Nu kan jag inte ändra mer. Så här ser boken ut.

Det känns konstigt att vara där på omslaget. Ännu konstigare, antar jag, när den så småningom hamnar i bokhandeln. Ojoj, hoppas bara det inte är en massa fel i den! Och hoppas recepten fungerar och blir goda bröd där ute.

Jag har bakat mig igenom recepten många gånger, och nu gör jag det igen. Det är nu jag inte vill upptäcka att någon deg blir på tok för lös eller att det blivit för mycket salt någonstans. Sedan boken gick på tryck har jag bakat rågsurdegsbaguetterna, gotlandslimpan och ett av levainbröden, och hittills tycks det vara i sin ordning.

Boken är 19 centimeter bred, 21 centimeter hög och 108 sidor tjock. Den rymmer 23 recept och alla mina bästa surdegstips. I september kan man köpa den. Overkligt.

61 kommentarer:

  1. Äntligen! Det här har ja sett fram emot. Du har inspirerat mig länge och det blir svårt att vänta hela vägen till september.

    SvaraRadera
  2. Grattis! Så spännande både för dig och oss läsare! Långt till september...

    SvaraRadera
  3. Örjan Hertzell10 juni 2009 kl. 23:25

    Gratulerar.

    SvaraRadera
  4. GRATTIS, va kul! Fantastiskt att det går, från hobbybagare till fullblodsproffs som säljs i bokaffärerna. En riktig solskenshistoria. Mycket inspirerande.

    SvaraRadera
  5. Underbart. Fullständigt underbart. Jag har helt gått över till att baka med surdeg efter diverse försök med annat, och det ska bli spännande att kanske hitta en ny favorit!
    Stort grattis till publikationen — dina framgångar är verkligen en stor inspirationskälla!

    SvaraRadera
  6. Grattis! Jag förstår precis hur du känner det. Det kommer att bli ännu häftigare att hålla boken i handen. =)

    SvaraRadera
  7. Stort grattis! Du förtjänar stor framgång, och boken ser snygg!

    SvaraRadera
  8. Jag kommer köpa minst 3 ex, på mitt jobb är din blogg etta på bloggtoppen och vi ser med spänning fram mot boken!

    SvaraRadera
  9. Grattis!

    Synd att Natur & Kultur inte har någon etisk policy gällande tryckerier.

    http://www.peuples-solidaires.org/article_print.php3?id_article=764

    SvaraRadera
  10. Ett stort grattis till dig Martin. All din ansträngning och nogrannhet och entusiasm - du är värd detta. Och vilekt enormt bra jobb du lagt ner på detta. Jag ser framemot boken, ska köpa flera ex så jag har inte bara till mig själv men även att fe bort som presenter! Mkt fin bild på dig! ;o)
    Det var ju inte så dum pappaledighet eller hur?

    SvaraRadera
  11. Stämmer in i gratulationerna. Blir det någon signering då? Det måste det ju bli!

    SvaraRadera
  12. Grattis Martin! Jag ställer samma fråga som Anders-när blir det signering?

    SvaraRadera
  13. Grattis, vad roligt! Jag kommer definitivt att köpa den.

    SvaraRadera
  14. Grattis! Du var inspirationskällan som fick mig att ta upp bakning. Sedan dess har det blivit många böcker och många bloggar och många goda bröd. Bra att det kommer en bok om bara surdegsbakning på svenska. Finns många bra på engelska, men det är lång mellan dom svenska, så det var på tiden.
    Kommer naturligtvis att baka mig igenom denna bok!
    Hälsningar,
    Anders

    ps. Nästa bedrift blir väl att göra en Peter Reinhart? En bok med bara fullkornsbröd och på svenska! ds.

    SvaraRadera
  15. Grattis, kul med din alldeles egna bok!

    SvaraRadera
  16. Många böcker brukar tryckas i Finland annars, antar att det är den svaga kronan som är orsak till att det blir Kina. Men visst är det trist politik.

    MEN så mycket roligare att boken snart kommer. STORT GRATTIS!

    SvaraRadera
  17. Grattis!! Kan inte vänta till september!

    OM det blir så att du hittar ett fel i boken, kan du ju ha egen etikett ERRORS här i bloggen, där du kan korrigera möjliga fel.

    Eller du kunde också ha en annan blogg på samma namn som boken. Dit kunde vi samla all erfarenhet om din bok. Nå ja, två blogg, det blir snabbt för mycket det...

    Och snabbare än du tror får du frågan av oss här i bloggvärlden: fin, fin bok, men när kommer ut nr 2 i serien?! ;) ;)

    SvaraRadera
  18. Äntligen! Ser verkligen fram emot att köpa din bok. Keep up the good work. Kram.

    SvaraRadera
  19. Fint! Grattis! Vi som följt dig genom åren gläds med dig - och med alla andra som nu få möjlighet att baka gott bröd!
    Kerstin O

    SvaraRadera
  20. Hej Martin, kommer att köpa boken till min man som älskar att baka surdegsbröd i tid och otid. Som föregående inlägg: när kommer du att signera? Hoppfull. OS

    SvaraRadera
  21. Hej och "Félicitations" på franska ;-)
    Hoppas jag kunde komma tillbaka i Sverige i september för köpa din bok !!

    SvaraRadera
  22. Grattis till en jättefin bok!! Längtar verkligen till september. Hoppas att det blir bra bak-väder under hösten så man kan testa alla bröd!
    Maggan HE

    SvaraRadera
  23. Ojoj, tack för alla glada och snälla kommentarer!

    Knutte: Det är ju några år sedan den där rapporten skrevs, man kan hoppas att de bättrat sig. Här finns tryckeriets egna etiska policy: http://www.hhop.com.hk/en/ethical.htm

    SvaraRadera
  24. Martin! Jag tror absolut inte du behöver oroa dig. Du har arbetat dig igenom det här väl och har full koll på läget. Tänk så många som redan nu lärt sig baka med surdeg tack vare dig!

    SvaraRadera
  25. Nämen va fin! Spännande. Ska hålla utkik efter den. :)

    SvaraRadera
  26. Grattis! Jag kommer också att köpa din bok. Längtar till september.

    SvaraRadera
  27. Grattis!
    Jag skall leta upp den och köpa ett exemplar när den väl kommer ut!

    //Fredrik

    SvaraRadera
  28. Du är utan tvivel den person som fick mig att starta med bakning så det blir garanterat ett inköp. Grattis.

    //Henrik

    SvaraRadera
  29. Grattis! :)

    Kan man förbeställa boken?

    SvaraRadera
  30. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  31. Härligt! Vad roligt att det blev en bok! Den vill jag absolut ha i samlingen. Var kan man köpa den?

    SvaraRadera
  32. Niiiice. Apkul. Ska lätt köpa den!

    SvaraRadera
  33. Grattis! Och kul att se hur du ser ut :)
    Ska bli spännande att kika i boken när den kommer (om man får tag på någon, ska man döma av kommentarerna säljer den väl slut på en kvart!)

    SvaraRadera
  34. Glädjens dag! Grattis Martin! Du inspirerar mig så mycket och varje gång jag ser att du uppdaterat blir jag lycklig. Tack!

    SvaraRadera
  35. Härligt att den snart kommer att finns i min hylla i mitt kök.

    Lycka till med boken :-)

    SvaraRadera
  36. Grattis! Det blir ett givet köp i höst. Jag var nästan säker på att boken skulle få heta "Skjuts in i ugnen!", men se där tog jag fel... Det måste väl också kännas stort att komma ut på samma förlag som Gunilla Woldes verkliga brödklassikern "Totte bakar".

    SvaraRadera
  37. Grattis! Ett måste till i bokhyllan i köket!

    Gjorde missen att köpa butiksbakad baguette häromdagen. Usch vad besviken jag blev! Tacka vet jag hembakad på vetesurdeg!

    Vi har bakat ungefär lika länge du och jag, fast du har varit mera hängiven. Tack och lov för det, för om inte din blogg funnits hade jag nog gett upp i början! Det blev bara kompakt och ännu mera kompakt. Nu blir det understundom kanonbra. Jästhäxan har landat! Rätt som det var började degarna jäsa, och har fortsatt med det sedan! Mysko det där...

    SvaraRadera
  38. Vad roligt! Ser fram emot september!

    SvaraRadera
  39. STORT GRATTIS!

    Jag ska definitivt köpa boken!
    Maria B

    SvaraRadera
  40. Grattis! Boken ska inhandlas så fort den kommer till butiken!

    SvaraRadera
  41. Hej Martin!
    Grattis, vad roligt att du har fått din bok klar.
    Jag kommer att köpa den direkt, men jag kommer inte att glömma din blogg för den skull.
    Irma

    SvaraRadera
  42. Åh vad jag längtar tills boken kommer, känns som en hel evighet dit :-)

    SvaraRadera
  43. Grattis! Jättekul!!! Vilken känsla det måste vara.
    Loutine

    SvaraRadera
  44. Vad komemr den ha för pris?

    SvaraRadera
  45. shit vad gött! jag väntar på att min första surdegsgrund (någonsin) ska bli färdig att baka med. ser verkligen fram emot att mjöla ner din bakbok i höst! //Sarah

    SvaraRadera
  46. AARGH - så långt kvar! Ja ja, ser fram emot den.
    Ha en go sommar!

    SvaraRadera
  47. Grattis! Jag ser fram emot att få baka tillsammans med den!

    SvaraRadera
  48. Shit vad coolt, stort grattis! Har du formgett boken själv?

    SvaraRadera
  49. jag har lagt upp boken på min önskelista på adlibris. det ska bli kalas när den kommer!!!!!

    SvaraRadera
  50. Tycker som Knutte-synd den inte är närproducerad.....

    SvaraRadera
  51. Grattis surdegsKungen! Kommer att köpa den direkt när den kommer ut.

    SvaraRadera
  52. Längtar helt plötsligt till september!
    Grattis!

    SvaraRadera
  53. Petter Lidforshed15 juni 2009 kl. 15:19

    UNDERBART! Jag tänker baka surdegsbröd hela sommaren i väntan på denna bok!

    SvaraRadera
  54. Stort grattis!

    Boken kommer att ha en given plats i min matbokshylla!

    SvaraRadera
  55. STORT GRATTIS!
    Ser fram emot en höst aktivitet - surdegsbakande á la Martin!

    SvaraRadera
  56. Grattis!
    Innan jag hittade din blog för några år sedan så provade jag mest bröd från Jan Hedhs bok, men din blog ger klart mer inspiration. Din bok är ett givet köp:)

    SvaraRadera
  57. Tjusigt!

    Ett givet köp när den kommer ut.

    Mycket inspiration är hämtat på din underbara blogg och även de recept jag lyckats bäst med. Tack och bock från nästgårds i Vendelsö.

    /Ola

    SvaraRadera
  58. Grattis! Vad roligt att den äntligen är klar, kommer säkert vara jättebra, ser framemot att läsa den!

    SvaraRadera
  59. Hej Magnus,

    Fick boken i julklapp från min dotter. Äntligen en bok om surdegsbakning som fungerar. Det är lite magiskt att se hur det bubblar och jäser. Tack för att du sprider dina recept. God fortsättning på det nya året!

    Mvh

    Johan Larsson

    SvaraRadera
  60. Nu har jag premiärbakat ur boken också. Baguetter blev det. Men jag stöttade faktiskt med lite jäst :) Sen använde jag Saltå Kvarns rågmjöl och Manitoba Cream. De blev fantastiskt goda. Smask så var de slut :)

    SvaraRadera