onsdag, mars 16, 2011

Josefin samlar på surdegar

Hör här: Jag har blivit handledare för Josefin Vargö, en student på Konstfack som gör sitt ex-jobb på programmet Experience Design om surdeg. Det är jättespännande och kommer att blir hur bra som helst, men hon behöver allas vår hjälp. (Experience Design handlar om "icke-materiella resurser" – resurser som inte kan ses, beröras eller mätas fysiskt. Läs mer om Experience Design här.) Här kommer ett meddelande från Josefin.

------

Hej!

Jag har påbörjat en insamling av svenska surdegsgrunder för att bygga upp ett levande arkiv. Med detta projekt vill jag sammanföra människor med ett gemensamt intresse och förhoppningsvis väcka intresse hos andra.

Varje surdeg arkiveras med ägarens recept och berättelse så att andra ska kunna ta del av det. Alla surdegar visas på bloggen levandearkivet.josefinvargo.com och i en katalog.

Håll koll på levandearkivet-bloggen för kommande surdegsupplevelser!

Surdegssamlingen kommer också att visas upp och surdegar kommer att delas ut på Konstfacks Vårutställning maj 2011.

Vill du vara med skickar du några skedar av din surdegsgrund (i en tät plastpåse går bra) tillsammans med din surdegsberättelse och ett eller flera recept till mig.

Josefin Vargö
c/o Sjöberg
Orvar odds väg 7
112 54 Stockholm

Tack!
Josefin

12 kommentarer:

  1. Vilket trams! Man slutar aldrig att förvånas...

    SvaraRadera
  2. Jag tycker det här lät kul. Ska se till att mata upp min kära surdeg och författa lite, så kommer den på posten till dig Josefin. Och handledare Martin. Grattis! Det här är sannerligen en kultur värd att sprida vidare.

    SvaraRadera
  3. Martin! Jag vill baka ett bröd som du har lagt upp recept på bloggen, kan vara ett drygt år sen om jag minns rätt. Blev två stora, härliga baguetter och jag minns att det bland annat innehöll rivet äpple, vet du vilket jag menar?? Hittar det inte när jag söker! Tack på förhand! //Tove.

    SvaraRadera
  4. Det kan det absolut vara, jag får provbaka och kolla helt enkelt :) tack för hjälpen! //Tove.

    SvaraRadera
  5. Ett bibliotek med surdeg och deras berättelser, kan inte bli bättre för oss brödälskare! jag vill vara med och skickar min deg till dig Josefin..

    SvaraRadera
  6. Tyvärr har jag ingen surdegsgrund.
    Försökte i en dryg vecka med olika pytsar för att få en grund men det gick inte att få till.

    Hade varit kul att baka ett bröd. När besvikelsen lagt sig om nån månad ska jag ge mig på det igen!

    SvaraRadera
  7. Otroligt bra idé! Och ännu roligare vore det om du kunde analysera vilka mikroorganismer det är som ingår i varje surdeg, men det är ju inte ditt område antar jag. De vanligaste lär vara Candida milleri (jäst) i symbios med Lactobacillus sanfranciscensis ("sur" bakterie), men det kan ju vara helt andra organismer också... Jag ska skicka ett prov på min deg. Jätteroligt!

    SvaraRadera
  8. MonkeyFence: Tack, fick din surdeg och ditt brev igår! Kolla bloggen!

    Christina: Tack! Ja, absolut, det skulle vara väldigt intressant! Då skulle man kunna geografiskt kartlägga bakterierna... Eller kanske kan man hitta märkbara geografiska smaker, eftersom luften omkring degen påverkar den.

    SvaraRadera
  9. hej Josefin
    jag har en trettioårig tysk surdeg som jag fått av den vän för ca sex år sedan. jag använder den ofta och sprider den när jag kan till andra i min omgivning,
    Är den användbar för dig?
    hälsningar

    SvaraRadera
  10. Har fått en surdegsgrund av Uffe på SonyEricsson i Lund och håller på att baka mitt första surdegsbröd med den just nu.
    Kommer en klick till dig Josefin på posten med en kort text om hur jag fick den och hur det blev.

    Lycka till med ditt projekt!

    SvaraRadera
  11. ingridp: hej! och ja, skicka gärna den till mig! gärna med berättelsen kring den. tack!

    henke: tack för surdegen! fick den här om dan, det ligger uppe på bloggen. texten var dock inte med? du kan lägga in den på bloggen under kommentarer så lägger jag upp det. tack!

    SvaraRadera