Tack för i år och gott nytt år allihopa! Snart dags för årets sista bröd, nyårsbrödet. Jag vet inte riktigt vad det blir till själva nyårsmiddagen, men jag tror det blir surdegsbaguetter. Långsamt jästa och omsorgsfullt rullade.
En baguette kan man baka lite som man vill tycker jag. Ta din bästa ljusa deg, dra ner ordentligt på jästen och låt den jäsa kallt och riktigt länge. Om man vill rulla baguetterna på klassiskt manér hjälper det också om degen inte är alltför lös, då är det svårt att få dem höga och fint baguetterunda. Och så förstås, en riktigt varm ugn. Nästa år blir det mer baka av här på bloggen. Det blir mycket baguetter tror jag. Jag känner att 2011 kan bli ett bra baguette-år.
Gott Nytt År och tack för många bra tips, Martin!
SvaraRaderaVäntar på mitt exemplar av Enklare Bröd som ska komma med posten endera dagen - gav mig själv den i julklapp!
Gott Nytt år och god fortsättning. Självklart blir det surdegsbaguetter bakade till nyår. Fått krav på att ha bakat bröd till middagen. Har följt din blogg sen 2007 och det är inte mycket bröd köpt sedan dess:) Nackdelen är att fler fått upp ögonen att man bakar gott bröd och därför tycker man ska baka åt dom med=)
SvaraRaderaEtt förslag på nyårsbaguette finns på min blogg. Lagade en variation på dina sommarbaguetter med härlig fyllning. "Baguette Karl-Johan". Gott nytt år!
SvaraRaderaGott nytt bakår :)
SvaraRaderaFör mig blir det nyårsbaguetter i alla fall. Gjorde i ordning föredegen i går och i natt blir det kalljäsning :)
Hehe. Fick din "Enklare bröd" i julklapp. Sen dess har jag inte slutat baka.
SvaraRaderaHär är ditt recept på sommarbaguetter snabbspolat i ugnen =)
http://www.youtube.com/watch?v=QWS8uKGkfDo
Och här är rostbrödet från samma bok:
http://www.youtube.com/watch?v=SPn-wJz_v6A&feature=related
Båda blev otroligt goda!
Jag skall baka "Solros och russin"-brödet från din första bok att ta med som present på nyårsafton, kan inte bli fel! Sen blir det förhoppningsvis några hemmagjorda praliner också! Gott nytt år! Maggan
SvaraRaderaGott nytt år :)
SvaraRaderaSka ta med två stora bröd fyllda med massa gott imorgon när jag ska på nyårsskiva, för det är beställt :) Gjorde dem när jag gifta mej och de blev mycke uppskattat.
Ha de gott och ser fram emot baguette året ;)
Gott nytt år Martin, och tack för dina fina böcker och din inspirerande blogg som fått hela familjen att både baka och äta så gott och nyttigt bröd! Baguetterna, sexåringens favoritbröd, ligger i jäslådan as we speak!
SvaraRaderaGott nytt år, Å ja precis så får året avslutas även här, med en baguette!
SvaraRaderaGott Nytt År och stort tack för en superbra blogg och superbra böcker. Ett nytt intresse har väckts.
SvaraRaderaGott nytt år och tack för detta året. Ser fram emot fler goda brödtips från dig :-)
SvaraRaderaGod ny baguette!
SvaraRaderaJag tänkte faktiskt samma sak - att det ska vara en surdegsbaguette till nyår.
Jag hoppade dock rullningen - och körde dem med en (charmigt?) osymmetrisk form:
http://www.martinbakar.se/2010/12/nyarsbaguette.html
/Martin
martinbakar.se
Baguetter är min favorit också. Har använt boken bröd från brunkebergs bageri och hennes recept där fast nu utvecklat/förenklat det som det passar mig. Och baguetter är så jädrans gött. Tror också att 2010 blir ett bra baguette-år.
SvaraRaderaTack Martin för din blogg! Jag har läst den sedan i somras, då jag blev fast i surdegsbakning. Jag bakar både bröd från din blogg och från dina böcker men mitt absoluta favoritbröd är brödet i din blogg med rubriken "Stora bröd vill jag baka". Det är enkelt, och misslyckas aldrig. Jag beundrar också din pedagogiska detaljrikedom, och att du energiskt svarar på alla frågor.
SvaraRaderaMen... mitt stora problem är att jag inte får min 8-årige son att äta surdegsbröden. Han tycker rätt och slätt att de smakar surdeg! Det bröd som har gått hem bäst är Brunkans långa, ur boken Bröd från Brunkebergs Bageri, det brödet med mörkt muscovadosocker i. Så jag undrar nu om du möjligen har något tips om hur jag ev skulle kunna modifiera brödet i "Stora bröd vill jag baka", om jag skulle kunna tillsätta en viss del socker, eller kanske honung, och hur du tror att resultatet blir då.
Jag började i stället det nya året med härliga baguetter, bakade i min sprillans nya baguetteplåt som jag fick i julklapp.
SvaraRaderaModifierade ditt recept så det blev en rågsurdegsgrund och resterande njöl bara vetemjöl special. Till baguetterna serverades nykokta musslor.
Kan det bli godare????
Hej, det var ett tag sen jag var inne här (inte sen min surdeg dog och jag inte hade ork att starta upp en ny). Hade glömt hur trevligt det är att titta in på din blogg!
SvaraRaderaJag funderade på en sak angående kanelbullereceptet från det här inlägget: http://paindemartin.blogspot.com/2009/11/en-bra-bulle.html
Du skriver att man kan lägga in degen i kylen tills det är dags att baka. Kan man lägga in den så länge som över natten i det skedet? Eller ska man istället köra fördegens jäsning i kylen om man prompt vill förbereda sig kvällen innan?