Det hela är mycket enkelt; den som totar ihop det bästa rimmet på min bok Enklare bröd vinner ett paket med tre signerade exemplar av densamma. Lisa och jag är enväldiga domare. Skriv rimmet i kommentarsfältet och glöm inte att ange namn eller annan signatur.
Senast på måndag klockan 18 ska rimmen vara inne (så vinnaren hinner få sina böcker före dopparedan).
Rimstugan öppnar NU!
Med denna kan du enkelt impa
SvaraRaderamed en hemmabakad limpa ;-)
Kramar från Pennelina <3
Midvinterhungerns tid är svår,
SvaraRaderaburken, den sura, tömdes igår.
Lättjan blomstra i varje hus,
längtan till mjuka, fluffiga rus.
Något hårt och kantigt blir det då,
minimalt med möda, minimalt med sjå.
Mindre jobb - men lika bra!
Har du baktankar? Då blir du glad.
"Använd ditt tålamod,
SvaraRaderaDU ska inte bli sur.
Tids nog så utvecklas,
en helt ny kultur!"
Lovisa
Nu blir det till att röra
SvaraRaderaoch med goda dofter förföra
en härlig bit att smöra
med hjälp av denna du kan göra
God Jul
önskar Maria
"Denna klapp är lite röd
SvaraRaderavisar hur du gör UNDERBARA bröd"
God Jul Önskar Ela
Jäs din deg i lämplig låda
SvaraRaderadenna gång du slipper knåda
Martins bröd på enkelt vis
bakas hemma i din spis!
/Jenny
Om du har lust,
SvaraRaderaTa med surdeg en dust
Men saknar du glöd,
Baka enklare bröd!
"Je ne regrette rien",
Dit Le pain de Martain
Håkan E.
Varför köpa hökarn's torra bröd när du av Martin kan få stöd. Med sur av vete och av råg, blir brödet något du kommer ihåg.
SvaraRadera/Håkan i Norrahammar
När du nu i denna läser
SvaraRaderafattar du varför det jäser
lukta, mata och så röra
detta måste man ju göra
vatten, vete och så råg
hamnar sedan i ett tråg
knåda, jäsa och sen vänta
ännu mera vänta, vänta
högt och fint med härlig skorpa
resultatet vill man norpa
Beatrice på "Bästkusten"
Är det för svårt och intresset för svalt? Denna klapp gör att det går från svårt till banalt. Och om inte det får dig på kroken, får du istället äta upp boken.
SvaraRadera/Kaskar
Utan krusiduller,
SvaraRaderablir det andra "buller".
/Marcus
Knapriga, sura, saftiga och sega
SvaraRaderaNu är det dags att börja dega
Mjöl vatten honung och syra
Surdegsbröd behöver inte vara dyra
Med denna klapp kan du nu börja
Och Sen med bröd hela släkten försörja
God jul och gott nytt år
Vi hoppas vi åtminstone smaka får
Om julstressen och maten gjort dig matt, låter du mig jobba inatt.
SvaraRaderaLåt mig förtydliga att den om innehållet handlar och hur man inkråmet behandlar.
Med dessa enklare instruktioner hoppas jag höja dina visioner.
När på morgonen du vakna,
SvaraRaderaoch kolhydrater sakna,
eller när det behövs en limpa,
och du vill impa,
i båda fallen vore den här klappen,
den perfekta backuppen.
Vad vore en jul utan hembakat bröd
SvaraRaderamed stenen i ugnen, passionen med glöd
med glöggen i strupen och näsan lätt röd
här får du så enkelt ditt bakmästarstöd.
Per
pe.ludvigsson@telia.com
Med denna manual i handen
SvaraRaderaslipper du för alltid sätta tanden
i en svampig limpa ifrån handeln.
Nu behöver blott en påse mjöl inhandlas,
tillsätt vatten och din kärlek som sen blandas
och se sen på när degen själv förvandlas.
/Peter
Bagar Martin knådar ord
SvaraRaderaoch degar flinkt på mjölat bord.
Skänker råd till brödens gnom
om surkultur o mjuk arom.
Rosiga i ugnens hetta
vill vi höra dig berätta.
Mjöliga vi andra får
lära oss i Martins spår.
Lady Levang
[med grov tomtedialekt]
SvaraRaderaEfter Madam Levangs
har ni andra ingen sjangs
men kolla rimme helt straks före
dä ä dä ända ni vill höre.
Peter - som nu är i battle-mode :-)
Ett stöd i dagar bråda,
SvaraRaderanär du inte har tid att knåda.
Det räcker att blanda och vänta, innan du på ljuvliga smaker kan glänta.
eller
Med denna verktygslåda
slipper du knåda
den ger dig råd och stöd
när du ska baka bröd.
Ej knåda, ej vika
SvaraRaderaIngen blir den andra lika
Men god så det förslår
Och Skriven så att var och en förstår
God jul :)
Enklare bröd vill vi alla ha,hur svårt kan det va?
SvaraRaderaEnklare bröd vill vi alla ha,hur svårt kan det va?Surdeg är basen,så vad fasen?
SvaraRaderaPå bloggen har du säkert läst,
SvaraRaderaom hur det bubblat, doftat, jäst.
Fastän det blir elavbrott,
kan du laga bröd så gott!
Många förnuftiga rim måste jag säga, här kommer mitt förslag:
SvaraRaderaBrukar du julestressa?
Då kan jag för denna bibel mässa.
Genom att arbeta varsamt och lugnt
Kan nämligen allt förvandlas til ugnt
Detta är gott för själen och magen
Bara du noggrant följer lagen
Så släng nu din kalender och ta dig i kragen
Mitt råd är att du degar hela dagen
//Adam Solheim
Miljötänk är att värna om vår vackra jord.
SvaraRaderaNärproducerat är att själv fixa bröd på bord.
Ekologiskt mjöl är en mycket god start.
Blanda, vik och vänta så kommer ljuva dofter snart.
Martin följer dig på färden, tillsammans ska vi alla rädda världen!
Martin bjuds in i ditt kök
SvaraRaderaför att baka utan stök
blir kanske en enkel bulle
till din "frulle"
Sara Thim
sara@thim.se
vika och vila
SvaraRaderakladda och stila
nu blir det lätt
att göra rätt
Martins bröd är det bästa jag vet, det ger mig hälsa, glädje och förnöjsamhet!
SvaraRaderaMed mjöl, salt och jäst,
SvaraRaderakan lätt trolla fram en fest
om du använder denna bok
kommer all att fastna på din krok
/Matilda
Syrlig doft och mycket bubbel
SvaraRaderaräddar dig från bagartrubbel.
Går det ändå rakt på tok?
Ta då hjälp av Martins bok!
Det var en man från Stureby
SvaraRaderasom kom med lycka i vintermörkret ty
han ville sprida sin kunskap om bröd och sur,
och giva bort några ex till nån med tur
som sedan kunde baka gott till helgens meny
Henrik
Du tror att det är svårt att baka bröd?
SvaraRaderaTänk dig att du en vacker dag bjöd,
på en limpa med skorpa så spröd,
att den tände din älskades heta glöd.
För en bagare i nöd, en hjälp till enkla bröd.
SvaraRaderaI jul vill jag bara en sak
SvaraRaderaAtt smaka på Martins bak
H: Bröd-dåre i Finland
Att jag gillar att baka,
SvaraRaderavet var och en som fått smaka.
Ja vart man än såg,
finns bröd av dinkel, vete och råg.
Nu kan också du bli brödets kung,
denna klapp passar gammal som ung.
Boken som ska bli din
är "Enklare bröd" av Pain de Martin
God Jul önskar soso
Bark och malt
SvaraRaderaLäs om allt
Jäs och baka
Hoppas det smaka
//fredrik.mobil
Jag ville lära mej baka,
SvaraRaderaBRÖD-inte kaka.
Jag köpte dyra ingredienser,
och försökte baka-igen och igen.
Misslyckads jämt-förlorade varenda spänn.
Jag slet mitt hår för degen var död.
Men så bläddrade jag i Enklare Bröd...
Och snart är bakningens magiska gåta lösningen nära,
jag bakar surdegsbröd varenda dag till mina nära och kära...
Heja Martin! God Jul och Ett riktigt gott Nytt Surdegs-år till dej och din familj!
Hälsningar Ewa. Kisse70@yahoo.se
Ånej, inte ännu en självhjälpsbok,
SvaraRaderaallt är bra, för mig är inget på tok,
kanske du tänker men bli inte galen,
spara din surhet till råmaterialen,
som krävs för att använda verket du får,
god jul och gott nytt år!
/Ante (tjajab)
Denna bok kommer sprida glädje till nära och kära,
SvaraRaderafölj recepten enkelt utan att svära.
Klappen ger terapi för både själen och magen,
garanterat bästa gåvan på julaftonsdagen!
Om du blir surare än brödet,
SvaraRaderahar du här det rätta stödet!
Nu kan du lätt fixa en egen bulle i ugnen
SvaraRaderaRädd för att få en vilding, illbatting och slut på ordning & redan?
Du kanske föredrar en lugn en…
Använd denna, Garanterat inga åtaganden sedan
Lillen kan ligga på jäsning
Och du, ägna dig åt lugn läsning!
God Jul!
Surdegsgrund i kylen står,
SvaraRaderaden håller nog i hundra år!
Mjöl och vatten varje vecka,
så kommer den att räcka
till massa goda, enkla bröd,
så här går det ingen nöd!
Vatten, mjöl och en gnutta salt,
SvaraRaderaJa, det är faktiskt allt.
Bara att blanda ihop och sedan vänta en stund,
Men, det hänger ju på att du har en surdegsgrund.
Annars kan du till den här boken dig vända,
Om recepten är svåra? Nej, inte ett enda!
Slipper till och med jobbet med att knåda,
Men för jäsningen är det bra att ha en låda.
Nu finns det inte längre någon ursäkt,
Du kan ju baka, det är inte så mycket jäkt.
Med förespråkad långjäsning,
Hinner man under tiden med lite läsning.
Nu är det dags för dig att på mig impa,
Se så, börja baka, och bjud mig på en limpa!
Mjöl och vatten, i plastbunke röd
SvaraRaderaDetta är starten, på köplimpans död
Vila och vika,
Baka och fika
Vad heter boken? - ”Enklare bröd”
Sirapsdopad limpa, en smakmässig bom
SvaraRaderaChockfrysta kakor som fastnar i gom
Bakat med kärlek men smakar som lik
Kladdiga kusar direkt från fabrik
Upproret gryr i ett matland i nöd
Upproret börjar med Enklare bröd!
Vid pyssel och bak i ugnens glöd
SvaraRaderager denna stöd,
en stilig bok om enklare bröd!
Med inspiration och stöd
SvaraRaderaför både vana och lata.
De mest underbara bröd
vi alla längtar att få smaka!
Nyligen vi haft kris inom finans,
SvaraRaderamen nu får du på nytt en chans,
att med ganska enkla steg,
skaffa dig en massa deg!
Det här är till dig som vid bakbordet står
SvaraRaderaSom tyckte "surdegsbröd" var för krånglig, för svår
Nu är det slut på obskyra specialkostkassar
Du kommer knappt att få deg på dina tassar.
/Josef
Snart har varenda bagare släppt
SvaraRaderaböcker med tresidiga brödrecept.
Det här är till dig utan hushållsvåg,
som är trött på att dela din fralla med såg.
/Johanna
Bra gjort allihopa! Rimstugan är nu stängd, vinnaren tillkännages senare i afton.
SvaraRadera