måndag, mars 01, 2010

En vinterkurs och en sommarkurs

Här är några av bröden från den senaste kursen. Rågbröd, vetesurdegsbröd och honungsbröd. Visst är de fina! Nu har jag bestämt datum för två nya kurser, en i mars och en i juni. Båda kurserna hålls på Matlabbet i Hornstull i Stockholm.

26–27 mars
Fredag kväll och lördag. Vi pratar om och kikar på olika sorters surdegar och bakar bröd på vete- och rågsurdeg. Inga förkunskaper krävs. Pris 1750 kr. Fika och lunch ingår, liksom det som behövs för att baka bröden förstås.

28–29 juni
Måndag eftermiddag och tisdag (veckan efter midsommar). Samma upplägg och samma pris som ovan.

Bokning: Maila mig vilket datum du vill gå och en mycket kort beskrivning av ditt förhållande till surdegsbakning, om du är storbakare eller aldrig har prövat. Det finns åtta platser till varje kurs.

Uppdaterat: Båda kurser är nu fullbokade. Förmodligen blir det fler tillfällen efter sommaren.

14 kommentarer:

  1. Hej Martin, och tack för en riktig kul och lärorik kurs!

    Vetesurdegen står och bubblar här hemma så nu blir det baka av! :-)

    mvh
    /Jakob

    SvaraRadera
  2. Hej,

    Jag har precis börjat med surdegsbak och har följt recepten i din bok. Hittills har jag bakat "det suraste" "Stureby Levain" "Levain med jäst" och min sambo gjorde en variant på ditt fruktbröd.

    Det har blivit riktigt bra varje gång! Till saken hör att jag inte har någon assistent, utan har knådat för hand. Hur stor skillnad blir det? Jag är ju så nöjd redan nu!

    Har du någon erfarenhet av gasspis? det är det enda som är svårt, att få schyst färg på ovansidan.

    Tack för en bra bok!

    SvaraRadera
  3. Hej

    Håller med Jakob, mycket lärorik kurs. Om någon tvekar, gör inte det... Passa på medans "Hobby-proffset" Martin fortfarande ger kurser på detta sätt.

    Massor av bra småtips fick man hela tiden.

    Mina surdegar står också och bubblar. Nu har man äntligen en bra vetesurdeg att utgå ifrån.


    Hälsningar // Christer

    SvaraRadera
  4. När kommer du till Finland :-)

    SvaraRadera
  5. Dyra bröd blir det..:-)..

    SvaraRadera
  6. Anonym ovan: Jag gissar att du skämtar, ha! Men tänk istället på hur mycket du kan spara på att baka eget bröd resten av livet!!
    Hälsn Vivi

    SvaraRadera
  7. Måste bara berätta om en modifiering av ditt recpet ”Russin och solros" på sidan 27 i din bok Surdegsbröd.

    Jag råkade sakna rågkross och hade ingen lust att ta bilen in till stan. I stället tog jag korngryn lite på vinst och förlust.

    Brödet blev utmärkt, lite grått men saftigt, aromrikt med lagom lyft.

    /Olle

    SvaraRadera
  8. Brödpappan: Svårt att säga hur stor skillnaden är att knåda för hand eller med maskin … Jag tycker nog främst det är en prakisk aspekt, att det kan vara bekvämt med maskinen. Är du nöjd med bröden och gillar handknådandet tycker jag du ska köra på med det.
    Har inte mycket erfarenhet av gasugnar … Har bakat baguetter i en liten gasung några gånger och då har jag vänt på bröden halvvägs för att de dem lite färg på alla sidor.

    Sabina; Har tyvärr Inga finlandsplaner … men vem vet, en dag!

    Olle: kul modifieringstips!

    SvaraRadera
  9. Jag brukar inte kommentera men den där bilden är ett måste :)

    Vilka bröd!

    SvaraRadera
  10. Måste bara tala om att receptet på frukt- och nötbröd med kardemumma i din bok är *gudomligt*! Jag bakade det och bjöd på det i lördags och alla bara åt och åt. Nu äter jag det igen, fyra dagar gammalt (inte mycket kvar) och det är nästan precis lika gott...

    Jag är jätteimponerad över din fantasi (kardemumma!) och att du vågade göra degen så blöt och baka ut den när den inte hade jäst så mycket, det hade jag varit för feg för om jag hade hittat på receptet själv. Även sockermängden var precis rätt.

    Sist vill jag säga att jag hoppas att du lägger upp lite fler recept snart, det har varit mycket annat på sistone och få recept. Förståeligt med en liten baby hemma, men jag hoppas ändå att du hinner experimentera lite mer i köket snart...

    SvaraRadera
  11. Äntligen kom jag över tröskeln och provade nybörjarbrödet i tidningen Buffé! Blev kanonbra, trots att det inte knådades. Perfekt om man som jag är klen i armarna och brukar undvika matbrödsbak av den anledningen. Familjen som är kräsen och hatar köpebröd, gjorde vågen!
    Nu ska jag skaffa boken!

    SvaraRadera
  12. Fantastisk sida Martin! Skriver fr USA, där jag bor. Brödet i affären är verkligen inget att ha här, så surdegsbakning har det blivit en del sedan jag hittade din sida. Apropå gasugn: höj baktemperaturen med 20-25 grader C för samma hetta som i en elektrisk. Jag använder en upphettad järngryta med lock för extra effekt. Och inga isbitar behövs, verkar som om gasugn ger fuktigare värme av sig själv.

    SvaraRadera
  13. Tack för en jättebra bok, synd att din kurs redan är förbokad! Jag brukar baka potatisbrödet och det är jättegott.

    SvaraRadera
  14. Oj,oj... nu var jag för sent ute igen! Jag längtar till hösten med förhoppning om nya kurstillfällen! ;-) Ha det bäst! KRAM!

    SvaraRadera