Jag tänker nog ta med mig lite surdeg på semestern även i år, men vem vet, rätt var det är hamnar man någonstans där det varken finns surdeg, degblandare, digitalvåg eller specialvetemjöl. Ändå kan man baka förstås. Man får använda det man har gott om på semestern, tid.
Det bästa knepet när man bakar utan degblandare tycker jag är att blanda degen med autolysmetoden. Mycket förenklat kan man säga att det går ut på att degen utvecklar gluten med hjälp av tid istället för kraft. Man blandar degen mycket kort och låter den sedan vila en stund innan man blandar färdigt.
Idag bakade jag en variant där jag blandade mjöl och vatten som fick stå över natten. På morgonen blandade jag i lite jäst och lite salt och lät den jäsa långsamt under dagen. Det blev segt och mycket saftigt och gott. Men jag tror att det går att göra ännu enklare, ännu godare. I morgon ska jag pröva på ett annat sätt; jag ska ta ännu mer vatten i degen och så ska jag baka det i en kastrull.
FÖRSTA FÖRSÖKET, ett stort bröd
Dag 1, kväll
1 liter vetemjöl
1/2 liter vatten
Rör ihop i en bunke. Täck med plast och låt stå över natten
Dag 2, morgon
1 tsk jäst
1 tsk vatten
2 tsk salt
Rör ut jästklicken i vattnet och blanda ner i degen. Tillsätt saltet och blanda en kort stund. Låt stå.
Efter lunch någon gång har degen jäst upp till dubbel storlek. Då rör jag några varv så att det sjunker ihop igen. Nu får det jäsa till dubbel storlek igen. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt på mittenhyllan i god tid innan degen jäst klart.
Strö ordentligt med mjöl på ett bord och skrapa försiktigt ut degen på bordet. Degen är väldigt lös. Vik ihop degen en gång och lyft den sedan över till ett bakplåtspapper. Om man vill kan man nu puffa till degen lite så att den får en fin form.
Låt bakplåtspapperet med brödet glida in på den heta plåten. Använd en bricka eller en skärbräda till hjälp. Sänk värmen till 250 grader. Efter ungefär 15 minuter kan man sänka värmen till 200 grader och låta den stå inne ytterligare 15 minuter.
Låt svalna på ett galler. Ät med smör.
Ja enklare än så där blir det väl inte. När det står en tsk jäst antar jag att du syftar på pulverjäst?
SvaraRaderaLika enkelt som NY Times utan att knåda, det blir supergott, barnens favorit då det inte blir så syrligt.
SvaraRaderaBakar alltid dina bröd enligt autolys-metod och det funkar finfint.
SvaraRaderaVarför envisas du med specialvetemjöl? Du gjorde ju ett test där du inte kunde se någon skillnad jämfört med vanligt.
SvaraRaderaSjälv har jag i stort sett alltid helt vanligt "bonnvete" och uppriktigt sagt aldrig saknat special. Men jag är öht lite mer av Kajsa Varg-filosof i köket. Dock alltid min digitala brevvåg som används mer i köket än på kontoret. Den vill jag inte vara utan. Bedömer att det faktiskt kan skilja upp till 35% på "1 dl" vetemjöl beroende på hur det är mätt och/eller vägt.
Mycket bra (bröd)semestertips :-). Min "mission" är att i sommar komma på ett enklet och bra recept på korvbröd. Sånt e ju HUTLÖST dyrt! Särskilt om man har barn som i stort sett lever på korv och bröd under semestern. Naturligtvis skall det ju vara lite surdeg i oxå ;-). Har du prövat det nån gång Martin?
SvaraRaderaVilken otroligt fin blogg du har. Jag har nyss hittat hit. Hittills har jag trott att surdeg är så otroligt komlicerat att jag aldrig vågat prova på det hemma. Men efter att ha läst en del (eller massor :-) här så har jag satt min första rågsurdeg, och tänk det lyckades! jag bakade två bröd i helgen som blev jättegoda. Hade nog inte gett mig på det utan dina fantastiska råd. Nu är jag helt såld på det här med surdegsbakning... märkligt att det redan skapat ett sådant beroende, hihi.
SvaraRaderaVänliga hälsningar Johanna
Som alla andra - grym blogg.
SvaraRaderaJag bakar alltid NY-times-brödet (som ju påminner mycket om detta) som backup när jag bakar andra bröd. Då vet jag att åtminstone ett bröd blir grymt dagen efter.
Inget av mina bröd har hittills piskat NY-times.
Jag har ett problem. Allting går bra till jag ska lyfta över den jästa, puffiga, luftiga fina degen till den heta ugnen. Då klämmer jag på den, halvtappar den, klantar mig så att när den väl hamnar i ugnen ser det mest ut som en trasig Hush Puppie.
Hur får jag degen snyggast och enklast från jäsning på duk/bakpapper/bänk till het ugn? Med rätt sida upp?!
Knäcker jag det är allting bra.
Tack,
Boulanger d'amateur rural
Boulanger d'amateur rural: Jag låter mina bröd jäsa på ett bakplåtspapper på en bricka, eller daskar upp dem från formarna på pappret. Sedan är det bara att fösa över alltihop till bakstenen/plåten i ugnen, alltså med pappret kvar. Brickan fungerar som bakspade. Misslyckas aldrig.
SvaraRaderaKaskar: Nä, jag använder färskjäst.
SvaraRaderaStefan: Så himla envis är jag ändå inte, nu använder jag ju vanligt mjöl till exempel. En viss skillnad var det dock på mjölerna när jag testade. Finns det special så tar jag det.
Mats: Prova att byta ut vattnet mot mjölk i ett recept, det bör göra dem lite mer korvbrödslika. Och så kan det nog vara klokt att baka dem på lite lägre temperatur, så de inte får för mycket skorpa.
Johanna: Roligt!
Franska lantisbagar'n! Jag låter bli att jäsa och vika och ha mig på olika sätt. Jag "vänder på dygnet" så att degen är färdig för jäsning på kvällen. En vikning i loljelådan och sen får degen stå över natten i kallskafferiet (lite marigt på sommaren då det inte är så himla kallt, men källaren finns ju). På morgonen tar jag ut lådan i rumstemperatur, sätter på ugnen och låter stenen bli varm. Sen är det bara att ta upp degen, forma ett runt och bulligt bröd och lägga det på stenen. Ca 12 cm högt, bulligt och fint och fullt med åtråvärda hål... /Cilla
SvaraRadera