måndag, december 01, 2008

Pain de Martins julkalender, lucka 1


Låt mig presentera Carum carvi, även känd som kummin, eller brödkummin. Den växer gärna på öppen mark, vägrenar och banvallar. De torkade fröna från växten torkas och används som krydda, bland annat i bröd. Själv tänker jag använda kryddan i en kavring som jag ska baka i veckan. Jag hade först tänkt krydda den med anis, men jag ska vara traditionen trogen den här gången, och då blir det kummin. De frön jag idag köpte på Stockholms Æter- och Essensfabrik för 22 kronor hektot var odlade i Polen, men även i Finland lär man vara bra på kummin.

Kryddan ska förresten inte förväxlas med spiskummin, Cuminum cyminum, som smakar helt annorlunda.

9 kommentarer:

  1. eter- och essencefabriken är en liten guldgruva :)

    SvaraRadera
  2. En annan julkalender.
    http://www.lotten.se/2008/12/julkalendern-den-1-december-2008_01.html

    SvaraRadera
  3. Tack för det tipset! Det blir till att gå dit och köpa lite vört till jul!

    SvaraRadera
  4. Den är också mycket god i grytor

    SvaraRadera
  5. Det är även den gästvänligaste av alla kryddor.

    SvaraRadera
  6. Jag har tipsat om din fantastiska blogg i Camino Magasins nyhetsbrev. Så förhoppningsvis får du en massa nya besökare nu. :)
    Mvh Johanna Stål, Chefredaktör Camino

    SvaraRadera
  7. Börjar det möjligen bli dags för saffransbröd på vetesurdeg? Tänker du baka samma vört bröd i år?

    /Biffen

    SvaraRadera
  8. Suck, otåligt måste man vänta tills man får öppna nästa lucka. Precis som när man var liten:)

    SvaraRadera
  9. Du lägger väl upp receptet på kavringen ...? Jag letar febrilt efter det bästa, och jag har en känsla av att du kan sitta inne på det.

    SvaraRadera