Så vill jag ha mina bröd, tre i topp:
1) Riktigt hårt bakade, med mörk skorpa.
2) Med mycket salt (det är inte nyttigt, men det är gott!).
3) Med stora hål inuti.
För små personer, som vår Ture, är ingen av de där sakerna särskilt bra. Därför bakade jag det här brödet, särskilt anpassat för nybörjare.
LIMPA FÖR NYBÖRJARE, ett litet bröd
175 g vatten
75 g mjölk
2 g jäst
10 g vetesurdeg
350 g vetemjöl
Blanda alla ingredienser i degblandare i cirka 10 minuter. Täck med plast och låt stå i crika 2 timmar.
Stjälp upp på ett mjölat bakbord, platta ut och rulla ihop. Smöra en liten form och lägg brödet däruti. Låt jäsa ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 225°.
Och så skjuts in i ugnen! Skruva ner värmen till 200° och grädda i cirka 30 minuter. Låt svalna på ett galler under en bakhandduk.
Djupfryses i tunna skivor, tinas i ett nafs.
Serveras som mycket små dubbelmackor med leverpastej.
Tackar, tackar!
Mmm var skall sleven vara om inte i grytan. Klart grabben skall ha ett eget bröd! Ser ut att vilja säga "meja möggås". Helt underbara bilder. Tack för att du delar dem med oss andra. =)
SvaraRaderaTrevlig helg
Beatrice
Detta måste vara det gulligaste brödrecept som skapats på år och dag-och Ture ser lika glad som jag är när jag tar ett nybakat bröd ur ugnen. Vilken härlig spjuverblick:D
SvaraRaderaJätte härligt bröd!
SvaraRaderaJätte härligt bröd!
SvaraRaderaVad lika han är dig! Och glad i bröd. Sådan far....
SvaraRaderaKvarterets sötaste minsting!
SvaraRadera/Celi
Som en skänk i från ovan när jag i dessa dagar förfäras över hur mycket salt det är i allt och fibrer som ställer till det för små magar. Nu kan Elsa få sitt eget bröd! Tack.
SvaraRaderaOk, man kan ha som riktlinje att när man börjar en kommentar till ett blogginlägg med att be om ursäkt för samma kommentar, då borde man kanske inte skicka inlägget. Men med detta konstaterat och ursäkten för att jag är jobbig alltså redan levererad:
SvaraRaderaGe inte ongen leverpastej!
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_577387.svd
Wow, undrar här hur i all världen kan du skiva så där tunna, likadana och fina skivor!! Min man skrattar alltid hysteriskt då jag har skivat bröd - slutresultatet ser ut som Pisa tornet...
SvaraRaderaMartin vad går du efter när du gör egna recep. Mängd mjöl i förhållande till mängd vatten etc etc?
SvaraRaderaPerfekt!
SvaraRaderaHar en son i samma ålder som fullkomligt älskar bröd men allt jag bakar passar honom inte. Men nu så!
När du skriver 10 g vetesurdeg i receptet med barnvänligt bröd, menar du själva vildjästen eller är den blandad med mjöl?
SvaraRaderaNär jag gör egna recept brukar jag utgå från 600–700 g vatten till 1000 g mjöl (gäller ljusa bröd, mer vatten om jag har mycket råg i degen).
SvaraRaderaCamilla: Nä, då menar jag en sådan som är blandad med hälften vatten, hälften mjöl. Tillsatsen av surdeg i det här receptet ska nog betraktas som symbolisk, så det är nog inte så noga. (Blanda inte i rågsurdeg dock, eftersom små barn inte ska äta bröd bakat med fullkorn.)
Fin-Ture!!! Ojojoj vad ni är lika
SvaraRaderaåh gud så söt!
SvaraRaderaska baka brödet till
min systerslilla prinsessa
Underbart inlägg. Nu slipper jag köpa äcklig rostlimpa till lilla Ingrid. Nu kan hon också få hembakat. Tusen tack och tack för en underbar blogg!
SvaraRaderaHar nu bakat detta bröd åt min son som också heter Ture!! Får hoppas jag får lika stora leenden från honom när han i morgon ska få smaka på smörgås för första gången - med leverpastej på!
SvaraRaderaTack för en bra blogg!!
/Anneli och Ture
Bakade detta bröd igår. Blev fantastiskt bra och gott. Lillgrabben gillade det. Gott att slippa ge honom köpebröd. Gjorde det på Manitobe mjöl o funkade kanon. Har du fler tas detta tacksamt emot.
SvaraRaderaCamilla
Åh gud så bra! hitills har jag bara gett saltås Barsja bröd. Men det är ju roligare att baka själv. Fast Barsja är ju super gott oxå. :)
SvaraRaderaDetta måste testas. Skall bara göra en vetesurdeg då. :)